search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:43
MENU CLOSE

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες από την επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο

06.03.2024 17:15
ploio xouthi yemeni – new

Δύο νεκρούς ναυτικούς άφησε πίσω της η επίθεση που δέχτηκε από τους Χούθι το ελληνόκτητο πλοίο «True Confidence» ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με τη βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη.

«Τουλάχιστον 2 αθώοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Αυτή ήταν η θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας. Πρέπει να σταματήσουν. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας είναι με τις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους και αυτών που τραυματίστηκαν», αναφέρει η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το Assosiated Press δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, μίλησαν για «θανάτους» από το χτύπημα.

Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο χτύπημα από την έναρξη του επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι έξι ναυτικοί τραυματίστηκαν. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 23 άτομα, 20 ναυτικοί και τρεις ένοπλοι φρουροί. Οι 15 από αυτούς κατάγονταν από τις Φιλιππίνες, τέσσερις από το Βιετνάμ, δύο από τη Σρι Λάνκα, ένας από την Ινδία και ένας από το Νεπάλ.

Ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούθι

Λίγο νωρίτερα οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας ότι έπληξαν το True Confidence με πυραύλους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. «Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα αγνόησε τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του στην τηλεόραση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Τ και η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο η οποία ανέφερε ότι το φορτηγό πλοίο True Confidence επλήγη σήμερα από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στην Υεμένης, μια επίθεση που φέρεται να προήλθε από δυνάμεις των Χούθι.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε επίσης ότι το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, εξακολουθεί τον πλου, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν σε αυτό.

Νωρίτερα, η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey  ανέφερε ότι ένα πλοίο με σημαία Μπαρμπέιντος επλήγη από φορέα που παρουσιάστηκε ως το “Πολεμικό Ναυτικό της Υεμένης” και διατάχθηκε να αλλάξει ρότα.

«Η Ambrey παρατήρησε ένα στρατιωτικό πλοίο του ινδικού ΠΝ να πλέει σε κοντινή απόσταση από την τελευταία γνωστή θέση του εν λόγω πλοίου (…) Περαιτέρω αναφορές δηλώνουν πως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη», ανέφερε, προσθέτοντας πως μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους.

Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει κατ΄επανάληψη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε νωρίτερα πως είχε λάβει αναφορά για ένα συμβάν 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Η ναυτιλιακή πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως καπνός θεάθηκε να βγαίνει το True Confidence. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ανέφεραν πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται πως στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί εκτός από αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις – μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα».

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Η ακροδεξιά ατζέντα του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό – Τα σχέδια Βέμπερ για απελάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ και η υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν

Ένταση Γαλλίας – Γερμανίας μετά τα σχόλια Μακρόν περί «δειλών»

Οδησσός: Ουκρανός δημοσιογράφος περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07