search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:09
MENU CLOSE

Guardian: Η ακροδεξιά ατζέντα του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό – Τα σχέδια Βέμπερ για απελάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ και η υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν

06.03.2024 16:29
ursula veber elok- new

Τους σχεδιασμούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μεταναστευτικό, ενόψει και των ευρωεκλογών, μιας και είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι από τα ακροδεξιά κόμματα, αποκαλύπτει ο Guardian.

Φαίνεται, λοιπόν, μετά το «σχέδιο Ρουάντα» του Σούνακ και το «σχέδιο Αλβανία» της Μελόνι, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, ότι το ΕΛΚ δια χειρός Μάνφρεντ Βέμπερ ψαρεύει στα θολά νερά του ακροδεξιού ευρωπαϊκού ακροατηρίου, με την υιοθέτηση ακραίων πολιτικών για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο τελικό προσχέδιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών, αναφέρεται πως τάσσεται υπέρ μιας σειράς συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τόπους απέλασης των παράτυπων μεταναστών έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου που καταθέτουν.

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική των ασφαλών τρίτων χωρών. Οποιοσδήποτε αιτείται άσυλο στην ΕΕ θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε μια ασφαλή τρίτη χώρα και να υποβληθεί στη διαδικασία ασύλου εκεί», αναφέρεται στο προεκλογικό μανιφέστο του ΕΛΚ.

Το προσχέδιο, το οποίο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, υποστηρίζει μια θεμελιώδη αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί στο ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ, που πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Βουκουρέστι.

Πώς επηρεάζεται η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ωστόσο, με δεδομένο ότι στο συνέδριο αναμένεται να εγκριθεί και η υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, η υιοθέτηση μιας τόσο ακραίας ατζέντας για το μεταναστευτικό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για την «εκλεκτή» του ΕΛΚ που διεκδικεί μια ακόμη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι για να ανανεώσει τη θητεία της, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και της δεύτερης ισχυρότερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αντιτίθενται σε τέτοια μέτρα.

 Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 ως μια υποψήφιος που «συμβιβάζει» τις ισχυρότερες πολιτικές πτέρυγες, αλλά είχε επικρατήσει με ισχνή πλειοψηφία. Εμπειρογνώμονας των Βρυξελλών ανέφερε χαρακτηριστικά στον Guardian πως «οι σοσιαλιστές θα τρελαθούν με αυτό».

Ενστάσεις ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν και από την ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew Europe). Πρόκειται για την τρίτη ευρωομάδα, μαζί με το ΕΛΚ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, που είχε υποστηρίξει τελικά την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να κερδίσει τον προεδρικό θώκο. «Μια ακόμη κίνηση που επιδιώκει να προσελκύσει την ακροδεξιά ψήφο δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Αυτή η στρατηγική που έχει ακολουθήσει το ΕΛΚ τα τελευταία χρόνια απλώς έχει ενισχύσει την ακροδεξιά. Αφού δεν λειτουργεί γιατί επιμένουν πεισματικά να ακολουθούν αυτή την τακτική», διερωτήθηκε η Σόφι Ιντ Βελντ, Ολλανδή ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ευρωομάδας των φιλελευθέρων Renew.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου, επίσης ευρωβουλευτή του Renew Europe. «Σήμερα ο Βέμπερ τινάζει στον αέρα, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και την παραδοσιακή συνεργασία της με την κεντροαριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έγραψε για όσα αναφέρονται στο προεκλογικό μανιφέστο του ΕΛΚ.

«Το νέο ακροδεξιό άνοιγμα του Βέμπερ, εάν πραγματοποιηθεί, θα φέρει σε δύσκολη θέση την φον ντερ Λάιεν εφόσον θα εκπροσωπήσει το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές με θέσεις που δεν γίνονται δεκτές από την κεντροαριστερά και μπορεί να της στοιχίσουν την υποστήριξή της για τη 2η πενταετία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επιπλέον θα μετατρέψει ΕΛΚ, φον ντερ Λάιεν σε ουρά της Μελόνι με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο για αμερικανικές εκλογές: Δεν θα αναμειχθούμε

ΗΠΑ: Αρχίζει ανεπίσημα η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν-Τραμπ για την προεδρία

Σοκ στην Αυστραλία: Άνδρας έδεσε παιδιά ιθαγενών με καλώδιο – Κολυμπούσαν σε εγκαταλελειμμένη πισίνα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:09