search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:39
MENU CLOSE

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Σε εξέλιξη το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο – Κλειστό το κέντρο (photos)

08.03.2024 14:03
syllalitirioathina

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο πανεκπαιδευτικο συλλαλητήριο με χιλιάδες φοιτητές να διαδηλώνουν κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Φοιτητές, μαθητές και καθηγητές που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια ήδη κατευθύνονται προς τη Βουλή με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές»

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά).

Το σημερινό συλλαλητήριο φοιτητών, καθηγητών και συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ, η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΔΤΠΕ.

Στην διαδήλωση συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας που θα διαρκέσουν έως το βράδυ, καθώς πραγματοποιούνται παράλληλα συγκεντρώσεις και πορείες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Στο πλευρό των φοιτητών αναμένεται να βρεθούν εργαζόμενοι και φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει εξαγγελθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με αμφότερα τα καλέσματα να έχουν δοθεί για την πλατεία Κλαυθμώνος.

Συγκεκριμένα, στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Τιμούμε τον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Η γυναίκα ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη, αγωνίζεται καθημερινά ενάντια στα στερεότυπα που παραμένουν ριζωμένα στην κοινωνία ακόμη και σήμερα. Δίνει καθημερινό αγώνα για ίσα δικαιώματα, εργασιακές ευκαιρίες, αμοιβές.

Το ΕΚΑ και το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του είναι και θα είναι στο πλευρό κάθε γυναίκας, που βιώνει εργασιακή επισφάλεια και ανασφάλεια, ανισότητες στις αμοιβές, παραβίαση των δικαιωμάτων της, κακοποίηση και οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητάς της».

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας την απόσυρσή του.

Όπως επισημαίνει, «η ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου συνδυάζεται με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου. Φέτος, ο αγώνας των γυναικών για έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης ενώνεται με τους αγώνες για δημόσια και πραγματική δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Διαβάστε επίσης:

Εξάρθρωσε συμμορία η ΕΛΑΣ – Νόθευαν τόνους καυσίμων και ποτών, κέρδιζαν εκατομμύρια ευρώ (Photo/Video)

Le Figaro: Η Αλόννησος στην κορυφή των εναλλακτικών προορισμών (videos)

Έκρηξη στον Πειραιά: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπουν» οι αρχές – Η σύνδεση με τη μαφιόζικη δολοφονία στον Νέο Κόσμο (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:37