search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:56
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Αφιέρωμα για την έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα- 58 χρόνια από την πρώτη εκπομπή

23.02.2024 14:43
EIRT

Στις 18:30 της 23ης Φεβρουαρίου 1966, η δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου καλησπέρισε τους λιγοστούς τηλεθεατές, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της ημέρας και ταυτόχρονα νοηματοδοτήθηκε η έναρξη την τηλεόρασης στην Ελλάδα από τον τότε πειραματικό σταθμό του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Η εκπομπή εκείνη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πολλές τεχνικές δυσκολίες και ελάχιστα τεχνικά μέσα.

Με αφορμή τα 58 χρόνια από τη «γέννηση» της τηλεόρασης στην Ελλάδα, που συμπληρώνονται σήμερα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει, την εκπομπή «Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια» , η οποία είναι αφιερωμένη στην έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης.

Πρόκειται για ένα αυτοτελές ντοκιμαντέρ του 1980, αφιερωμένο στους ανθρώπους που ξεκίνησαν την ελληνική τηλεόραση, το οποίο γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 14 ετών από την έναρξη εκπομπής του κρατικού καναλιού.

Στην κάμερα του ιστορικού ντοκιμαντέρ, εκτός από την πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής  τηλεόρασης, Ελένη Κυπραίου, τον πρώτο διευθυντή του καναλιού, Μιχάλη Γιαννακάκο και τον πρώτο συντονιστή προγράμματος, Γιώργο Κάρτερ,  μιλούν  και άλλοι  εκ των πρωτεργατών της ελληνικής τηλεόρασης μεταξύ των οποίων οι δημοσιογράφοι Γιάννης Διακογιάννης και Φρέντι Γερμανός οι τεχνικοί Μικές Ψαλίδας και Άρης Στασινόπουλος, ο παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας,  ο σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης, η σκηνογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος κ.ά.

Στο ντοκιμαντέρ ο Μιχάλης Γιαννακάκος, περιγράφει την άκρα μυστικότητα, κάτω από την οποία εργάστηκε ο ίδιος και η ομάδα του, για να λειτουργήσει η κρατική τηλεόραση μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) κι όχι ως ιδιωτικός σταθμός.

Ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος αναφέρεται στην πρώτη τηλεοπτική θεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνίστησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ΕΙΡΤ και ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός περιγράφει πώς ξεκίνησε την τηλεοπτική του πορεία.

Διαβάστε επίσης:

O Ροναλντίνιο στο «Survivor» στο επεισόδιο της Κυριακής (Video)

Eurovision: Αυτοί είναι οι δυο σχολιαστές της ΕΡΤ στον φετινό διαγωνισμό (Video)

Σταμάτης Μαλέλης: «Έχω πιάσει πάτο, αλλά τα κατάφερα και ζω μια καλύτερη ζωή» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:54