search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 04:09
MENU CLOSE

Στοματική υγιεινή: Ποιοι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα

25.02.2024 21:58
dontia_ygeia

Η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι απαραίτητη μόνο για γερά ούλα και δόντια, αλλά γενικότερα για την υγεία μας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η περιοδοντικής νόσος συσχετίζεται με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και με τον κίνδυνο θανάτου από αυτά.

Όλοι πρέπει να βουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Πρέπει επίσης να τα καθαρίζουμε με οδοντικό νήμα και να πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο. Μερικές ομάδες του πληθυσμού, όμως, χρειάζονται ιδιαίτερη οδοντική φροντίδα. Να ποιες είναι, σύμφωνα με τους SOS ιατρούς:

Παιδιά

Το βούρτσισμα πρέπει να αρχίζει από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα.

Έγκυοι

Τα δόντια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην εγκυμοσύνη. Λόγω των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και της μεταβολής στα επίπεδα των ορμονών εμφανίζεται συχνά τερηδόνα και παθήσεις των ούλων.

Αθλητές

Είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών προστατευτικών ναρθήκων από αθλητές όλων των ηλικιών. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Όσοι έχουν piercing

Η τοποθέτηση κοσμημάτων (piercing) στη γλώσσα και τους βλεννογόνους του στόματος χρειάζεται προσοχή. Εμφανίζονται αρκετά συχνά κατάγματα στα δόντια και η περιοχή γύρω από το κόσμημα κινδυνεύει από μολύνσεις.

Ηλικιωμένοι

Συχνά έχουν ελλιπή στοματική υγιεινή εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως:

  • Η μειωμένη έκκριση σάλιου
  • Οι συστηματικές παθήσεις
  • Η λήψη φαρμάκων
  • Η μειωμένη δεξιότητα
  • Η έλλειψη ενδιαφέροντος

Η λήψη αρκετών φαρμάκων επηρεάζει την υγεία των ούλων και συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας, λόγω της πρόκλησης ξηροστομίας και των σακχάρων που πολλά περιέχουν.

Επιπλέον, με την πάροδο των ετών οι προσθετικές εργασίες (οδοντοστοιχίες, γέφυρες, θήκες) φθείρονται. Συνεπώς προκύπτει η αναγκαιότητα αξιολόγησης, επιδιόρθωσης ή και αντικατάστασης τους.

Ασθενείς με καρδιοπάθεια ή/και διαβήτη

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να έχουν άριστη στοματική υγιεινή, διότι συχνά η περιοδοντική νόσος συσχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Επομένως ένα υγιές χαμόγελο συμβάλλει και στη γενικότερη υγεία μας

Άτομα με κινητικά προβλήματα

Συχνά παραμελούν τη στοματική υγεία τους, επομένως είναι απαραίτητος ο συχνός οδοντιατρικός έλεγχος. Χρειάζονται επίσης κατάλληλες οδηγίες προς τους ίδιους και τους φροντιστές τους.

Όσοι τρίζουν τα δόντια τους

Οι κεφαλαλγίες συχνά σχετίζονται με διαταραχές του στοματογναθικού συστήματος. Όταν κάποιος σφίγγει ή τρίζει τα δόντια του, πρέπει να ζητά τη συμβουλή του οδοντιάτρου του.

Οι καπνιστές

Το κάπνισμα υπονομεύει την υγεία όλου του σώματος, επομένως και του στόματος. Στην πραγματικότητα, επηρεάζει δόντια και ούλα καθώς:

  • Προκαλεί αλλαγή του χρώματος των δοντιών
  • Συμβάλλει στην εμφάνιση παθήσεων των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα)
  • Δυσκολεύει την επούλωση των πληγών στο στόμα και επιβραδύνει κάθε θεραπεία
  • Συντελεί στην εμφάνιση προκαρκινικών βλαβών στο στόμα. Σχετίζεται επίσης με την εμφάνιση καρκίνου του στόματος, που είναι αρκετά συχνός και πολύ επιθετικός.

Πηγή: iatropedia

Διαβάστε επίσης:

Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών: Τι κινδύνους κρύβει για την καρδιά

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς

Κορωνοϊός: 4 χρόνια από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15