search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:55
MENU CLOSE

Μας… φθονούν: Η L’ Express γράφει ότι «οι μεγάλες δυνάμεις χλωμιάζουν από ζήλια για τους ρυθμούς ανάπτυξης» – Συνέντευξη Χατζηδάκη

10.03.2024 17:29
hatzidakis

Τι κι αν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μόλις προχθές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ελλάδα για το 2023 ήταν στο 2%, αισθητά χαμηλότερα ακόμα και από τις πιο συγκρατημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού; Τι κι αν η ανάπτυξη και οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην… golden visa και την κατανάλωση, με το ισοζύγιο συναλλαγών να παραμένει προβληματικό; Κάποιοι επιμένουν να θεωρούν ότι στη χώρα μας ζει ένα παρατεταμένο success story στην οικονομία, αδιαφορώντας για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, την υπερφορολόγηση λόγω υψηλών έμμεσων φόρων και την ακρίβεια..

«Στην ελληνική οικονομία έχει συντελεστεί “ένα μικρό θαύμα μετά από μια κολασμένη δεκαετία”. Η Ελλάδα βγαίνοντας από μια οικονομική κρίση που σχεδόν την απέκλεισε από την ευρωπαϊκή νομισματική οικογένεια το 2008, σηκώνει περήφανα το κεφάλι» επισημαίνει το γαλλικό περιοδικό L’EXPRESS, η οποία, παρεμπιπτόντως φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της είναι αρκετός για να κάνει τις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου να χλωμιάζουν από ζήλια», προσθέτει η συντάκτρια του άρθρου, σημειώνοντας ότι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού χρέους στην επενδυτική κατηγορία «τοποθέτησαν την Ελλάδα στη λέσχη των πιο ασφαλών δανειοληπτών χωρών».

Χατζηδάκης: «Περάσαμε μια δραματική δεκαετία»

«Περάσαμε μια δραματική δεκαετία, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι η μεγάλη έκπληξη για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία μας ανέκαμψε γρήγορα τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρά τις διαδοχικές κρίσεις: πανδημία, τιμές ενέργειας και πόλεμος στην Ουκρανία. Πετύχαμε δημοσιονομική εξυγίανση χάρη σε έναν πρωτοφανή ρυθμό μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Αποκαταστήσαμε το πρωτογενές μας πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από το 2023», δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σχετικά με το ΑΕΠ και την ανάπτυξη, ο υπουργός σημειώνει πως, ενώ πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε φάση επιβράδυνσης ή και ύφεσης, η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. «Πέρυσι, καταγράψαμε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», προσθέτει.

»Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και πλέον μεγάλες διεθνείς εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, η J.P. Morgan, η Cisco κ.ά. Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε από 20% σε 50% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά, από 17,5% σε 9,2%».

Για το δημόσιο χρέος, ο υπουργός λέει πως: «Από το 160% του ΑΕΠ θα πάει στο 150%. Στοχεύουμε στο 140% το 2027. Έχουμε και άλλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα τις σεβαστούμε. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτές τις δεσμεύσεις μας έναντι της Ευρώπης, συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Γιατί; Επειδή έχουμε πάρει τα μαθήματα του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρει: «Η απώλεια εσόδων από τη μη καταβολή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έφτασε το 23% το 2018. Το 2023 υπολογίζουμε ότι έπεσε στο 15%. Αυτό μας απέφερε μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε πρόσθετα έσοδα».

»Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και για αυτό βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Τον Δεκέμβριο, υιοθετήσαμε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε έντεκα τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και του πετρελαϊκού τομέα. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα καταστήσουν δυνατή τη χρηματοδότηση δαπανών για σχολεία και νοσοκομεία», προσθέτει.

Για την αύξηση των μισθών, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αναζητά τη σωστή ισορροπία μεταξύ των μισθών που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό –κατά 9,7% το 2022 και κατά 9,6% το 2023– χωρίς να διακυβευτεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση του μέσου μισθού».

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη: Το πόρισμα του ΚΚΕ – Σε ποια πρόσωπα επιρρίπτει ευθύνες

ΠΑΣΟΚ για την τρανσοφοβική επίθεση: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση σοβαρή δράση κατά της μισαλλοδοξίας»

ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: Ζητά προανακριτική για Καραμανλή και Σπίρτζη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:52