search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:27
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Η χριστιανο-εθνικιστική ατζέντα Τραμπ, σε περίπτωση επιστροφής στο Λευκό Οίκο

21.02.2024 06:04
tramp leykos oikos 654- new

Ελέω Θεού προεδρία Τραμπ μεθοδεύουν οι πλέον συντηρητικοί κύκλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει σημαντική οπισθοδρόμηση για τη χώρα.

Ένα πανίσχυρο think tank που βρίσκεται κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ καταρτίζει σχέδια για την προώθηση χριστιανικών-εθνικιστικών απόψεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, εφόσον ο τέως πρόεδρος καταφέρει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ντοκουμέντα που έχει στην κατοχή του το Politico.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο Ράσελ Βογκ, που υπηρέτησε ως διευθυντής Διαχείρισης και Προϋπολογισμού επί προεδρίας Τραμπ και παραμένει στο στενό περιβάλλον του ρεπουμπλικανού πολιτικού. Ο Βογκ, που πιθανολογείται ότι θα είναι ο προσωπάρχης του Τραμπ, σε περίπτωση δεύτερης προεδρικής θητείας, είναι σήμερα επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Center for Renewing America, μίας συντηρητικής ομάδας που προετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι χριστιανο-εθνικιστές στην Αμερική πιστεύουν ότι η χώρα ιδρύθηκε ως ένα χριστιανικό έθνος και θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις χριστιανικές αξίες, παρότι  η θρησκεία παίζει ολοένα και μικρότερο ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ. Ο Βογκ ασπάζεται την άποψη ότι οι χριστιανοί είναι υπό διωγμό και έχει μιλήσει ανοιχτά για πολιτικές με τις οποίες θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως γράφει το Politico.

Σε ένα από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Politico, τα μέλη του think tank Center for Renewing America αναφέρονται στις προτεραιότητες Τραμπ σε μία πιθανή δεύτερη θητεία και μία από αυτές είναι ο χριστιανικός εθνικισμός.

Δύο πηγές που μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας ανέφεραν ότι ο Ράσελ Βογκ ελπίζει πως επειδή βρίσκεται στον πολύ κλειστό κύκλο των ανθρώπων του Τραμπ θα καταφέρει να θέσει τον χριστιανο- εθνικισμό ως ένα από τα σημεία αναφοράς σε περίπτωση νίκης του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Στα έγγραφα που έχει υπόψη του το Politico δεν καθορίζονται συγκεκριμένες πολιτικές για την υλοποίηση αυτών των θεωρητικών προσεγγίσεων, αλλά ο Βογκ κατά το παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής περιορισμών στη μετανάστευση, με την λογική ότι στην Αμερική πρέπει να μπαίνουν άτομα «που αποδέχονται τον Θεό του Ισραήλ, τους νόμους και να αντιλαμβάνονται την ιστορία».

Στενός συνεργάτης του Βογκ είναι ο χριστιανός εθνικιστής Γουίλιαμ Γούλφι, πρώην αξιωματούχος στην προεδρία Τραμπ, που θέλει να απαγορευτούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, να απαγορευτούν οι εκτρώσεις  και να μειωθεί η πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη.

Ο Βογκ που απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, καταρτίζει μία κυβερνητική ατζέντα που θα οδηγήσει σε μία από τις πλέον συντηρητικές κυβερνήσεις που έχουν δει οι ΗΠΑ στην σύγχρονη ιστορία τους. Ο Βογκ συνεργάζεται με συντηρητικές ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ και εμφορούνται από ιδέες όπως εκείνη του πρότζεκτ Mandate for Leadership, ότι «η ελευθερία ορίζεται από τον Θεό και όχι τον άνθρωπο». Η Αμερική πρέπει να αναγνωριστεί ως χριστιανικό έθνος «όπου τα δικαιώματά μας και οι υποχρεώσεις μας καθορίζονται από τον Θεό», είχε γράψει ο Βογκ πριν από δύο χρόνια στο  Newsweek.

Από την πλευρά του think tank Center for Renewing America, ανακοινώθηκε ότι «το αποκαλούμενο ρεπορτάζ του Politico είναι εσφαλμένο, κάτι που τους είπαμε σε διάφορες περιπτώσεις»…

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα θρήσκος,  αλλά οι χριστιανοί εθνικιστές είναι από τις πιο πιστές ομάδες ψηφοφόρων του. Σε ένα τέτοιο ακροατήριο απευθυνόταν τον Δεκέμβριο, στην Άιοβα, όταν είπε ότι «οι μαρξιστές και οι φασίστες εργάζονται σκληρά» εναντίον των καθολικών και υποσχέθηκε ότι «όταν αναλάβω την προεδρία θα δημιουργήσω μια νέα ομοσπονδιακή δύναμη που θα μάχεται τους αντι-χριστιανούς και θα καθοδηγείται από το πλήρως αναμορφωμένο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Στις προκριματικές εκλογές στην Άιοβα, ο Τραμπ ανέβασε στα social ένα βίντεο, στο οποίο ούτε λίγο-ούτε πολύ, έλεγε πως η εκστρατεία του για την επιστροφή στον Λευκό Οίκο είναι μια αποστολή που του ανατέθηκε από τον Θεό.

Διαβάστε επίσης:

Χιλή: Ανοίγει ξανά ο φάκελος του θανάτου του Πάμπλο Νερούδα – Νέες έρευνες για το αν δηλητηριάστηκε από το καθεστώς Πινοσέτ

Ο Πούτιν αρνείται ότι θέλει να στείλει πυρηνικά στο Διάστημα

Γάζα: Βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:21