search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:38
MENU CLOSE

Λαγκάρντ: Η ΕΕ να ετοιμαστεί για «σκληρές αποφάσεις» εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ

30.01.2024 20:30
Trump Lagarde

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές απειλές στην οικονομία της – μεταξύ αυτών και τους νέους αμερικανικούς δασμούς στις εξαγωγές της – εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αν κοιτάξετε πως ήταν εκείνα τα χρόνια όταν ο κ. Τραμπ ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών… μπορεί να υπάρξουν απειλές και μπορεί να υπάρξουν ζητήματα για τα οποία οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι», είπε στον Richard Quest του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

«Ας προετοιμαστούμε για πιθανούς δασμούς, για πιθανές σκληρές αποφάσεις που θα ήταν απροσδόκητες. Ας είμαστε δυνατοί στο σπίτι».

Η Λαγκάρντ είναι ο τελευταίος αξιωματούχος της ΕΕ που εξετάζει τι θα μπορούσε να σημαίνει μια δεύτερη προεδρία Τραμπ για την οικονομία των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διατλαντική σχέση ήταν τεταμένη κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, κυρίως λόγω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Αυτή η διαμάχη οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ, στους οποίους η ΕΕ απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως το ουίσκι, οι μοτοσικλέτες και το τζιν.

Μετά την επιτυχία του Τραμπ στις τρέχουσες προκριματικές εκλογές για τους Ρεπουμπλικάνους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι αντιμέτωποι με την προοπτική ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο, ένα αποτέλεσμα με πιθανές επιπτώσεις για τα πάντα, από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μέχρι την οικονομική υποστήριξη της Αμερικής για στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ. Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ ανήλθε συνολικά σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Από την οπτική γωνία της Λαγκάρντ, ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα ήταν να ενισχύσει την ενιαία αγορά της, η οποία διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων σε 27 χώρες.

Αυτό θα σήμαινε ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ για να διευκολυνθούν οι μικρότερες εταιρείες να αντλήσουν χρηματοδότηση «και να ενθαρρύνουν την καινοτομία», είπε η Λαγκάρντ. Ζήτησε επίσης τα επαγγελματικά προσόντα να αναγνωρίζονται εξίσου στα κράτη μέλη του μπλοκ.

«Το όφελος του να είμαστε πραγματικά μια ενιαία αγορά είναι τεράστιο και νομίζω ότι πρέπει απλώς να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. «Ετσι κινείται η Ευρώπη, παρεμπιπτόντως, όταν απειλείται», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ έδωσε διευκρινίσεις στα σχόλια που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνέντευξή της στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2, ότι η πιθανή επανεκλογή του Τραμπ είναι «σαφώς μια απειλή» για την Ευρώπη, αν κρίνουμε από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά την πρώτη του θητεία.

«Απλώς πρέπει να κοιτάξετε τους τελωνειακούς δασμούς, πρέπει να δείτε τη δέσμευση για το ΝΑΤΟ, πρέπει να δείτε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», είπε σε εκείνη τη συνέντευξη. «Μόνο σε αυτούς τους τρεις τομείς, στο παρελθόν, τα αμερικανικά συμφέροντα δεν ήταν ευθυγραμμισμένα με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Διαβάστε επίσης:

Ανταρκτική: Γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε πιγκουίνους – 200 νεοσσοί πέθαναν

Μπάιντεν: Υποσχέθηκε αντίποινα, αποφάσισε ποια είναι αλλά…«δεν επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο» στη Μέση Ανατολή

Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να απολύσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:37