search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:57
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη «τινάζει στον αέρα» το Συνέδριο – Συνεδριάζει εκτάκτως στις 12 η ΠΓ μετά από αίτημα 17 στελεχών

19.02.2024 06:10
SYRIZA

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Συνέδριο του, όλα δείχνουν να είναι στον αέρα, μετά την πρωτοβουλία Κασσελάκη να ανοίξει ζητήματα ονόματος, λογότυπου, δομής και ταυτότητας με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του κόμματος.

Ειδικότερα, η κίνησή του να θέσει ελάχιστες μέρες πριν το Συνέδριο και αιφνιδιαστικά – όπως το συνηθίζει – όλη την βεντάλια των θεμάτων που συνιστούν ολοκληρωτική αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε απέναντί του σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας. Για την ακρίβεια, τα 17 από τα 24 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συνυπέγραψαν χθες αίτημα για έκτακτη σύγκληση του οργάνου σήμερα. Το αίτημα έγινε δεκτό και το όργανο αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι.  

Στη συνεδρίαση, αυτά τα 17 μέλη αναμένεται να ζητήσουν καταρχάς την απόσυρση του ερωτηματολογίου.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το αίτημα, είναι η Όλγα Γεροβασίλη, που άνοιξε τον χορό των αντιδράσεων χθες το πρωί, ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς (που θεωρούνται οι στρατηγοί της εκλογής Κασσελάκη), ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης («συμπολιτευόμενοι»), οι Θανάσης ΘεοχαρόπουλοςΚώστας Ζαχαριάδης και Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο τελευταίος, υπενθυμίζεται, στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, αποχώρησε από την διαδικτυακή συνεδρίαση μετά τις απειλές Κασσελάκη για δημοψήφισμα στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή οργάνων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως σήμερα βρίσκεται  στο Λονδίνο για εκδήλωση στο LSE το απόγευμα και θα επιστρέψει την Τρίτη, επομένως αναμένεται να συμμετάσχει μέσω zoom.

Οργιάζουν τα σενάρια

Το συνέδριο έχει ουσιαστικά τιναχτεί στον αέρα,  καθώς το ερωτηματολόγιο δείχνει να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μια ανάσα από την έναρξη της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να θέσει στα μέλη ζητήματα εκτός συνεδριακής ύλης που μετατρέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε «προσωπικό» κόμμα. Και επιπλέον που τον απομακρύνουν από το κόμμα που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στην εξουσία και παρέδωσε ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη στην χθεσινή δήλωσή της. Αναφορά που δεν θεωρείται πως έγινε τυχαία, ενώ είναι γνωστό πως η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής ανήκει στον κύκλο των συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα.

Η κίνηση Κασσελάκη, η οποία θεωρείται «επιθετική» προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, έχει φέρει τα στελέχη του κόμματος στο μη περαιτέρω, με πολλούς να θεωρούν ότι «έχει πατηθεί το κουμπί» των εξελίξεων και τα πράγματα δεν είναι εύκολα αναστρέψιμα, πολλώ δε μάλλον που ο πρόεδρος έδειξε χθες ότι επιμένει και δεν κάνει πίσω. Αντιθέτως συνέχισε και μετά τις αντιδράσεις να καλεί τα μέλη να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, διαμηνύοντας στους επικριτές του ότι «δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Κάποιοι δεν αποκλείουν νέα διάσπαση, για την ακρίβεια κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει ούτε το πιο τρελό σενάριο αυτή τη στιγμή. Πλέον ακούγονται μέχρι και σενάρια «καθαίρεσης» Κασσελάκη (κάτι που μπορεί να γίνει και στην Κεντρική Επιτροπή) και αλλαγής ηγεσίας, με επιλογή μιας μεταβατικής λύσης ως τις ευρωεκλογές.

Προειδοποίηση Γεροβασίλη: «Πάμε σε ντεφάκτο διάλυση»

Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν χθες ήταν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Παππάς και η Κατερίνα Νοτοπούλου και πιθανότατα έπεται συνέχεια αντιδράσεων σήμερα.

Η Όλγα Γεροβασίλη, ουσιαστικά είπε πως αν δεν παρθεί πίσω το ερωτηματολόγιο και αν δεν αποσαφηνιστούν οι προθέσεις Κασσελάκη ενώπιων των οργάνων τότε το κόμμα πάει «ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Τόσο η ίδια, όσο και στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησαν για ερωτηματολόγιο δημοσκοπικού χαρακτήρα, που παραβιάζει το καταστατικό το οποίο είναι αυτό που προβλέπει τις διαδικασίες για σοβαρά θέματα. Υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες απόφασης και όχι διαδικασίες «δημοσκοπικής καταγραφής» ανέφερε ο πρώην υπουργός κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη σοβαρότητας και προτάσεις που συνεπάγονται «οργανωτικό χάος» και οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε «αποσυσπείρωση» και «περαιτέρω φθίνουσα πορεία».

Για πρωτοβουλία του προέδρου της οποίας δεν είναι σαφής η σκοπιμότητα, και «δεν συμβάλει στην μάχη που έχουμε να δώσουμε» έκανε λόγο ο Πάνος Ρήγας, ενώ ο Νίκος Παππάς σε μια λιτή σχετικά δήλωση ανέφερε πως το καταστατικό τους δεσμεύει όλους, από τον πρώτο έως τον τελευταίο.

Επίσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «καταστρατήγηση της αρχής της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας» και για «εργαλειοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑέξω από συντεταγμένες πολιτικές διαδικασίες» η οποία «συνιστά αμφισβήτηση της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών».

Η Κουμουνδούρου αρχικώς προσπάθησε να μαζέψει το θέμα, με διαρροές ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν μόνο τα κείμενα που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Θέσεων,  όμως ήρθε στη συνέχεια η Θεοδώρα Τζάκρη να βάλει «μπουρλότο». Λέγοντας ουσιαστικά πως θέματα ταμπού δεν υπάρχουν ενώ έκανε λόγο για «φιλοδοξίες αρχηγίσκων». «Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων», είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το που πήγαινε το «αρχηγίσκοι», την ώρα που εξέδωσε την δήλωσή της είχαν αντιδράσει η Όλγα Γεροβασίλη, και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη υπερασπίστηκαν οι Νίνα Κασιμάτη και Ραλλία Χρηστίδου, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η «αφωνία» της εκπροσώπου Τύπου Δώρας Αυγέρη.

Διαβάστε επίσης:

Λίνα Μενδώνη: «Στο Βρετανικό Μουσείο τα αριστουργήματα του Φειδία έγιναν ντεκόρ για το ντεφιλέ»

Μάρκος Χατζησάββας: «Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι έχουν μάθει να αντιπροσωπεύουν εσαεί και παντού τα μέλη»

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: 17 από τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για τις κινήσεις Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:57