search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 10:50
MENU CLOSE

ΕΟΔΥ: Έξαρση του κοκκύτη στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Τι πρέπει να κάνουμε

01.03.2024 16:58
EODY_LOGO

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές υπηρεσίες της Ε.Ε εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κοκκύτη που καταγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, από την αρχή του έτους.

Ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τους τελευταίους μήνες, στην Ελλάδα αλλά και στη Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μοντενέγκρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία οι υγειονομικές υπηρεσίες αυτών των κρατών καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όπως αναφερει ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα.

Ανάμεσα στα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων 6 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους ενώ ένα νεογνό κατέληξε.

Τι είναι ο κοκκύτης

Πρόκειται για μια ενδημική νόσος παγκοσμίως με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στον εμβολιασμό όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη (τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή) ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

Είναι επιβεβλημένη:

  • Η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων.
  • Η αυξημένη κλινική υποψία ιδιαίτερα σε ενήλικες με συμπτώματα όπως επίμονο παροξυσμικό βήχα.
  • Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.
  • Ο ΕΟΔΥ συστήνει σ’ όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη να λάβουν αντιμικροβιακή αγωγή ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

Περισσότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: Κοκκύτης – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr)

Διαβάστε επίσης:

Υαλουρονικό οξύ: Ειδικός εξηγεί κατά πόσο μπορεί να αναστρέψει τη φωτογήρανση

Δήμος Αθηναίων: Πρόγραμμα δωρεάς μυελού των οστών στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία

Τα CAR T λεμφοκύτταρα «θεραπεύουν» 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 10:46