search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:35
MENU CLOSE

Η άρνηση Σαμαρά για «συνθηκολόγηση» με την Τουρκία και το μήνυμα προς Μητσοτάκη ότι θα είναι παρών 

02.03.2024 10:20
samaras-new

Με δύο φράσεις μία στην αρχή και μία στο τέλος, κατά τη χθεσινή συζήτηση του με τον Αλέξη Παπαχελά, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια συμφωνίας με την Τουρκία αλλά και το πως θα κινηθεί ο ίδιος πολιτικά και προσωπικά το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη φράση ήταν απάντηση στα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη για την ανάγκη συναίνεσης των τριών μεγάλων κομμάτων αλλά και εντός της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να επέλθει συμφωνία στα ελληνοτουρκικά.

«Εάν υπάρχει διάλογος σε όλα τα επίπεδα για οποιοδήποτε ζήτημα είναι κάτι το γόνιμο και θετικό. Όταν όμως ακούω τη λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση συγνώμη αλλά αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης».

Το καθαρό μήνυμα προς την κυβέρνηση

Το μήνυμα Σαμαρά προς την κυβέρνηση ήταν καθαρό και ηχηρό. Δεν πρόκειται ο ίδιος και όσοι μπορεί να επηρεάσει εντός της Νέας Δημοκρατίας να δεχτούν  οποιαδήποτε συμφωνία στα ελληνοτουρκικά που στα δικά τους ματιά θα σημαίνει συνθηκολόγηση της χώρας σε απαιτήσεις της Τουρκίας και υποχώρησης.

Η τελευταία φράση του κ. Σαμαρά ήταν απάντηση στο αν γράφει αυτή την εποχή τα απομνημονεύματά του.

Και εκεί η τοποθέτηση του ήταν ηχηρή στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί από την πολιτική αλλά να είναι παρών και να παρεμβαίνει οπότε ο ο ίδιος το κρίνει σκόπιμο.

«Άλλο πράγμα να γράφεις έχοντας μέσα σου την ελευθερία να παρεμβαίνεις γράφοντας και μιλώντας και επομένως να ξεκαθαρίζεις τις θέσεις και τις απόψεις σου δημοσίως και  τελείως άλλο πράγμα να γράφεις κάνοντας έναν απολογισμό ζωής. Εγώ κάνω το πρώτο και πιστεύω ότι το δεύτερο θα έρθει αργότερα…»

Ενδιαμέσως αυτής της συζητητής που οργάνωσε η εφημερίδα  «Καθημερινή» για τα 50 χρόνια μεταπολίτευση, ο κ. Σαμαράς έστειλε κι άλλα μηνύματα στην κυβέρνηση για το που πάει χώρα για το αν το μείζον στην πολιτική της  πρέπει είναι οι μεταρρυθμίσεις ή η καθημερινότητα του πολίτη αλλά και για την ανάγκη η Ελλάδα να βρει μια πυξίδα και μια καινούρια πορεία.

«Έχω βαρεθεί να ακούω για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις καλά αυτά αλλά δεν είναι το ζητούμενο για μια καθημερινή επιβίωση του ελληνικού λαού. Δεν αρκεί να γεμίσουμε το πλοίο που λέγεται Ελλάδα με όλα τα απαραίτητα που φέρνει ο εκσυγχρονισμός και οι μεταρρυθμίσεις. Μας λείπει η πυξίδα μας λείπει το εκεί που πάμε. Χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση με την ελληνική κοινωνία για  το ποιοι είμαστε και που πρέπει να πάμε».

«Σταμάτησα της Μέρκελ και της είπα δεν θέλω να ακούσω αυτή την κουβέντα»

Όμως ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε και μια συνομιλία του με την τότε καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ όπου του πρότεινε την έξοδο της χώρας από το ευρώ σε συνέχεια της πρότασης που είχε κάνει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας στον τότε υπουργό οικονομικών της Ελλάδας Βαγγέλη Βενιζέλο.

«Ήταν το 2012 τότε που έχασα το μάτι μου λόγω των ταξιδιών που έκανα με το αεροπλάνο ενώ δεν έπρεπε. Με τραβάει στο γραφείο της η Μέρκελ  μου δείχνει μια σειρά από διαφάνειες με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μας και μου λέει πως όλα αυτά δείχνουν πως είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα. Έχω να σας προτείνω, το έχω συζητήσει και με τον κύριο Σόιμπλε να σας δώσουμε τα αναγκαία για ένα διάστημα για να κάνετε τις εισαγωγές φαρμάκων καυσίμων για να ζήσει η χώρα και να βγείτε από την ευρωζώνη. Τη σταμάτησα της είπα δεν θέλω να ακούσω αυτή την κουβέντα, εμείς δεν θα φύγουμε θα μείνουμε και θα κάνουμε ότι πρέπει. Μου απάντησε θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και της είπα το γνωρίζω». 

Ο κ. Σαμαράς για ακόμα μια φορά άσκησε σκληρή κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας λόγο για προδοσία γενεών και δίνοντας μια γεύση του τι θα κάνει στη Βουλή σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία φέρει για κύρωση τα μνημόνια με την γειτονική χώρα που εκκρεμούν εδώ και καιρό.

«Με τη συμφωνία των Πρεσπών προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων και αυτό το εννοώ».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές Κασσελάκη σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα – Η κυριαρχία και οι ισορροπίες με τους βασικούς πόλους

Σκρέκας: «Έχουμε σταθεροποίηση και μείωση τιμών 15% ή και 20%»

ΣΥΡΙΖΑ: Η Βούλα Κεχαγιά αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου – Όλες οι αλλαγές σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:35