search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:30
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τι αλλαγές σχεδιάζει ο Κασσελάκης και τα πρόσωπα που προωθεί – Επανεμφάνιση Αλέξη Τσίπρα  

28.02.2024 06:20
tsipras kasselakis 876- new

Οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τις αλλαγές που θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στον απόηχο του Συνεδρίου έχουν ξεκινήσει και πιθανόν να υπάρχουν εξελίξεις και ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Eνδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξει συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για τη λήψη αποφάσεων για τα νέα όργανα. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να σταματήσει η εσωκομματική συζήτηση στα κανάλια και τα μέσα και το κόμμα να επικεντρωθεί στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα.

Σήμερα, ημέρα της επετείου για τον ένα χρόνο από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με αφορμή την οποία πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Συνδικάτων, η Κουμουνδούρου θα αποφύγει να στρέψει τα φώτα επάνω της. 

Επομένως, η σημερινή δεν μοιάζει να είναι μέρα ανακοινώσεων. Πάντως, αν και αρχικώς προβλεπόταν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρισκόταν σήμερα στα Τέμπη, τελικώς φαίνεται ότι δεν θα πάει.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανερχόμενος σε ρυθμούς καθημερινότητας, είχε συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ αλλά και με το Προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Και στις δύο συναντήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε τόσο στην τραγική επέτειο λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης, όσο και στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

Επίσης, εν όψει της σημερινής επετείου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού κατά της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη. Προς τιμήν δε των 57 νεκρών του δυστυχήματος, στην Κουμουνδούρου κρεμάστηκε μαύρο πανό, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αναρτά την σχετική φωτογραφία στο Instagram με το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε».

Σε ό,τι αφορά πάντως τις αλλαγές με στόχο την αποτελεσματική πολιτική συλλογική λειτουργία, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία «ενεργοποίησης» του Εκτελεστικού Γραφείου όπου αναμένεται να υπάρξει προσπάθεια για σύνθεση. Δεν αναμένεται να είναι «σαρωτικές», τα στελέχη πρώτης γραμμής, οι βουλευτές και οι έχοντες θεσμικούς ρόλους είναι συγκεκριμένοι άλλωστε.

«Προ των πυλών» το Εκτελεστικό Γραφείο

Στο Εκτελεστικό Γραφείο εκπροσωπούνται τα θεσμικά όργανα επομένως μετέχουν, εκτός από τον πρόεδρο, οι δύο Γραμματείς του κόμματος, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, η εκπρόσωπος Τύπου, τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και, ως παρατηρητής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μετά την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου από το κόμμα τον περασμένο Νοέμβριο, μία θέση είναι κενή, και δεν έχει αναπληρωθεί. Επομένως ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να καλύψει τη θέση αυτή με τον Νίκο Παππά, ενώ ήδη μετέχουν και όλα δείχνουν πως παραμένουν η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ «ακλόνητη» είναι και η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, τόσο ως προς τη θέση της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και ως προς τη θεσμική συμμετοχή της στο ΕΓ. Είναι άλλωστε από τα πιο «σκληροπυρηνικά» στελέχη του Στ. Κασσελάκη.

Πιθανόν ο πρόεδρος να προσθέσει κάποια πρόσωπα ακόμα, ενώ έχει να καλύψει και τη θέση της εκπροσώπου Τύπου, καθώς η Δώρα Αυγέρη φαίνεται να αποχωρεί λόγω υποψηφιότητας για την ευρωβουλή. Είναι με ερωτηματικό αν θα προταθεί θέση στο ΕΓ και στην Όλγα Γεροβασίλη, και εφόσον αυτό συμβεί η ίδια πιθανότατα δεν θα αρνηθεί. Προς αλλαγή φαίνεται πως είναι και οι δύο Γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, με τους οποίους η σχέση Κασσελάκη έχει διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα ενώ στο Συνέδριο τάχθηκαν υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. 

Μένει επίσης να φανεί ποια στελέχη θα αξιοποιηθούν από όσα στήριξαν στο Συνέδριο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, τέτοια στελέχη είναι ο Πέτρος Παππάς ο Γιάννης Μπουρνούς, η Νίνα Κασιμάτη, κ.ά. Η τελευταία, αν και δεν ακολούθησε τη γραμμή στα ομόφυλα ζευγάρια, το τελευταίο διάστημα στηρίζει σταθερά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως τα όργανα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί ενώ στο Συνέδριο επιτέθηκε στην υποψήφια αντίπαλο του Κασσελάκη Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως δεν έπρεπε αυτή τη στιγμή να εκφράσει την «ιδιοκτησιακή αντίληψη».

Στο μεταξύ, ο Χρήστος Σπίρτζης αμφισβήτησε χθες ότι επίκεινται ευρείες αλλαγές. Μάλιστα είπε πως οι αλλαγές στο κλίμα του “άλλαξέ τα όλα” θα σήμαιναν ότι θα έπρεπε να αλλάξει τον πρόεδρο της ΚΟ και πως «θα πρέπει ο κ. Κασσελάκης να παρακαλέσει το Νίκο Παππά, τον Γιώργο Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη, που τον στήριξαν, να αποχωρήσουν» κάτι που απέκλεισε να συμβεί, προσθέτοντας δηκτικά «αλλιώς θα μείνει μόνος του με 10 κλακαδόρους».

Διαβάστε επίσης:

iΣΥΡΙΖΑ: Συγκλονιστικό βίντεο για την τραγωδία των Τεμπών

Σάκης Μουμτζής: Συνεχάρη την ανιψιά του Ιφιγένεια για τη συμμετοχή της σε think tank του ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: Υπέγραψε το ψήφισμα για τα Τέμπη – Όταν αναλάβουμε, θα καταργήσουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τέλος τα τζάκια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:30