search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:27
MENU CLOSE

Ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί στην Αρκτική: Μπρα ντε φερ της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

05.03.2024 21:31
usa-russia-123

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για έναν γενικευμένο πόλεμο.

Στον χιονισμένο βορρά της Φινλανδίας, σουηδοί και φινλανδοί στρατιώτες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό να δοκιμάσουν την ικανότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να θωρακίσει αμυντικά τοποθεσίες όπως αυτή στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, αλλά και σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην επίδειξη δύναμης του Πούτιν με την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού διηπειρωτικού πυραύλου στον απόηχο των προειδοποιήσεων μετά τις δηλώσεις Μακρόν για στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανέλαβε πρωτοβουλίες να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Πάντως, δεν έγινε άμεση αναφορά σχετικά με τον τρόπο που η Ρωσία θα απαντήσει στην υποτιθέμενη δραστηριότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν την στρατιωτική τους δραστηριότητα στην Αρκτική, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σουηδικές και φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις συνεκπαιδεύονται εδώ και χρόνια, αλλά η ένταξη της Φινλανδίας και σύντομα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσδίδουν νέα διάσταση στη φετινή άσκηση.

«Η ένταξη (της Φινλανδίας) σηματοδοτεί μια νέα φάση», δήλωσε ο ταξίαρχος Μάνου Τουόμινεν, διοικητής των φινλανδικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην άσκηση. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ασκήσεις όπως αυτή μας καθιστούν καλύτερο μέλος», συμπλήρωσε.

Η Φινλανδία εντάχθηκε πέρυσι στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία είναι έτοιμη να περάσει το κατώφλι της Συμμαχίας αφότου η Ουγγαρία επικύρωσε το πρωτόκολλο για την προσχώρησή της σκανδιναβικής χώρας. Ο ούγγρος πρόεδρος Ταμάς Σούλιοκ υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική ουδετερότητας που τήρησε κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, καθώς και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναζητώντας ασφάλεια στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε βολές αρμάτων μάχης Leopard και τακτικούς ελιγμούς στρατιωτών στο χιονισμένο δάσος. Σε μια ανάπαυλα ο σουηδός ταξίαρχος Ρίκαρντ Γιοχάνσον αδημονούσε να ρωτήσει φινλανδούς αξιωματούχους για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν μετά την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», είπε σε εκπροσώπους του Τύπου.

Στις ασκήσεις υπό την ηγεσία της Νορβηγίας συμμετέχει η Φινλανδία με περισσότερους από 4.000 Φινλανδούς στρατιώτες. Η Σουηδία, δήλωσε ότι περίπου 4.500 άτομα από την πολεμική αεροπορία, τον στρατό και το ναυτικό θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Στην άσκηση που διαρκεί έως τις 15 Μαρτίου συμμετέχουν: το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο), η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα

Με το κλίμα να είναι σαφέστατα ψυχροπολεμικό, νωρίτερα υπήρξε επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ρωσικών και γαλλικών μαχητικών. Δύο ρωσικά μαχητικά τύπου Su27 απογειώθηκαν και βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση από τρία γαλλικά, δυο μαχητικά και ένα αεροσκάφος ραντάρ που πετούσαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Tass που επικαλείται πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο άμυνας, τα Γαλλικά αεροσκάφη μετά την παρουσία των ρωσικών, άλλαξαν πορεία και απομακρύνθηκαν από τα ρωσικά σύνορα.

Κομισιόν: Πρόταση για κοινή αγορά όπλων

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη ένα νέο πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο μεταξύ 2025 και 2027.

Το νέο πρόγραμμα καλεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να προμηθεύονται τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού τους συλλογικά έως το 2030 και στοχεύει η αξία του αμυντικού εμπορίου εντός της ΕΕ να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% της αμυντικής αγοράς της ΕΕ, πρόσθεσε.

«Για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική ετοιμότητα, τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, καλύτερα, μαζί και ευρωπαϊκά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, αν και αξιωματούχοι της ΕΕ υποστήριξαν ότι οι καθαρά εθνικές προσπάθειες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και θέλουν τα όργανα της ΕΕ να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αμυντική βιομηχανική πολιτική.

Η Επιτροπή της ΕΕ επιδιώκει επίσης να βοηθήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να προετοιμαστεί καλύτερα για τις υπάρχουσες και πιθανές μεγάλες προκλήσεις, όπως η ξαφνική αύξηση της ζήτησης για μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών πυροβολικού.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να χρησιμοποιηθεί ένα μερίδιο των κερδών που πραγματοποιήθηκαν από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση αγορών όπλων για την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων της, ώστε να μπορέσει να στραφεί στην «οικονομία πολέμου» ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλετον: Από αναβολή σε αναβολή η επιστροφή στα βασιλικά καθήκοντα – Στις 8 Ιουνίου η πρώτη επίσημη εμφάνισή της

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει να βγάλει… νοκ-άουτ τη Νίκι Χέιλι στη σημερινή «Σούπερ Τρίτη» – Εκλογές σε 15 πολιτείες

Γιατί κατηγορήθηκε για σεξισμό το Βρετανικό Μουσείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:26