search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:36
MENU CLOSE

Ακρίβεια: Υποσχέσεις Μητσοτάκη για φθηνότερο σαρακοστιανό τραπέζι – Καμία πρόσθετη στήριξη σε ευπαθείς ομάδες (video)

05.03.2024 11:15
mitsotakis_antenna_galaxias

Παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ώστε οι τιμές των σαρακοστιανών προϊόντων όπως και των προϊόντων του Πάσχα να ελεγχθούν, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για το αν θα δοθεί κάποιο βοήθημα στις ευπαθείς ομάδες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω απολύτως τίποτα για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, διότι -όπως καταλαβαίνετε- είμαστε στην αρχή ακόμα της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση», ωστόσο, προσέθεσε ότι «πιστεύω ότι και ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι αλλά και το τραπέζι της Σαρακοστής θα γίνουν τα δέοντα, έτσι ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, σε συνεργασία με τους προμηθευτές, με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ώστε το τραπέζι της Σαρακοστής αλλά και το τραπέζι του Πάσχα να είναι ένα τραπέζι χαράς και γιορτής και όχι ένα τραπέζι μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης, ειδικά για τα ασθενέστερα νοικοκυριά».

Για τη μάχη κατά της ακρίβειας, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «σήμερα έχουμε πραγματικές μειώσεις από 15% έως 20% σε σχεδόν 4.000 σημαντικούς κωδικούς. Εσείς είχατε αναδείξει αυτό το φαινόμενο, της απότομης αύξησης αυτών των τιμών, μιας αύξησης η οποία εν πολλοίς έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε. Δεν τελειώνει προφανώς αυτή η προσπάθεια, αλλά εξακολουθώ να επιμένω ότι, κατά την άποψή μου, τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε αφήσει πίσω μας», ενώ αναφέρθηκε και στο κόστος της ενέργειας, σημειώνοντας ότι «η παρέμβαση την οποία κάναμε με τα τιμολόγια διαφορετικού χρώματος είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα: υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που προσεγγίζει και τα επίπεδα προ κρίσης» και είπε ότι «αντιμετωπίζουμε συνολικά αυτό που αποκαλούμε “καλάθι του νοικοκυριού”, τις δαπάνες δηλαδή του νοικοκυριού, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε, όπου μπορούμε, προς όφελος τελικά του καταναλωτή».

Ταυτόχρονα, απέδωσε τις αυξημένες τιμές στην «αύξηση των συντελεστών του κόστους, άρα υπήρχε μία δικαιολογία γιατί οι τιμές αυξήθηκαν. Το ερώτημα είναι γιατί έμειναν αυξημένες, όταν οι συντελεστές του κόστους για τις επιχειρήσεις μπορεί να υποχώρησαν. Εκεί ήρθαμε και κάναμε την παρέμβαση, η οποία πιστεύω ότι δείχνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα», ενώ για τις προσπάθειες πάταξης της αισχροκέρδιας σημείωσε ότι «αρκεί να δείτε τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί, πρόστιμα στα οποία κατά κανόνα οι εταιρείες συμμορφώνονται -άρα, αποδέχονται ότι κάτι είχε πάει στραβά- για να αντιληφθείτε τη βούληση της κυβέρνησης, αλλά και τη δυνατότητά της μέσα από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τους πια πολύ εξελιγμένους εκλεκτικούς μηχανισμούς του κράτους να πατάξουμε την αισχροκέρδεια», επισημαίνοντας πως «θέλουμε τον ανταγωνισμό, συνεργαζόμαστε με τις επιχειρήσεις, με τους προμηθευτές, με τους Έλληνες προμηθευτές, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αλλά θέλουμε τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να είναι όλοι ωφελημένοι. Και δεν νοείται πάνω σε μία διεθνή κρίση πληθωρισμού, η οποία ήταν αναμφισβήτητη τα τελευταία δύο χρόνια, κάποιοι να βρίσκουν ευκαιρία και να αισχροκερδούν».

Τέλος, επανέλαβε ότι «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των δαπανών, έχει να κάνει και με τους ονομαστικούς μισθούς. Οι μισθοί στη χώρα μας κατά μέσο όρο έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία τετραετία. Επίκειται, όπως γνωρίζετε, και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Απριλίου και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο τον οποίον έχουμε θέσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας».

Διαβάστε επίσης:

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Η Κεραμέως ανακοίνωσε εσωτερικό έλεγχο στο υπουργείο Εσωτερικών για τα emails στους απόδημους (video)

Ακρίβεια: Ο Μητσοτάκης πήγε σε σούπερ μάρκετ και εξέτασε τις… νέες τιμές – Πού είδε μείωση και τι είπε για τα σαρακοστιανά (photos/video)

ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα εν μέσω… αρνητικών δημοσκοπικών μηνυμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09