search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:32
MENU CLOSE

Εξωφρενική σπατάλη για φάρμακο που αποσύρεται – Για εμπόριο ελπίδας μιλάει ο καθηγητής Τσιβγούλης στο topontiki.gr

11.03.2024 13:14
farmako-new

Την εξωφρενική σπατάλη από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ενός νέου πανάκριβου σκευάσματος, με κόστος πάνω από 12.000 δολάρια, που απορρίφθηκε δυο φορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις κλινικές μελέτες, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη φαρμακευτική πολιτική, αναφέρθηκε στο φάρμακο RELYVRIO για την σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS). Το εν λόγω σκεύασμα συνταγογραφείται αλόγιστα από Νευρολόγους, παρόλο που δεν κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενώ από τον αντίστοιχο αμερικανικό Οργανισμό (FDA) είχε πάρει έγκριση μόνο η φάση ΙΙ στις κλινικές μελέτες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, Γεώργιος Τσιβγούλης, που επανειλημμένα είχε συστήσει να μην το συνταγογραφούν οι γιατροί μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες και να πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, μιλώντας στο topontiki.gr αποκάλυψε ότι:

«Στις 8 Μάρτιου 2024 το φάρμακο δεν πέρασε στη φάση III από τον FDA και η εταιρία θα το αποσύρει. Ως πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας ήμουν αρνητικός στη συνταγογράφησης του, γιατί είχε απορριφθεί δυο φορές από τον ΕΜΑ. Ως εταιρία μάλιστα είχαμε κάνει και τις σχετικές συστάσεις να μην το συνταγογραφούν μέχρι να πάρει όλες τις εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Στη χώρα μας ερχόταν μέσω του ΙΦΕΤ με μεγάλο κόστος. Το ετήσιο κόστος της θεραπείας ξεπερνούσε τα 12.000 δολάρια. Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό από όλα είναι ότι πρόκειται για αρνητικό εμπόριο ελπίδας».

Σήμερα ο υπουργός Υγείας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στον υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ αλλά και την Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας.

«Είμαι εξοργισμένος με τη σπατάλη αυτή και θα δούμε τι θα γίνει με τις ευθύνες των γιατρών που την έχουν συνταγογραφήσει. Ξεκαθαρίζω ότι από δω και στο εξής δεν πρόκειται να χορηγούμε φάρμακα με τόση ευκολία τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ» είπε φανερά εκνευρισμένος στο συνέδριο, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όλοι ελέγχονται πια και δεν μπορεί ο κάθε γιατρός να επιβαρύνει τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

Το σκεύασμα χορηγείται σε ασθενείς  με την σπάνια νόσου ALS (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα), μια νευροεκφυλιστική πάθηση, που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του  κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, με συνέπεια την προϊούσα μυϊκή ατροφία και το θάνατο.

O Γεώργιος Κ. Τσιβγούλης είναι MD, PhD, MSc, FESO, FEAN, FAAN Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε επίσης:

Απογευματινά χειρουργεία: Αύριο η πρεμιέρα σε δυο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Γιατί δεν μπήκε ο Ευαγγελισμός

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Πρώτη αιτία θανάτου σε άτομα κάτω των 50 ετών

Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:32