search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:37
MENU CLOSE

Πέντε νεκροί στην Ευρώπη από τον «πυρετό των παπαγάλων» – Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ παρά την έξαρση κρουσμάτων

07.03.2024 08:43
papagalos

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλη την Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος σε μια έξαρση ψιττάκωσης ή ψιττακίασης – μια βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, περισσότερο γνωστή ως «πυρετός παπαγάλου».

Τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Δανία, ενώ ένας πέθανε στην Ολλανδία και δεκάδες άλλοι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασθένεια μεταφέρεται από τα πτηνά και γενικά μεταδίδεται μέσω της εισπνοής σωματιδίων από τα φτερά ή τα αποξηραμένα κόπρανά τους.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι εργαζόμενοι με πουλερικά, οι κηπουροί και οι κτηνίατροι διατρέχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον πυρετό των παπαγάλων από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιθανή αλλά σπάνια, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι κολλούν τη λοίμωξη από εξημερωμένα ή άγρια πτηνά που έχουν μολυνθεί, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Οι άνθρωποι παθαίνουν συνήθως ψιττακίαση αναπνέοντας τη σκόνη από τις εκκρίσεις κάποιου μολυσμένου πουλιού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Μπορούν επίσης να αρρωστήσουν εάν τους τσιμπήσει κάποιο πουλί ή μέσω της επαφής του ράμφους με το στόμα τους.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος από πτηνό που έχει μολυνθεί.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και βήχα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Περίπου ένας στους 100 ασθενείς πεθαίνει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντικά υψηλότερος από τους τυπικούς ετήσιους μέσους όρους.

Στην Αυστρία, όπου συνήθως υπάρχουν δύο κρούσματα ετησίως, καταγράφηκαν τουλάχιστον 14 τους τελευταίους μήνες του 2023 και τέσσερα έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2024.

Η Δανία βλέπει γενικά μεταξύ 15 και 30 ετησίως, αλλά από τις 27 Φεβρουαρίου κατέγραψε τουλάχιστον 23 – 17 από τα οποία οδήγησαν σε νοσηλεία.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, στις Κάτω Χώρες έχουν σημειωθεί διπλάσια κρούσματα από τα συνηθισμένα για την ίδια εποχή του έτους.

Στα περισσότερα από τα πρόσφατα κρούσματα, οι ασθενείς ανέφεραν έκθεση σε πτηνά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και κάθε χώρα που έχει πληγεί έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας των αιχμών.

Παρά την ασυνήθιστη έξαρση, ο ΠΟΥ έκρινε ότι ο κίνδυνος που προκαλείται από την τρέχουσα επιδημία είναι χαμηλός.

Διαβάστε επίσης:

Όλυμπος: Επιτυχής επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη από ΕΜΑΚ και Πυροσβεστική

Καιρός: Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες – Ποιοι δεν θα… ψήσουν

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50