search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:15
MENU CLOSE

«Πυρά» Ανδρουλάκη για νέο Ποινικό Κώδικα: «Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου»

21.02.2024 19:59
androulakis-12

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τη νέα αλλαγή στους ποινικούς κώδικες εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό περιτύλιγμα που απέχει από την πραγματικότητα.

«Για πολλοστή φορά μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνησή σας τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ήρθε σε κόντρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για το κράτος δικαίου, τονίζοντας πως το παρόν νομοσχέδιο υποβαθμίζει περαιτέρω το κράτος δικαίου. 

«Δεν δέχομαι, λοιπόν, καμία μομφή για την παράταξή μας. Όμως δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης», είπε απαντώντας σε όσα καταλόγισε ο πρωθυπουργός στο ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο για σχέδιο να κοπούν πόροι από την Ελλάδα. 

Ανεβάζοντας τους τόνους κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ποιους προστατεύετε;», ενώ απευθυνόμενος στον Γιώργο Φλωρίδη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ είπε πως είναι υπουργός μιας κυβέρνησης που δυο χρόνια από την αποκάλυψη των υποκλοπών, ακόμη οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο άρον –άρον κλείσιμο της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. «Βάλατε στο συρτάρι τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, που είναι αποδεδειγμένο ότι αν είχε εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν θα είχαμε θρηνήσει 57 συνανθρώπους μας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα θέσει στη συνταγματική αναθεώρηση το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ζήτησε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που προβλέπει ότι για τέσσερα χρόνια μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης, απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο χθεσινό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, λέγοντας ότι «τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της Αθήνας και έφυγαν, δυστυχώς χωρίς οι αγρότες μας να βρουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους της κυβέρνησης». Για το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, η στήριξη στους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα συνολικά δεν είναι σημαία ευκαιρίας.

Ο Γιώργος Φλωρίδης θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση εγκαλώντας την αντιπολίτευση για την κριτική της προς την κυβέρνηση για το κράτος δικαίου. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης την καλύτερη απάντηση δίνει το γεγονός ότι ο κορυφαίος θεσμός για την προστασία του κράτους δικαίου, το Συμβούλιο Ευρώπης, εξέλεξε ομόφωνα ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό ΣτΕ επελέγη στην ηγεσία των ανωτάτων συμβουλίων μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Ελλάδα επελέγη για τη συγγραφή του κείμενου για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη. «Οι κορυφαίοι θεσμοί επιλέγουν την Ελλάδα να ηγηθεί», είπε για να προσθέσει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για διαρκή βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στον Economist που τοποθετεί την Ελλάδα στις 20 καλύτερες δημοκρατίες. «Οι χειρότερες επιδόσεις της χώρας ήταν την περίοδο 2016-2018 και ξέρετε ποιοι ήταν τότε», υποστήριξε.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός ανάλογου κύρους και ανάλογης ευαισθησίας. Γι’ αυτό, τον Οκτώβριο του 2023 είχε ψήφισμα που εγκαλούσε την Ελλάδα για την χρήση του Predator. Για να τα λέτε όλα, κ. Φλωρίδη, όχι μόνο ό,τι σας συμφέρει. Αφού θέλετε να τα ακούσετε ωμά, θα τα ακούσετε», αντέτεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε ακόμη, τι είναι αυτό που κρατά πολλούς υπουργούς της ΝΔ, από το να μην πάνε στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και επέμεινε στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αφήνει παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο, να πάρει απάντηση. 

Διαβάστε επίσης:

Απογευματινά χειρουργεία: Η ενόχληση του Άδωνι Γεωργιάδη για το ΠΑΣΟΚ και πώς εμπλέκει Βενιζέλο και Δερβένη 

ΣΥΡΙΖΑ: Η αντεπίθεση των προεδρικών – Μαζεύουν υπογραφές συνέδρων για να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία

Αυγέρη: «Το δόγμα “πάμε και όπου βγει” έχει την υπογραφή όλη της κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργού Υγείας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:14