search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:30
MENU CLOSE

Βιβλίο: Η πρόταση της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2324
07-03-2024
10.03.2024 06:05
vivlio

Οι εκδόσεις Κίχλη, με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους στη μορφή και στο περιεχόμενο, πρότειναν πάντα ενδιαφέροντες τίτλους προσπαθώντας κάθε βιβλίο τους να «εκφράζει» και να υπηρετεί την αισθητική και την άποψη των εκδόσεων. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τρία ενδιαφέροντα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας. Πριν από όλα κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου η νέα έκδοση του «Όντα και μη Όντα» του Αργύρη Χιόνη. Το ιδιαίτερο αυτό έργο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 2006 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και σήμερα επανατοποθετείται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με επιμέλεια και επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και με σχέδια της Έφης Τσακνιά.

Ο ίδιος γράφει για το «Όντα και μη Όντα» του στο οπισθόφυλλο της έκδοσης:

«Στις σελίδες αυτού του βιβλίου αναμειγνύονται όλα σχεδόν τα είδη του λόγου, καταργώντας τα μεταξύ τους όρια. Το παραμύθι σμίγει με το δοκίμιο, το δοκίμιο με την ποίηση, η ποίηση με τη φυσική ιστορία Πραγματικά όντα γίνονται φανταστικά, αφηρημένες έννοιες, αντικείμενα και φυσικά φαινόμενα αποκτούν ιδιότητες όντων, τέρατα εξανθρωπίζονται, άνθρωποι τερατοποιούνται, το ζωικό και το φυτικό βασίλειο εμπλουτίζονται με νέα, άγνωστα ώς τώρα είδη…

Τι είναι λοιπόν αυτό το βιβλίο; Ένα παιχνίδι; Ναι, ένα παιχνίδι που, ενώ ακυρώνει τη σοβαροφάνεια, παραμένει ωστόσο σοβαρό, γιατί, όπως λέει και ένα σπανιόλικο τραγούδι, la vida es una broma seria, δηλαδή η ζωή είναι ένα σοβαρό αστείο, ενίοτε και τραγικό».

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Απομνημονεύω δάση, φυσικά φαινόμενα, εποχές· αποστηθίζω ζώα: πουλιά και ψάρια κι ερπετά, θηρία και θαλάσσια κήτη… Εδώ που κείτομαι, σ’ αυτήν την κοίτη, ως εγκυκλοπαίδεια θησαυρίζω μέσα μου ολόκληρο τον κόσμο που αφανίζεται. Φρούδη προσπάθεια, αφού, μέρος κι εγώ του κόσμου αυτού, μαζί του αφανίζομαι.

Ω, πόσος κόπος, χαμένος κόπος! Πόσα λήμματα, νεκρά μηνύματα!

Διαβάστε επίσης:

Bιβλίο: Από το ατομικό συμφέρον στη συλλογική δράση

Bιβλίο: Ένα αθόρυβο μυθιστόρημα ιδεών

Βιβλία: Οι προτάσεις της εβδομάδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:27