search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:29
MENU CLOSE

Μπάιντεν: Λιμάνι στη Γάζα θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ – Εντολή για ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο, «καλωσορίζει» το σχέδιο το Ισραήλ

07.03.2024 20:17
biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει απόψε στο Κογκρέσο ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να κατασκευάσει ένα λιμάνι στη Γάζα για να μεταφέρει δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Απόψε, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναλάβει μια επείγουσα αποστολή για να φτιάξει ένα λιμάνι στη Γάζα», είπε η πηγή αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με «χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και ανθρωπιστικούς εταίρους», πρόσθεσε ένας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το λιμάνι, που θα είναι προσωρινό, θα αυξήσει τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς θα φτάνουν καθημερινά «εκατοντάδες επιπλέον φορτία». Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τα θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ.

Θα συνεργαστούν επίσης με τον ΟΗΕ και με ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής που «κατανοούν πώς γίνεται η διανομή βοήθειας στη Γάζα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες προμήθειες θα προέλθουν από την Κύπρο.

Για την αποστολή αυτή δεν θα χρειαστεί η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν πάνω σε πλοία στα ανοιχτά της Γάζας. Η κατασκευή του λιμανιού θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι η Χαμάς καθυστερεί τη νέα συμφωνία με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων επειδή δεν έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει ασθενείς και ηλικιωμένους ομήρους.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ «καλωσορίζει» το σχέδιο των ΗΠΑ να κατασκευάσουν μια «προσωρινή αποβάθρα» στα παράλια της Γάζας, ανέφερε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ «υποστηρίζει πλήρως» την κατασκευή αυτής της εγκατάστασης, είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Καλείται να πληρώσει στη Βρετανία δικαστικά έξοδα 300.000 λιρών – Έχασε τη δίκη κατά πρώην πράκτορα

Επισήμως η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Και επισήμως υποψήφια από το ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:25