search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:59
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Μεγάλο αφιέρωμα για τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία από δύο κανάλια και ένα ραδιόφωνο

23.02.2024 10:48
ukraine_1711_1920-1080_new
credit: AP

Δύο χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων.

Το ΕΡΤNews, η ΕΡΤ3 και το Πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχουν οργανώσει θεματικές και αφιερώματα για την εισβολή εξαιτίας της οποίας άλλαξαν μέχρι τότε δεδομένα.

Στο 24ωρο ενημερωτικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ μιλούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ.

Στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΑ, καθηγητές πανεπιστημίου και αναλυτές μιλούν για τις συνέπειες του πολέμου και καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για το ενδεχόμενο τερματισμού του.

Από την ΕΡΤ3 θα προβληθούν δύο ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ, ένα το Σάββατο και ένα την Κυριακή.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2024, οι ενημερωτικές εκπομπές αλλά και τα δελτία ειδήσεων, με τη συνδρομή των ανταποκριτών και του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της ΕΡΤ, παρουσιάζουν και καταγράφουν όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου, αλλά και από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στις 16:00, στην εκπομπή «Update» με τον Τάκη Σαράντη, οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη θυμούνται όσα έζησαν.

Στις 20:15, o ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, σ’ ένα οδοιπορικό στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καταγράφει την κατάσταση στις εμπόλεμες ζώνες, μαρτυρίες Ουκρανών στρατιωτών που δίνουν μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων, τη ζωή στο μαρτυρικό Χάρκοβο, αλλά και έναν σταθμό του μετρό που έχει μετατραπεί σε υπόγειο σχολείο.

Στις 22:00, η έκτακτη εκπομπή του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της ΕΡΤ, με την Άννα Παπασωτηρίου, είναι αφιερωμένη στα δύο χρόνια πολέμου. Συνδέσεις με τους ανταποκριτές της ΕΡΤ σε Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο, αναλύσεις από Ουάσιγκτον, συνεντεύξεις με ευρωπαίους αξιωματούχους και σημαντικούς εμπειρογνώμονες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλάει στην Ειρήνη Ζαρκαδούλα για το ζήτημα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Επίσης, απαντάει στην πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για διορισμό Ευρωπαίου Επιτρόπου Άμυνας και σχολιάζει το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ, μιλάει στον Γιώργο Παππά για την προοπτική του πολέμου, και για το κάλεσμα που απευθύνει στους ευρωπαίους εταίρους για την στήριξη της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Λεό Περιά-Πενιέ (Léo Péria-Peigné), ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλάει στη Θωμαΐδα Παπαϊωάννου για τη στάση της Γερμανίας, ενώ ο διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας, Τζέιμς Νάιξι, μιλώντας στην Ευδοξία Λυμπέρη, εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ κινδυνεύει με κατάρρευση και εκφράζει την άποψη ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διαφέρουν.

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «The Long Breakup», παραγωγής ΗΠΑ σε σενάριο- σκηνοθεσία Κάτιας Σόλντακ θα προβληθεί από την ΕΡΤ3 το Σάββατο στις  00:30

Ανθρωποκεντρική η ταινία τεκμηρίωσης, έχει στο κεντρικό κάδρο της την (Ουκρανοαμερικανίδα πλέον) δημοσιογράφο Κάτια Σολντακ του περιοδικού «Forbes» που ζει στη Νέα Υόρκη να αφηγείται την ιστορία της παρτίδας της καθώς εξέρχεται από την ΕΣΣΔ, να περνά περνά δύο επαναστάσεις και να υπομένει ένα πόλεμο με τη Ρωσία.

Μέσα από τα μάτια της οικογένειας και των φίλων της, που εγκαταστάθηκαν στο Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται μόλις δεκαοκτώ μίλια από τα ρωσικά σύνορα, η δημοσιογράφος, εξιστορεί στο ντοκιμαντέρ τον αγώνα της Ουκρανίας να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό της Ρωσίας, να αφήσει πίσω της το σοβιετικό παρελθόν και να γίνει ένα πραγματικά ανεξάρτητο έθνος.

Το «The Long Breakup» οδηγεί τους θεατές σε ένα οικείο ταξίδι που δείχνει πώς οι μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές επηρεάζουν τους ανθρώπους σε προσωπικό επίπεδο και διερευνά τι συμβαίνει όταν η δημοκρατία ξεφεύγει και ένα έθνος πρέπει να αγωνιστεί για το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον του.

Η ταινία γυρίστηκε στη διάρκεια μιας δεκαετίας και περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο soundtrack, καθώς και μουσική από Ουκρανούς και Σοβιετικούς καλλιτέχνες.

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα βγάλει στον αέρα το πρωι του Σαββάτου (10.00- 12.00) από την εκπομπής «Γεώπολις» ένα δίωρο αφιέρωμα για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναλυτές, διεθνολόγοι και δημοσιογράφοι επιχειρούν έναν απολογισμό της σύγκρουσης, εξετάζουν τις πιθανότητες τερματισμού του πολέμου και αναλύουν τις επιπτώσεις του στη διεθνή ενέργεια και ασφάλεια.

Μεταξύ άλλων, μιλούν με τον Δημήτρη Φαναριώτη οι:  Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Βασίλης Γραμματίκας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ, Σταμάτης Γεωργούλης, διεθνολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Ουκρανοποίηση στο σύγχρονο σύστημα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας», Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία, και Ιωάννης Μπαλτζώης, στρατιωτικός αναλυτής, αντιστράτηγος ε.α..

Αναφορές στις εξελίξεις θα γίνονται και κατά τη διάρκεια του προγράμματος του σταθμού.

Την Κυριακή η ΕΡΤ3 έχει προγραμματίσει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Σπίτι από θραύσματα» στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης (22.30).

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των εχθροπραξιών στις ψυχές των παιδιών βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμον, συμπαραγωγής Δανίας-Ουκρανίας-Σουηδίας-Φινλανδίας 2022, ρίχνει φως στις συνθήκες ζωής στην Ανατολική Ουκρανία και εστιάζει στο πώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, που ξεκίνησε το 2014 και δυστυχώς πυροδοτήθηκε εκ νέου τα τελευταία δύο χρόνια, έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση της περιοχής, στην ανεργία και συνακόλουθα στην διάλυση πολλών οικογενειών.

Καταγράφει, σαν ημερολόγιο, τις ιστορίες κάποιων παιδιών που προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες, τα οποία ζουν προσωρινά σε ένα ειδικό ορφανοτροφείο μέχρι οι κρατικές Αρχές και τα δικαστήρια να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Διαβάστε επίσης

Πρώτος σε τηλεθέαση ο ΑΝΤ1 την Τετάρτη και λόγω… μπάλας στο Mega

ΕΡΤ: «Κυκλωτική κίνηση» για τη Eurovision – Ενεργοποίησε και ιντερνετικό ραδιόφωνο

Στην κορυφαία θέση τηλεθέασης η «Μάγισσα» την Τετάρτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06