search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:14
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρυθμούς αντιπολίτευσης και προεκλογικής προετοιμασίας μετά τον εσωκομματικό μαραθώνιο – Βλέπουν δημοσκοπικό φρένο

05.03.2024 06:05
syriza new

Μετά το Συνέδριο και τις εσωκομματικές αλλαγές και ύστερα από μια μακρά περίοδο εσωκομματικής τρικυμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μπει σε ρυθμούς αντιπολιτευτικής κανονικότητας ενώ αρχίζει και η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές.

Πάνω σε αυτή την συγκυρία, όπου τα μαχαίρια μπαίνουν στα θηκάρια λόγω των ευρωεκλογών – αν και τα απόνερα από τη νέα παρέμβαση Τσίπρα συνεχίζονται – ως ενθαρρυντικό σημάδι είδαν στην Κουμουνδούρου την δημοσκόπηση της Pulse στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρή άνοδο, λίγες μέρες μετά το επεισοδιακό του Συνέδριο. Ειδικότερα, καταγράφει αύξηση μισής μονάδας και “ισοψηφεί” στη δεύτερη θέση (12%) με το ΠΑΣΟΚ το οποίο χάνει μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Την ίδια ώρα στο ερώτημα για την καταλληλότητα ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει το 10% αλλά έρχεται δεύτερος μετά τον πρωθυπουργό (με απόσταση 24 μονάδων) με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έρχεται τρίτος.

Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Εκτελεστικό Γραφείο με τη νέα του σύνθεση και συζητήθηκε ο άμεσος σχεδιασμός με ορίζοντα τις αρχές της επόμενης εβδομάδας λίγο πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιαστεί στην Σπάρτη για την 20ήμερη στρατιωτική του θητεία.

Σε αντιπολιτευτικό επίπεδο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρώσει στην μάχη κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς το νομοσχέδιο μπαίνει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να εστιάσει τα βέλη της στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου – στο βαθμό που παρακάμπτει το άρθρο 16 το οποίο για να αλλάξει χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση – ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του κόμματος θα αναδείξει θετικές προτάσεις για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ψηλά σκοπεύει να κρατήσει το θέμα για τη διαρροή e- mail αποδήμων μετά από καταγγελίες πολλών ότι έλαβαν μήνυμα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Η Κουμουνδούρου εστιάζει στις ευθύνες της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, καθώς  θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται η ανησυχίες της σε σχέση με το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου, και ζητά εξηγήσεις. Ήδη κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Εσωτερικών η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα των Τεμπών μετά και τις αποκαλύψεις σχετικά με το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος και τα ερωτηματικά για το ποιος έδωσε την εντολή.

Αυλαία στην προεκλογική καμπάνια την ερχόμενη Τρίτη

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη, αν δεν αλλάξει κάτι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει την διακήρυξη και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές σε ειδική εκδήλωση η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και φαίνεται να ομονοούν όλοι ξορκίζοντας την εσωστρέφεια, η μάχη για τις ευρωεκλογές θα δοθεί συντεταγμένα.

Εκκρεμούν βέβαια οι προκριματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου που θα γίνουν στις αρχές Απριλίου.

Μέχρι στιγμής τα ονόματα που είναι γνωστά ότι θα διεκδικήσουν μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, είναι, εκτός από τους νυν ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά που μπαίνουν ex officio, ο Νικόλας Φαραντούρης, η Δώρα Αυγέρη, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς.

Βέβαια αυτή η μάχη δεν φαίνεται να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς υπό την έννοια ότι δύο από τα πρόσωπα που αναμένεται να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσαν σε «φάλτσα».

«Φάλτσα» από Κώστα Αρβανίτη και τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης χθες προκάλεσε αίσθηση όταν το πρωί από τηλεοράσεως (Οpen) είπε ότι συνέγραψε ο ίδιος (και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ) το άρθρο 27 του ψηφίσματος καταδίκης της Ελλάδας για το κράτος δικαίου, εξηγώντας ότι πρόκειται για το άρθρο που προβλέπει περικοπή κονδυλίων αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «φώναζαν στην κυβέρνηση ότι είμαστε ανθέλληνες και πώς είναι δυνατόν να το κάνουμε και το ψηφίσαμε. Τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε κιόλας».

Μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και της ΝΔ επανήλθε παραπέμποντας αυτή τη φορά ως προς την συνεισφορά του, όχι στο σημείο του άρθρου 27 που συνδέει την χορήγηση κονδυλίων με τη συμμόρφωση αλλά στο σημείο που σύμφωνα με τον ίδιο αναφέρει πως «οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει επουδενί να στερηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ή άλλη στήριξη, ως αποτέλεσμα των καταδικασθεισών από το ΕΚ πολιτικών, υπεύθυνη για τις οποίες είναι μονάχα η κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα οι δηλώσεις του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά σε εκπομπή το Σαββατοκύριακο, για «κυβέρνηση δολοφόνων» και «κρεμάλες» δε φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνη την Κουμουνδούρου. Ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς σχολίασε πως «σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε αυτές οι ακραίες δηλώσεις. Και σε κάθε περίπτωση αυτή η ρητορική δεν είναι η ρητορική, την οποία θέλει και θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής».

Κόντρα προκλήθηκε χθες και για το δάνειο Κασσελάκη στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων. Η κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον απολυμένο οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιο Γεωργόπουλο ο οποίος αντιδρώντας σε διαρροές της Κουμουνδούρου σε βάρος του, με ανάρτησή του κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται σε σχέση με το δάνειο, ισχυριζόμενος ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ καθώς δώρα και μισθοί είχαν πληρωθεί κανονικά πριν μπει στο λογαριασμό της Left Media.

Κάτι που η Κουμουνδούρου διέψευσε με έγγραφα προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη και παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Οριακή άνοδος ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε το ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση – Ενισχύθηκε ο Κασσελάκης μετά το συνέδριο, χαμένος ο Τσίπρας λένε οι ψηφοφόροι

Τέμπη: Προκαλεί ο Άδωνις – «Αν έγινε έκρηξη παράνομου υλικού, θα ήταν καλό για την κυβέρνηση»

Prorata: Χωρισμένη στη μέση η κοινωνία για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:13