search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:03
MENU CLOSE

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Κορυφώνεται η μάχη σε Βουλή και δρόμους – Κέντρο αγώνα των φοιτητών η πρυτανεία του ΕΚΠΑ (videos)

07.03.2024 10:25
foitites_new

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή (7/3).

Την ώρα που η συζήτηση στην Βουλή διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, οι αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα κλιμακώνονται, με καταλήψεις, συμβολικούς αποκλεισμούς και νέα συλλαλητήρια.

Σήμερα (7/3) το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια, καλώντας σε πανεκπαιδευτικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

«Φωτιά στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στις 8 Μάρτη θα βουλιάξει ξανά η Αθήνα. Καταλήψεις φοιτητικών συλλόγων», γράφει το γιγαντοπανό που έχουν κρεμάσει οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπροστά στην πρυτανεία.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο (8/3), στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια, ανήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου. 

Πυρά Κουτσούμπα κατά νομοσχεδίου

Σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση ότι αγνοεί επιδεικτικά την κοινωνία που είναι απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα».

«Έχετε δώσει ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, ο πρωθυπουργός συκοφάντησε φοιτητές ότι φέρονται σαν ληστές και λέτε ότι αποτελούν μειοψηφία… Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, κάνατε και φροντιστήριο στη ΔΑΠ που βλέπει την πλάτη της Πανσπουδαστικής και φέτος δεν βρίσκει την ψήφο της πουθενά και από τη λογική σας όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος όπως κάνατε στην Κομοτηνή, αλλά αυτοί είστε», είπε και στράφηκε προς το ΠΑΣΟΚ για το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει. 

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι άνοιξε την πόρτα με τα τα ξενόγλωσσα τμήματα στα Πανεπιστήμια. «Με τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια δεν έχετε πρόβλημα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ξέφυγε σε βουλευτή σας, ούτε με την αναθεώρηση του άρθρου 16», ανέφερε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνθηκε σε όσους αντιδρούν σε αυτό το νομοσχέδιο, κυρίως τους φοιτητές, λέγοντας ότι δίνουν έναν γενναίο και σπουδαίο αγώνα

Αποκλεισμός και στο ΑΠΘ

Σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών εισόδων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησαν φοιτητές στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Από νωρίς το πρωί, οι φοιτητές, κρατώντας πανό που αναγράφουν συνθήματα κατά της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις μπάρες ελέγχου της διόδου οχημάτων από τον κεντρικό δρόμο του campus, στο ύψος των οδών Εγνατίας αλλά και Αγίου Δημητρίου, καθώς και σε εισόδους περιμετρικά του πανεπιστημίου.

Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι, οπότε οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Καμάρας.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση οι δυο από τους τρεις φοιτητές με μηνιγγίτιδα

Λέκκας: «Μέσα σε μια 5ετία υπάρχουν πιθανότητες να έχουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» (Video)

Καιρός: Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες – Ποιοι δεν θα… ψήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:03