search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:39
MENU CLOSE

Ξεκινά η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ με στόχο τους κεντρώους ψηφοφόρους

23.02.2024 08:26
androul;akis new

Όταν στις 22 Δεκεμβρίου του 2023 ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε στην τηλεόραση του Σκάι ότι το κόμμα του δεν θα μπει εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με κριτήρια ποιότητας βεβαίως ήταν το δεύτερο Ναι που έλεγε το ΠΑΣΟΚ σε ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας καθώς είχε προηγηθεί και η επιστολική ψήφος.

Στην κυβέρνηση όσο κι αν τους άρεσε αυτή η συναίνεση από την άλλη καταλάβαιναν ότι με την θετική του στάση το ΠΑΣΟΚ απευθύνονταν σε ένα κομμάτι κεντρώων ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές και τώρα ήθελε να τους προσεταιριστεί.

Πολύ περισσότερο δε όταν οι δημοσκοπήσεις το έδειχναν στην δεύτερη θέση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Άλλωστε αυτές οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ένα κομμάτι κέντρων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας μετακινούνταν προς το ΠΑΣΟΚ και εκείνοι που έφευγαν ήταν περισσότεροι από εκείνους που εισέπραττε η Νέα Δημοκρατία από τις μετακινήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τα πράγματα στην πορεία όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι καθώς το Ναι στην επιστολική ψήφο έγινε όχι βοηθούσης και της υπουργού Eσωτερικών που θέλησε να επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους Ελληνες του εξωτερικού και χθες ήρθε το δεύτερο όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Το ρεπορτάζ λέει ότι τα δύο όχι του ΠΑΣΟΚ έχουν να κάνουν με την απόφαση του κόμματος να κινηθεί περισσότερο προς τα αριστερά για να πάρει τους ψηφοφόρους που το προηγούμενο διάστημα στήριζαν ακόμα τον ΣYΡIZA καθώς όπως έλεγαν αναλυτές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι πιο εύκολο το κόμμα του να απευθυνθεί σε αυτό το κοινό παρά να επαναπατρίσει κεντρώους ψηφοφόρους που ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία.

Το τέλος της κοινοβουλευτικής “συναίνεσης” και τα πολλά όχι του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας αυτή την στόχευση έχουν.

Έτσι δεν ήταν καθόλου κεραυνός εν αιθρία η χθεσινή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο χαρακτήρισε στα λόγια προοδευτικό, αλλά στην πράξη εκπρόσωπο του πιο γνήσιου αναχρονισμού προσθέτοντας «είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε  και όπως μας έλεγαν – και όπως κι εμείς θέλαμε – να είναι -επιτέλους- μία αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μία από τα ίδια»

Η κυβέρνηση λοιπόν βλέποντας τις διαχωριστικές γραμμές που υψώνει το ΠΑΣΟΚ από τις μεταρρυθμιστικές νομοθετικές της πρωτοβουλίες αποφάσισε να κρατήσει σκληρή στάση επιχειρώντας όχι μόνο να ανακόψει την περαιτέρω μετακίνηση κέντρων ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και να του πάρει πίσω τους κεντρώους ψηφοφόρους που έφυγαν εκτιμώντας θετικά αυτή την κεντρώα μεταρρυθμιστική στροφή το προηγούμενο διάστημα του κόμματος του κυρίου Ανδρουλάκη.

Στην κυβέρνηση κατανοούν αναλύοντας και τις δημοσκοπήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να απευθυνθεί και να διεκδικήσει ψήφους στον χώρο του κέντρου. Και τα δύο όχι του κ. Ανδρουλάκη τους δίνω μια χρυσή ευκαιρία να ακυρώσουν αυτή τη δυνατότητα.

Από δω και πέρα η επίθεση της κυβέρνησης κατά του ΠΑΣΟΚ θα είναι συνεχής και το βασικό επιχείρημα αυτών των επιθέσεων θα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα, δεν είναι ένα κόμμα που μπορούν να εμπιστευθούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι αλλά ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που κουβαλά τις ιδεοληψίες και τις φοβίες της αριστεράς.

Και βοήθησε σε αυτή την στόχευση χθες και η πρώην υπουργός Παιδείας και εμβληματικό στέλεχος του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου η οποία δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 πως αν σήμερα ήταν βουλευτής θα ψήφιζε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Είναι προφανές ότι στο δρόμο και τις ευρωεκλογές και με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατανοεί πως χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά της ιδίως προς τον Κυριάκο Βελόπουλο και τη νίκη θα επιχειρήσει με την τελική επίθεση προς το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που πίστεψαν ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει αναφορές και σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη.

Και η επίθεση αυτή θα είναι συνεχής και σκληρή. Aλλωστε η χθεσινή δημοσκόπηση της metron analysis έδειξε ότι η κυβέρνηση κέρδισε από την επιμονή της να ψηφίσει το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών καθώς στους κέντροους και στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους η θετική αποτίμηση αυτής της κίνησης φτάνει σε ποσοστά ανω του 60% των ερωτηθέντων.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Απέναντι στον Κασσελάκη ποιος; Αναμονή για την εκδήλωση υποψηφιοτήτων και ο γρίφος του χρονοδιαγράμματος

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Καινούργιες πολιτικές για προσέλκυση νέων στη ναυτιλία»

Νέα «πυρά» Σπίρτζη σε Κασσελάκη: «Είχατε δει επί Αλέξη Τσίπρα να είμαστε πρώτο θέμα σε μεσημεριανές εκπομπές;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:32