search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:55
MENU CLOSE

Δύο ακόμα χαράτσια για τον ασθενή: 5 ευρώ για το εμβόλιο covid-19 στα φαρμακεία και από 1-3 ευρώ για τις εξετάσεις

07.03.2024 16:53
embolio-farmakeia-new

Πέντε ευρώ θα πληρώνουν οι πολίτες που θα επιλέξουν να κάνουν τα εμβόλια του κορωνοϊού στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, ενώ από 1 έως και 3 ευρώ θα πληρώνουν για κάθε παραπεμπτικό που τους συνταγογραφεί ο θεράπων γιατρός τους και θα αφορά απεικονιστική ή άλλη εξέταση.

Ουσιαστικά πρόκειται για δυο ακόμα χαράτσια που επιβαρύνουν την τσέπη των ασφαλισμένων, τα οποία φέρνει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικά στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου δίνεται η άδεια στους φαρμακοποιούς να χορηγούν εμβόλια κατά της λοίμωξης covid-19, όπως κάνουν χρόνια τώρα με τα εμβόλια της γρίπης. Ωστόσο αυτή η υπηρεσία δεν θα είναι δωρεάν.

Οι πολίτες που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν στο φαρμακείο της γειτονιά τους θα καταβάλλουν αμοιβή 5 ευρώ στον φαρμακοποιό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Προσοχή: Ο εμβολιασμός επιτρέπεται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία όπου ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει πιστοποιηθεί για τη διενέργεια εμβολιασμών. Τα 5 ευρώ θα καταβάλλονται από τους πολίτες ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που τους χορηγείται.

Παράλληλα, στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως από την 1η Απριλίου οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Τα ποσά είναι επιπλέον της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασφαλισμένου. Τα έσοδα που εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ (clawback). 

Δείτε το νομοσχέδιο στο link: http://www.opengov.gr/yyka/?p=4588

Διαβάστε επίσης:

Bullying: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού στους μαθητές τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Πέντε νεκροί στην Ευρώπη από τον «πυρετό των παπαγάλων» – Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ παρά την έξαρση κρουσμάτων

ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από κορωνοϊό, 22 διασωληνωμένοι – Τρία σοβαρά κρούσματα γρίπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50