search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:03
MENU CLOSE

Βαρθολομαίος: «Η εισβολή στην Ουκρανία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να δικαιωθεί»

25.02.2024 22:29
bartholomaios new

Τη μνήμη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με αφορμή την δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή, την οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη, τονίζοντας ότι παραβιάζει της αρχές της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας, ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων και στη συνέχεια στο κήρυγμά του, που έγινε στα αγγλικά και μεταφράστηκε στα ουκρανικά, ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος και να επέλθει μία δίκαιη ειρήνη.

Όπως είπε «συγκεντρωθήκαμε για να προσευχηθούμε και να μνημονεύσουμε επισήμως τις ψυχές όλων εκείνων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου αγώνα για την ελευθερία στην πατρίδα σας κατά την τελευταία δεκαετία».

Στην αρχή του κηρύγματός του ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε πως πριν από δέκα χρόνια ο κόσμος έγινε μάρτυρας της γενναιότητας και της θυσίας, όταν στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο και σε ολόκληρη την Ουκρανία απλοί άνδρες και γυναίκες ξεσηκώθηκαν σε πείσμα της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και της καταπίεσης.

Εν τω μεταξύ, πέρασαν δύο χρόνια από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, «σε μια σύγκρουση που φαίνεται να μην έχει ορατό τέλος», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος, σημειώνοντας πως οι πληγές που άφησε αυτή η αδικαιολόγητη πράξη είναι ακόμα νωπές και ο πόνος είναι ακόμα αισθητός.

«Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του είδους της αδικίας και της υποταγής που η Εκκλησία πρέπει να καταδικάσει. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να δικαιωθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης, χαρακτηρίζοντάς την εισβολή «μια επίθεση στην αξιοπρέπεια και την κυριαρχία ενός λαού που επί μακρόν αγωνίστηκε για την αυτοδιάθεσή του και επί μακρόν υπέφερε κάτω από τον ζυγό της τυραννίας». Παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης και της ειρήνης που βρίσκονται στην καρδιά της πίστης μας, σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Βαρθολομαίος ενεθάρρυνε τους Ουκρανούς να μην χάσουν την ελπίδα τους και να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους, ώστε να επιτύχουν από κοινού τους στόχους τους, διασφαλίζοντας ότι η απώλεια εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους δεν θα είναι μάταιη. «Πιστεύουμε στη νίκη τους και ελπίζουμε να την γιορτάσουμε το συντομότερο δυνατό μαζί με όλους εσάς» είπε.

Τόνισε, ακόμη, ότι ως άνθρωποι της Πίστεως καλούμαστε να υψώσουμε το ανάστημά μας υπέρ του δικαίου και να μιλήσουμε ενάντια στην καταπίεση και τον ολοκληρωτισμό, όπου κι αν εμφανίζονται. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια έντονη υπενθύμιση της διαρκούς παρουσίας του κακού και του μίσους στον κόσμο μας, είπε ο κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας την «επείγουσα ανάγκη για όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να ενωθούν για να αντιταχθούν στην αδικία».

Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία.

Διαβάστε επίσης:

Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί στη Γάζα, διαμηνύει ο ΟΗΕ – «Αναγκάζονται να τρώνε φύλλα και ζωοτροφές για να επιβιώσουν»

Ζελένσκι: «Η νίκη της Ουκρανίας και ο αριθμός των θυμάτων εξαρτάται από τη Δύση»

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στα τουρκικά παράλια – Έγινε αισθητός και στη Σάμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09