search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 05:11
MENU CLOSE

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αλλά η κυβέρνηση παραμένει «στην πρέσα»

01.03.2024 06:05
akriveia super market 443- new

Μειώσεις στις τιμές σε επτά κατηγορίες προϊόντων, περισσότερα από 100 brands και συνολικά 3.000 προϊόντα αναμένεται να δουν από 1/3/2024 οι καταναλωτές, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, «ανέλυσε την πορεία εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχουν ήδη νομοθετηθεί και δείχνουν ήδη τα πρώτα τους αποτελέσματα» και «παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης». Διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς «μεταβάλλουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται οι έμποροι να αναφέρουν ως αρχική τιμή την τιμή του προϊόντος πριν από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου από τριάντα ημέρες σε εξήντα ημέρες, και προβλέπουν περαιτέρω τη δυνατότητα της ΔΙΜΕΑ να ασκεί από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων περί παραπλανητικών εκπτώσεων».

Ειδικά, δε, για το βρεφικό γάλα, για τις εξωφρενικές διαφορές της τιμής του οποίου, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε προκληθεί έντονος θόρυβος, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ορίστηκε πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Αυτό ισούται με το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αναφέροντας, μάλιστα, ότι η παρέμβαση επιφέρει μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος, η οποία θα περάσει απευθείας στην τιμή.

Ο δε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε στην εισήγησή του ότι «τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές -το τονίζω- σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες. Και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές», προσθέτοντας ότι «δεν υποτιμούμε διαχρονικές στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Οι παρεμβάσεις μας σε αυτό το επίπεδο είναι πράγματι διαχρονικές και πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει «στριμωγμένη» για το ζήτημα της ακρίβειας: σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες σημειώνουν ότι δεν θεωρούν ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παρεμβάσεων, είτε για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών για τους καταναλωτές, είτε για καλύτερο έλεγχο της αγοράς, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι «ασπιρίνες», επισημαίνοντας ότι, για παράδειγμα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 8,3% την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, την ώρα που στην ΕΕ ανέβηκε μόλις κατά 4,8%.

Ταυτόχρονα, υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα πολύ υψηλότερες από τις μειώσεις ως 17-18% που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα επιφέρουν τα μέτρα αυτά: με απλά λόγια, οι νέες παρεμβάσεις απλώς θα περιορίσουν κάπως το μέγεθος των αυξήσεων που είχαν προηγηθεί, ενώ παράγοντες της αγοράς λένε χαρακτηριστικά ότι «όταν η τιμή ανεβαίνει, μετά δύσκολα κατεβαίνει».

Και, βέβαια, το νέο πλαίσιο για τις προσφορές και τις ανατιμήσεις (συνοπτικά, απαγορεύεται στους προμηθευτές σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες στα προϊόντα αυτά) εκτιμάται ότι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα να «ισορροπήσει», με ορισμένους εκ των προμηθευτών να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων τους και άλλους να τις διατηρούν σταθερές επιδιώκοντας να αυξήσουν τις πωλήσεις τους μέσω προωθητικών ενεργειών.

Βάζοντας στον «αλγόριθμο» και τις διαχρονικές στρεβλώσεις της αγοράς, αλλά και τα στενά όρια παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει η – εκάστοτε – κυβέρνηση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα (κάποιες εκτιμήσεις μιλούν για «καθαρή» εικόνα μετά το α’ εξάμηνο του έτους) και η ελπίδα είναι να μην υπάρξει εξωγενής παράγοντας που προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα τουρκικά F-16 και το περιεχόμενο της επιστολής Μπλίνκεν

Δημοσκόπηση MRB: Ποιοι κερδίζουν από τον γάμο ομοφύλων – Στο πλευρό των αγροτών οι πολίτες, «όχι» στα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες – Εξοργιστική η κομματική εργαλειοποίηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15