search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:29
MENU CLOSE

Γιατί ο Τραμπ κερδίζει στους νέους ψηφοφόρους;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2318
25/01/2024
28.01.2024 06:00
biden-trump

Οι νέοι στην Αμερική έχουν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά ένα δίλημμα: Μπάιντεν ή Τραμπ; Από τη μία ο Μπάιντεν – Δημοκρατικός μεν, αλλά ηλικιωμένος – φαίνεται να έχει γεννηθεί γι’ αυτή τη δουλειά, ενώ από την άλλη έχουμε τον Τραμπ, Πρόεδρο του εντυπωσιασμού, των κενών λόγων και της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς. Γιατί συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, λοιπόν, απέναντι στον Δημοκρατικό αντίπαλό του;

Το πρόβλημα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κακές γι’ αυτόν. Είναι, περισσότερο απ’ όλα, οι διαρροές από το Δημοκρατικό στρατόπεδο προς την αγκαλιά – όχι των Ρεπουμπλικανών γενικώς, αλλά συγκεκριμένα… – του Τραμπ.

Δημοσκόπηση των «New York Times» και του Siena College που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2023 έδειξε ότι ο Τραμπ προηγείται κατά έξι μονάδες του Μπάιντεν στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών! Εάν αυτή η απόδοση αντικατοπτριζόταν σε πραγματικές εκλογές, η νίκη του Τραμπ θα ήταν αναπόφευκτη…

Μειωμένη ηγετικότητα

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, το 2020, ο Μπάιντεν συνέτριψε τον Τραμπ με 24 μονάδες διαφορά μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με το κεντρικό exit poll.

Η νέα δημοσκόπηση του Siena College δεν μπορεί να απορριφθεί ως ακραία ή εκτός πραγματικότητας, καθώς μια έρευνα του NBC τον Νοέμβριο του 2023 είχε παρόμοια αποτελέσματα, με τους ψηφοφόρους κάτω των 35 να προτιμούν για Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τραμπ με τέσσερις μονάδες διαφορά, 46% έναντι 42%, από τον Μπάιντεν, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κερδίζει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ευρήματα εγείρουν δύο αλληλένδετα και αναπόφευκτα ερωτήματα: Γιατί ο Μπάιντεν τα πάει τόσο άσχημα με τους νεότερους ψηφοφόρους και γιατί ο Τραμπ τα πάει τόσο καλά;

Ο 81χρονος – πλέον – Μπάιντεν, σχετικά μετριοπαθής και με αγάπη στους θεσμούς, δεν υπήρξε ποτέ μια ηγετική iconic φιγούρα, όπως θα μπορούσε κάποιος να πει για τον Ομπάμα.

Οι νέοι προοδευτικοί έχουν απογοητευτεί επειδή ο Μπάιντεν δεν έχει αναλάβει πιο ενεργή δράση σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν, από την κλιματική αλλαγή έως την οικονομική τους ένδεια. Οι αποπληρωμές φοιτητικών δανείων, που αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο στην Αμερική, ξεκίνησαν ξανά τον Οκτώβριο, αφού οι προσπάθειες του Μπάιντεν να «χαρίσει» μεγάλο μέρος των φοιτητικών χρεών μπλοκαρίστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυτό άφησε έκθετο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Στα παραπάνω προστέθηκε και η στάση της κυβέρνησής του απέναντι στο Ισραήλ και στον πόλεμο με τη Χαμάς, καθώς οι νέοι Αμερικανοί φαίνεται να είναι περισσότερο στο πλευρό των Παλαιστινίων. Η δημοσκόπηση των «New York Times» έδειξε ότι οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών αποδοκιμάζουν τον χειρισμό του Μπάιντεν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με τεράστια διαφορά: 72% έναντι 20%.

Απογοήτευση

Ωστόσο η αποστροφή για τις πολιτικές Μπάιντεν δεν εξηγεί απόλυτα την τόσο ισχυρή απόδοση του Τραμπ. Σε τελική ανάλυση, μια Προεδρία Τραμπ δεν εγγυάται τη στροφή πολιτικής προς χάριν των Παλαιστινίων. Επιπλέον οι δυο τους ανήκουν στην ίδια γενιά και ο Τραμπ αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις και έχει κατηγορηθεί για τον ρόλο του στην εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι νεότεροι υποστηρικτές του Τραμπ, ωστόσο, επικαλούνται διάφορους λόγους για την υποστήριξή τους. Υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση της οικονομίας της χώρας στην καθημερινότητά τους αλλά και τις μηδαμινές ελπίδες τους να ανέβουν στην οικονομική σκάλα. Επίσης υπάρχει μια συμπάθεια στην ικανότητα του Τραμπ να «μιλάει» στο αμερικανικό ταπεραμέντο προβάλλοντας έναν macho «επιτυχημένο» τύπο που «ξέρει τι κάνει», προσόν που, σύμφωνα με κάποιους, δεν διαθέτει ο νυν Πρόεδρος.

Απειλή αποχής

Ο πολιτικός κόσμος, ειδικά το Δημοκρατικό Κόμμα, αναζητά εδώ και καιρό τη… μυστική φόρμουλα για να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους στις κάλπες. Προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις στρατηγικές που θα ξεκλειδώσουν την καρδιά των νέων όπως το 1994, όταν ο Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε στο MTV και μοιράστηκε κυριολεκτικά τα εσώψυχά του σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει τους νέους.

Spoiler: Δεν υπάρχει μυστική φόρμουλα! Ή, μάλλον, υπάρχει ένας ολόκληρος αριθμός τύπων με πολλές μεταβλητές που μεταβάλλονται συνεχώς. Οι Millennials και οι Gen Z-ers δεν περιμένουν απλώς διαφορετικά πράγματα από τους υποψηφίους, καθώς προσεγγίζουν αλλιώς την όλη έννοια των εκλογών, καθιστώντας την κινητοποίησή τους παζλ για δυνατούς λύτες.

Το ζήτημα είναι πως οι νέοι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν βρίσκουν κάποιον που να θεωρούν άξιο και «απειλούν» ότι δεν θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει πως, όσο οι νέοι των αστικών κέντρων προβληματίζονται για την ψήφο τους, οι νέοι στις αχανείς επαρχίες των ΗΠΑ που υποστηρίζουν Τραμπ παίρνουν ουσιαστικά την κατάσταση στα χέρια τους…

Γενικότερα, όλοι, από ομάδες συμφερόντων μέχρι κόμματα και υποψηφίους, πρέπει να περάσουν το μήνυμα ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί ακόμα να πετύχει μεγάλα πράγματα. Αυτό υπερβαίνει κάθε νομοσχέδιο ή διορισμένο κρατικό λειτουργό. Οι νεότεροι Αμερικανοί, όμως, δεν είναι πεπεισμένοι ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να σημειώσει σημαντική πρόοδο στα καυτά ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας. Και μερικές φορές είναι δύσκολο να τους κατηγορήσεις…

Διαβάστε επίσης:

Claudia Schiffer: Το κόκκινο χαλί με τον γάτο-αξεσουάρ και η οργή των φιλοζωικών (Photos)

Αλαμπάμα: Ο μαρτυρικός θάνατος του πρώτου κρατούμενου στον κόσμο που εκτελέστηκε με άζωτο – Τα τελευταία, συγκλονιστικά του λόγια – «Σας αγαπώ όλους» (photos/videos)

Η απίστευτη ιστορία δίδυμων κοριτσιών, που «έδειξε» παράνομες υιοθεσίες και εμπόριο βρεφών επί δεκαετίες (Photos / Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:27