search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:39
MENU CLOSE

Η Vera Molnár στο Centre Pompidou «μιλάει» στα μάτια μας

06.03.2024 13:00
ergo new

Πρωτοπόρος της τέχνης των υπολογιστών, η Vera Molnár που πέθανε πρόσφατα, στις 7
Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 99 ετών, είχε ένα δημιουργικό όραμα δεκαετίες μπροστά
από την εποχή της.

Το Centre Pompidou τιμάει τη συμβολή της στην τέχνη με μία αναδρομική έκθεση που περιλαμβάνει σχέδια που δημιουργήθηκαν ήδη από το 1946, μέχρι κάποια νέα, τελευταία της έργα από το 2023.

Τα έργα της Molnár, βασισμένα στη γνώση της ψυχολογίας των σχημάτων και των νόμων της όρασης, σχεδιασμένα με μια κονστρουκτιβιστική προσέγγιση γύρω στο 1947, έγιναν καλλιτεχνικές ανακρίσεις της προοπτικής.

Ως κυβερνο-επιστήμονας και επιστήμονας υπολογιστών, η Molnár δημιούργησε αυτό που αποκαλούσε «φανταστική μηχανή» τη δεκαετία του 1960, προτού γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης στη
Γαλλία (1968) που δημιούργησε ψηφιακά σχέδια χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή συνδεδεμένο σε ένα plotter. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ασχολούνταν με τη συστηματική εξερεύνηση συγγενικών μορφών, παρουσιάζοντας τις μεταλλάξεις τους ενώ συνήθως έδινε προτεραιότητα στην επανάληψη και τη σειριοποίηση.

Η έκθεση ξεκινά με τα πρώιμα σχέδια, Arbres et collines géométriques (Γεωμετρικά δέντρα και λόφοι, 1946), της Vera Molnár, η οποία, πριν ακόμη μετακομίσει στο Παρίσι το 1947, παρουσίασε ένα ουσιαστικό όραμα οικείων τοπίων. Η δεκαετία του 1950 παραπέμπει σε συνθέσεις που εντοπίζουν σταθερά την καλλιτέχνιδα στο μεταπολεμικό κίνημα της γεωμετρικής αφαίρεσης.

Έχοντας παρουσιάσει εξαιρετικά ριζοσπαστικοποιημένους πίνακες, η Molnár ξεκίνησε τη σειρά αλγοριθμικών της σχεδίων με τίτλο À la recherche de Paul Klee (Αναζητώντας τον Paul Klee),
προβλέποντας τη χρήση της υπολογιστή.

Για τη δεκαετία του 1970, αρκετές σειρές σχεδίων που έγιναν αυτή τη φορά σε έναν πίνακα σχεδίασης απεικονίζουν το γούστο της για την εισαγωγή ενός συγκεκριμένου ποσοστού αταξίας σε απλές γεωμετρικές συνθέσεις.

Η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίζεται κυρίως από την εμφάνιση στο έργο της Vera Molnár των πρώτων της πολύπτυχων (Transformation, Transformation, 1983), των οποίων το Centre Pompidou διατηρεί αρκετά εντυπωσιακά παραδείγματα όπως το Identiques mais différents, (2010).

Μαρτυρώντας τη μακρά σχέση της Vera Molnár με το έργο του Albrecht Dürer, το Les Métamorphoses d’Albrecht, The Metamorphoses of Albrecht (1994-2017) οργανώνει σε τέσσερις εικόνες την προοδευτική μετάβαση του μονογράμματος του τελευταίου στο δικό της.

Στην έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ανακαλύψουν για πρώτη φορά, Perspective d’un trait (Perspective on a line, 2014-2019), ένα πρωτότυπο ανοξείδωτο γλυπτό από χάλυβα και ανοδιωμένο αλουμίνιο του οποίου η αντίληψη μεταμορφώνεται καθώς ο θεατής κινείται.

Το φωτογραφικό έργο της Vera Molnár ανασύρεται μέσα από πολλές σειρές ενώ οι είκοσι δύο τόμοι της ” Ημερολόγιο» παρουσιάζονται ολόκληρα.

Φουσκωτά μεδιαγράμματα, φωτογραφίες και διάφορα έγγραφα επικολλημένα στις σελίδες τους, αυτά τα συνηθισμένα τετράδια ασκήσεων, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα για την εξέλιξη της καλλιτέχνιδας και την προέλευση πολλών από τα έργα της.

Τέλος, αρκετές in situ εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ πρόσφατης (La Vie en Το M, Life in M 2023), που δημιουργήθηκε από τη Vera Molnár ειδικά για την περίσταση, εκδηλώνει την επιθυμία της να βυθίσει τους επισκέπτες στο σύμπαν της.

Αναδρομική έκθεση: Vera Molnár Speak to the eye
Centre Pompidou, Παρίσι
Διάρκεια έκθεσης: έως 26 Αυγούστου 2024
Περισσότερες πληροφορίες: www.centrepompidou.fr

Διαβάστε επίσης

Τοπία με συναισθήματα

Τehom, δηλαδή Άβυσσος

«Mocking Game»: Το συμβολικό σύμπαν της Lyn Liu

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:38