search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:39
MENU CLOSE

Στο κενό το κυβερνητικό σόου: Η ακρίβεια δεν υποχωρεί ούτε με τα τελευταία μέτρα

06.03.2024 13:00
SUPERMARKET

Η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει για μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών της τάξης του 15% σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λόγω των μέτρων που επέβαλε την 1η Μαρτίου, οι καταναλωτές συνεχίζουν να πλήττονται από την ακρίβεια!

Και πώς να είναι διαφορετικά, αφού οι τιμές χονδρικής των προϊόντων, βγαίνουν στο ράφι με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, που σημαίνει ότι με βάση τις εξελίξεις του τιμαρίθμου χονδρικής, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, θα παραμείνουν.

Για το λόγο αυτό και οι καταναλωτές δείχνουν διστακτικοί απέναντι στα νέα μέτρα, καθώς, όπως λένε, οι τελικές τιμές σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι πραγματικά μειωμένες.

Υπενθυμίζεται, ότι ακόμη και με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο η χώρα μας παρουσίασε για έναν ακόμη μήνα τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από την Μάλτα.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% με τον Δείκτη Διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών να αυξάνεται κατά 8,3%!

Οι 4000 κωδικοί της κυβέρνησης 

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση δεν σταματά να μιλά για μείωση των τιμών σε μια σειρά από κωδικούς, περί τους 4.000, καταναλωτικά προϊόντα και προτάσσει την πτώση των τιμολογίων ρεύματος και της χονδρικής τιμής στην Αγορά Επόμενης Μέρας, αλλά και τις επικείμενες αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επισημαίνει ότι «είχαμε αποκλιμάκωση των τιμών σε καθαριστικά σπιτιού, απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, βρεφικό γάλα, σε 3.912 κωδικούς» και πρόσθεσε πως, από 20 Μαρτίου ανάλογο μέτρο θα αφορά και στα προϊόντα εμμήνου ρύσεως.

Από την άλλη  ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές τονίζει ότι «σίγουρα τα μέτρα δεν αφορούν τόσο τις λιανικές τιμές. Ειδικά το ένα από τα μέτρα αφορά κυρίως τις τιμές χονδρικής. Αφορά δηλαδή την μείωση των παροχών που υπάρχουν ανάμεσα στις εμπορικές εταιρείες και τις εταιρείες της βιομηχανίας» ανέφερε και προσέθεσε: «Αυτό σίγουρα έχει επηρεάσει, έχει φανεί δηλαδή ότι υπάρχει μια διαφορά στο τιμοκαταλόγους της χονδρικής, έχει αλλάξει και υπάρχει μια σαφής μείωση τιμής και αυτό σίγουρα επηρεάζει και τις αρχικές τιμές των προϊόντων.  Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική επίδραση στο καλάθι, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακόμα, δηλαδή ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα».

Διαβάστε επίσης:

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Οι πολιτικές μας δίνουν προοπτική στους νέους να επιστρέψουν στην Ελλάδα» 

Χατζηδάκης: Οι 350.000 από τις 600.000 από τη γενιά του brain drain έχουν γυρίσει – Υψηλής εξειδίκευσης οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας

Συντάξεις Απριλίου 2024: Νωρίτερα οι πληρωμές στους δικαιούχους – Οι πιθανές ημερομηνίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:29