search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:03
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Κυανόκρανοι» ζητούν να σταματήσει η σύγκρουση Κασσελάκη – Γεροβασίλη και να μην στηθούν νέες κάλπες

24.02.2024 07:44
SYRIZA-123

Ο φόβος ότι η διαφαινόμενη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει τεράστιους κινδύνους για την περαιτέρω πορεία του κόμματος, ακόμα και για την ενότητά και φυσικά για την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές, έχει κινητοποιήσει στελέχη που ανέλαβαν πρωτοβουλία για την αποφυγή της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Οι λεγόμενοι «κυανόκρανοι» εξετάζουν – και διαβουλεύονται με όλες τις πλευρές και κυρίως με συνέδρους – το ενδεχόμενο να καταθέσουν σχετική πρόταση προς το συνέδριο. «Διαλυόμαστε, δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές αυτή την ώρα και μπροστά σε ευρωεκλογές», είναι η έκκληση που απευθύνουν.

Το σκεπτικό της πρότασης αυτής θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο με νωπή εντολή από την κομματική βάση και πως οποιοδήποτε θέμα ηγεσίας μπορεί να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές συντεταγμένα όμως σε ένα καταστατικό συνέδριο (πιθανότατα τον Σεπτέμβριο), το οποίο θα μεριμνήσει για τις διαδικασίες εκλογής συνολικά νέων οργάνων στο κόμμα.

Η έντονη ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι τα δύο στρατόπεδα είναι σε εντελώς πολεμικό κλίμα και μάλιστα τα πράγματα διαφαίνονται χειρότερα από την προηγούμενη φορά, η οποία ως γνωστό κατέληξε σε διάσπαση με την αποχώρηση των ηττημένων ομάδων της Ομπρέλας και της πλευράς Αχτσιόγλου.

Με δεδομένο τώρα ότι θα εμπλακεί και ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζοντας την Όλγα Γεροβασίλη, ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου τρομάζει και τους βουλευτές, αλλά και υψηλόβαθμους παράγοντες του κόμματος, σχετικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να υπάρξουν. Κατά την εκτίμηση των παραγόντων αυτών, το κλίμα του συνεδρίου, ήτοι η πλειονότητα των συνέδρων είναι υπέρ της αποφυγής μίας τέτοιας μοιραίας κόντρας αυτή την ώρα.

Το συνέδριο μπορεί λοιπόν να απορρίψει την εισήγηση ή τις εισηγήσεις για εκλογές ανάδειξης προέδρου και να υιοθετήσει έναν άλλο οδικό χάρτη. Άλλωστε ο κ. Κασσελάκης δεν υπέβαλλε παραίτηση, ώστε να μην έχει πρόεδρο το κόμμα, αλλά προκάλεσε τους αμφισβητίες να (του) «βρουν αντίπαλο».

Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι η κυρία Γεροβασίλη θα καταθέσει την υποψηφιότητά της στο συνέδριο και στη συνέχεια θα εκδηλωθεί και επίσημα η πρωτοβουλία, εφόσον φυσικά εκτιμηθεί ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις παραμένουν ή έχουν όντως έδαφος να αναπτυχθούν.

Έτσι κι αλλιώς, πέρα από έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών, υπάρχουν κορυφαία και επιφανή στελέχη που παραμένουν ουδέτερα και ίσως επιλέξουν αυτή τη στάση μέχρι τέλους. Αλλά ακόμα και παράγοντες που κλίνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά όχι φανατικά, αλλά με προσοχή και μετριοπάθεια, έχουν ανάλογους προβληματισμούς.

Στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης, ο Πάνος Ρήγας, ακόμα και η Ρένα Δούρου αλλά και πολλοί άλλοι δείχνουν να συμμερίζονται πολλές από τις ανησυχίες αυτές. Σε κάθε περίπτωση και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ουδείς είναι βέβαιος τι θα συμβεί μέχρι την τελευταία ώρα του συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώνει σήμερα υποψηφιότητα για την αρχηγία η Όλγα Γεροβασίλη – Ποιοι την στηρίζουν και τι θα κάνει ο Τσίπρας

Αγροτικό: Γιατί τρέμει το… φυλλοκάρδι της κυβέρνησης

Αλλαγή στρατηγικής από τον Ανδρουλάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48