search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:15
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Αρχίζει ανεπίσημα η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν-Τραμπ για την προεδρία

06.03.2024 15:40
tramp biden 9876- new

Η προεκλογική εκστρατεία για την αμερικανική προεδρία ξεκίνησε άτυπα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της «Σούπερ Τρίτης».

Οι κάλπες που στήθηκαν σε 15 πολιτείες για την ανάδειξη των εκλεκτόρων του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έβγαλαν το αποτέλεσμα που όλοι περίμεναν και ο όποιος ανταγωνισμός υπήρχε στα δύο στρατόπεδα έμεινε στην άκρη.

Έτσι η Αμερική είναι μπροστά σε μία επανάληψη της μονομαχίας Μπάιντεν-Τραμπ, για την οποία κανένας δεν είναι ενθουσιασμένος, όπως γράφει στο CNN ο Πάτρικ Τ. Μπράουν, συνεργάτης του Κέντρου Ηθικής και Δημόσιας Πολιτικής, που είναι ένα συντηρητικό think tank της Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος Μπάιντεν κέρδισε τους εκλέκτορες σε όλες τις πολιτείες (εκτός της περιοχής Σαμόα, όπου έχασε από έναν παντελώς άγνωστο) και ο τέως πρόεδρος Τραμπ υποχρεώνει την επίμονη αντίπαλό του, Νίκι Χέιλι να ετοιμάζει δήλωση παραίτησης- σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Εκλογική μάχη χωρίς ενθουσιασμό

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν τον Νοέμβριο για να αποφασίσουν αν θέλουν να είναι πρόεδρός τους ο Τζο Μπάιντεν, ένας άνθρωπος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνει πολύ ηλικιωμένος για να παραμείνει στον πολιτικό στίβο ή ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας επιχειρηματίας που έχει ένα σωρό νομικούς μπελάδες, εμπλέκεται σε σκάνδαλα και σε τελική ανάλυση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών που δεν του αρέσουν.   

Είναι βέβαιο ότι και στα δύο κόμματα θα λείπει ο ενθουσιασμός καθώς θα πηγαίνουν προς τις κάλπες. Οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να ψηφίσουν λιγότερο υπέρ του Μπάιντεν και περισσότερο κατά του αντιπάλου του. Ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, όπου οι απόψεις για τον Τραμπ διαφέρουν – από την λατρεία και την αποδοχή μέχρι την απέχθεια – πολλοί θα κληθούν να ανέβουν στο τραίνο του Τραμπ για τις προεκλογικές εμφανίσεις, μόνο και μόνο για να μην παραμείνει στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτη η σχέση του Τραμπ με την εκλογική βάση του κόμματός του και είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% όσων ψήφισαν στις προκριματικές στη Νότια Καρολίνα θεωρούν εαυτούς «μέλη του κινήματος MAGA». Η ηχηρή μειοψηφία των ρεπουμπλικανών που συντάσσεται πίσω από το σύνθημα «Ποτέ Τραμπ», έχει ως σημεία αναφοράς τον Άνταμ Κίνζινγκερ στο Ιλινόι ή την Κριστίν Τοντ Γουίτμαν στο Νιου Τζέρσι, όμως δεν κατάφεραν να προτείνουν μια λύση πιο κοντά στα δικά τους μέτρα και η Νίκι Χέιλι αποδείχτηκε «λίγη». Γι αυτό υπάρχουν ανησυχίες ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα χάσει τους μετριοπαθείς με ανώτατες σπουδές. Αλλά ο Τραμπ δεν τους χρειάζεται αυτούς, αφού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το 80% των κομματικών υποστηρικτών που δεν έχουν κάνει σπουδές, τάσσεται σαφέστατα και κατηγορηματικά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πιο μετριοπαθή μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στήριξαν τον Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές, αλλά αυτή τη φορά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι πολιτικές προτεραιότητές του. Συντηρητικά think tank, μεταξύ αυτών και το Κέντρο Ηθικής και Δημόσιας Πολιτικής, φοβούνται ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ μπορεί να προκληθεί χάος στο Οβάλ Γραφείο.

Είναι απίθανο τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Μπάιντεν να παρουσιάσουν κάτι καινούριο για τις υποψηφιότητές τους και οι επόμενοι εννιά μήνες θα περάσουν με τους υποστηρικτές του κινήματος MAGA  να μετρούν ανάποδα για την επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ενώ από την άλλη οι Δημοκρατικοί θα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και μάλλον θα πάνε στις κάλπες για να στηρίξουν «το μη χείρον» .

Γι αυτό οι αναλυτές προβλέπουν ότι η μέρα των προεδρικών εκλογών θα είναι αδιάφορη για τους περισσότερους, εκτός από τους φανατικούς οπαδούς των δύο κομμάτων.

Η «Σούπερ Τρίτη» και τα μηνύματα

Παρόλο που κανένας δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε στις προκριματικές της «Σούπερ Τρίτης», υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τα τρωτά σημεία των δύο μονομάχων για την προεδρία.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών πολλοί ψήφισαν την ανάδειξη εκλεκτόρων που δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξουν τον Μπάιντεν, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί που προέρχονται από τον χώρο των κολεγίων τάχθηκαν υπέρ της Νίκι Χέιλι, η οποία όμως κέρδισε μόνο το Βέρμοντ. Η πόρτα για την Χέιλι έκλεισε οριστικά και οι πάντες στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο πρέπει να συμβιβαστούν με την υποψηφιότητα Τραμπ.

«Για κάποιον λόγο την λέμε Σούπερ Τρίτη. Είναι πραγματικά μεγάλη. Και μου λένε, οι ειδήμονες, ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια νίκη»,  είπε θριαμβολογώντας ο Ντόναλντ Τραμπ, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα και αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα της αντιπάλου του, Νίκι Χέιλι. Δεν κρατούσε κανέναν κλάδο ελαίας, παρότι ήταν αναμενόμενο ότι η ήττα της θα την οδηγούσε στην έξοδο από τη διεκδίκηση του χρίσματος. Ο Τραμπ έδειξε πως αντιλαμβάνεται το παιχνίδι: ο νικητής τα παίρνει όλα!

Η Νίκι Χέιλι από την πλευρά της δεν αναμένεται να δείξει μεγαλοθυμία– θα αποφύγει να υποστηρίξει ανοιχτά τον Τραμπ και θα τον καλέσει να κάνει αγώνα για να κερδίσει τους δικούς της ψηφοφόρους, όπως τουλάχιστον λέει το ρεπορτάζ της WSJ.

Για τον Τζο Μπάιντεν τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι ανησυχητικά και χρειαζόταν μια νίκη στις προκριματικές της «Σούπερ Τρίτης» για να τονώσει το ηθικό των μελών του κόμματός του.

Από τις προκριματικές αυτές έμεινε ως .. ανέκδοτο η ήττα του Μπάιντεν στη Σαμόα από κάποιον ντόπιο επιχειρηματία, που είναι παντελώς άγνωστος στην Αμερική… 

Ο Μπάιντεν θα πηγαίνει προς τις εκλογές του Νοεμβρίου υποχρεωμένος να επουλώνει τα εσωκομματικά τραύματα και να απαντά στις έντονες επικρίσεις που δέχεται για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Κι επειδή στις εκλογές του Νοεμβρίου η μάχη μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες, ο Μπάιντεν δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τους δυσαρεστημένους για την πολιτική του έναντι του Ισραήλ να μείνουν στο σπίτι τους.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα του Μίσιγκαν, όπου περισσότεροι από 100.000 μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισαν εκλέκτορες που δεν δεσμεύονται ότι θα στηρίξουν Μπάιντεν, αριθμός εξαιρετικά υψηλός και μήνυμα προς τον Μπάιντεν ότι χάνει την επαφή του με την βάση του κόμματος εξαιτίας της στάσης του στον πόλεμο στη Γάζα.

Στη Μινεσότα, μια πολιτεία με ισχυρό μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι πάνω από 45.000 τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος που υποστήριξαν εκλέκτορες μη δεσμευμένους υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν.

Αν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα για την τακτική που θα ακολουθήσουν μέχρι το Νοέμβριο, θα πρέπει να δουν που έχασε ο Τραμπ: στα αστικά κέντρα, τις πόλεις με πανεπιστημιακό πληθυσμό και στα προάστια. Στη Βόρεια Καρολίνα, μία πολιτεία όπου αλλάζει συνεχώς η πολιτική κυριαρχία και έχει διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό με πανεπιστημιακή μόρφωση, το 81% από εκείνους που ψήφισαν Χέιλι είπε πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν Τραμπ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα exit polls του CNN.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για ισχυρές συμμαχίες, παρά για τους υποστηρικτές της Νίκι Χέιλι. Γι αυτό και ενόψει της «Σούπερ Τρίτης», λέγεται πως είχε μυστική συνάντηση με τον Έλον Μασκ, για να εξασφαλίσει οικονομική και mediaκή υποστήριξη. Οι New York Times έγραψαν ότι η συνάντηση Μασκ-Τραμπ έγινε στη Φλόριντα, με την συμμετοχή κάποιων ισχυρών οικονομικών παραγόντων που επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.  Κατά το παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Έλον Μασκ είχαν ακονίσει μαχαίρια και βρέθηκαν σε ανοιχτή αντιπαράθεση, αλλά παρακολουθώντας τις αναρτήσεις του Μασκ στο Χ, μπορείς να αντιληφθείς πως οι μέρες αυτές αποτελούν παρελθόν…

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στην Αυστραλία: Άνδρας έδεσε παιδιά ιθαγενών με καλώδιο – Κολυμπούσαν σε εγκαταλελειμμένη πισίνα (video)

Τι σχέση έχει η Τέιλορ Σουίφτ με την ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον

Εκλογές στις ΗΠΑ: Αποσύρεται από την κούρσα των Ρεπουμπλικάνων η Νίκι Χέιλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:12