search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:46
MENU CLOSE

Ευρωκλογές: Το topontiki.gr στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Το στοίχημα και οι προκλήσεις (Photos) 

02.03.2024 13:02
eyrosynerdio_rwmi

Στη Ρώμη χτυπά σήμερα η καρδιά των ευρωπαίων σοσιαλιστών (PSE), οι οποίοι διάλεξαν την αιώνια πόλη για να στείλουν μήνυμα κατά της απειλής της Ακροδεξιάς στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. 

Το σημερινό Συνέδριο έχει ως σκοπό να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για το εκλογικό μανιφέστο στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές αλλά και να επικυρωθεί η υποψηφιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμιτ (από το Λουξεμβούργο) ως επικεφαλής της λίστας (spitzenkandidat). 

Με οικοδέσποινα την «Αντί – Μελόνι» 

Χρέη οικοδέσποινας εκτελεί από χθες Παρασκευή, την πρώτη μέρα του διήμερου Συνεδρίου η Ελι Σλάιν, η 38χρονη ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD), η οποία πάει κόντρα στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι (με την Έλι Σλάιν αναμένεται να συναντηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης).  

Στην Ιταλία έχουν ταξιδέψει ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, καθώς και υπόλοιποι ηγέτες του PSE. 

Αριστερή ατζέντα αλλά και «διχασμένοι» 

Οι σοσιαλιστές ηγέτες θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο ξανά μία «Αριστερή» ατζέντα σε ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση, η φορολογική δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η εύρεση εργασίας και τις ευρωπαϊκές αξίες. 

Στην «κοινωνική ατζέντα» οι περισσότεροι συμφωνούν αλλά εκεί που υπάρχει διχασμός είναι το μεταναστευτικό. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες αποφεύγουν να το συζητήσουν κυρίως γιατί θεωρούν ότι είναι «ατζέντα της Δεξιάς» αλλά την ίδια ώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά την διαχείριση του. Άλλωστε, η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, είναι κύριο θέμα – πρόταση της Κεντροδεξιάς. 

Χαρακτηριστικό του «διχασμού» είναι πως για παράδειγμα η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, κατάφερε να νικήσει τη Κεντροδεξιά στην πατρίδα της, ωστόσο έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή γραμμή όσον αφορά τη μετανάστευση. Η Δανή Φρεντέρικσεν έχει υποστηρίξει επίσης ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες, ούτως ώστε να αυξήσει τις αμυντικές», κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετους τους «συντρόφους».  

«Μάχη» για τη δεύτερη θέση 

Η πρόκληση για το PSE για τις εκλογές του Ιουνίου δεν είναι άλλη από το να σταματήσει η πτώση που έχει υποστεί. Ο αγώνας είναι έντονος για τη 2η θέση ούτως ώστε η διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τόσο για τις θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο να μπορούν να είναι ισχυρή.

Το PSE απειλείται από τους Φιλελεύθερους ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ αυξημένα θα είναι τα ποσοστά των εθνικών – ακροδεξιών. 

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές οι έδρες είχαν ως εξής: 

ΕΛΚ: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες): 182

Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες: 154

Renew Europe: 108 

Πράσινοι: 74

ID – Ταυτότητα και Δημοκρατία: 73

ΓΣΜ: Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές: 62

LEFT – Αριστερά: 41 

Μη εγγεγραμμένοι: 57 

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Το κλείσιμο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας ανακοίνωσε ο Χαβιέρ Μιλέι

Γάζα: Αισιοδοξία για κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς – Συνεχίζονται σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί από ρωσικές επιθέσεις με drone στο Χάρκοβο και την Οδησσό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:45