search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:43
MENU CLOSE

Γέφυρες επαναπροσέγγισης ψάχνουν Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος μετά το εκκλησιαστικό αντάρτικο

11.03.2024 08:30
mitsotakis_ieronimos_new

Έντονο προβληματισμό, αλλά και πυκνές διεργασίες στο παρασκήνιο έχει πυροδοτήσει η τελευταία κρίση που ταλανίζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία.

Με δεδομένο ότι οι κορυφαίοι θεσμοί μιας χώρας πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, ακόμα κι όταν έχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα, η ανάγκη επαναπροσέγγισης έχει αρχίσει να απασχολεί και τις δύο πλευρές.

«Πρέπει να εγκαταλείπουν τους εγωισμούς και να βάζουν κάτω τα σημεία που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν» είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη δοξολογία του νέου έτους στην Μητρόπολη Αθηνών και χαροποίησε ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος το συζήτησε μετά στον καφέ που ήπιε στο Da Capo στο Κολωνάκι με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Αυτή την περίοδο οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία του τόπου μας διέρχονται κρίση. Η αφορμή δόθηκε με την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα παρατράγουδα που ακολούθησαν χειροτέρεψαν την κατάσταση.

Και ως παρατράγουδο θεωρήθηκε το πάρτι που ακολούθησε ως επινίκια εκδήλωση με πρωταγωνίστρια της πρόκλησης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ως μη όφειλε πήγε να εορτάσει με τους ΛΟΑΤΚΙ+, αγνοώντας την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού!

Αυτή η πρόκληση χειροτέρεψε τα πράγματα και οδήγησε την Εκκλησία στο να λάβει σκληρές αποφάσεις οι οποίες θα ηρεμούσαν πρωτίστως το χριστεπώνυμο πλήρωμα, κλήρο και λαό, δεδομένου ότι είχαν εξεγερθεί!

Ο Αρχιεπίσκοπος οδήγησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στο να πάρει μία απόφαση σκληρή – σκληρότερη για την Εκκλησία – αφού υποβάθμισε την εορτή της Ορθοδοξίας η οποία εορτάζεται από τον 9ο αιώνα και να την απομακρύνει από τον φυσικό της χώρο την Ιερά Μητρόπολη στο Καθολικό της Μονής Πετράκη.

Δεν θα υπάρξουν προσκλήσεις και λοιπές επισημότητες και η Πρόεδρος δεν θα παρευρεθεί για να πει το Πιστεύω όπως ορίζει η παράδοση.

Η απόφαση αυτή δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη σχέση της Εκκλησίας και Πολιτείας και δημιούργησε μια παγερή ατμόσφαιρα την οποία τώρα οι δύο επικεφαλής των θεσμών καλούνται να ζεστάνουν και να γεφυρώσουν τα διεστώτα.

Γιατί ενοχλήθηκε ο Ιερώνυμος

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται δυσαρεστημένος καθώς θεωρεί ότι ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει σε χαμηλούς τόνους την Εκκλησία, ώστε να μη ξεφύγει η κατάσταση – με αποτέλεσμα οι σκληροπυρηνικοί της Εκκλησίας να τα έχουν μαζί του – ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν το εκτίμησαν και έριξαν λάδι στη φωτιά.

Από την πλευρά του εμφανίζει ως επιβεβλημένη την κίνηση αποκλεισμού της Πολιτείας από την Κυριακή της Ορθοδοξίας διότι αν είχαμε εντός του Μητροπολιτικού ναού κάποια αποδοκιμασία της Προέδρου και μάλιστα σε εθνική και διεθνή αναμετάδοση όλοι θα κατηγορούσαν την Εκκλησία. Το έκανε, διατείνεται το περιβάλλον του, για να προστατεύσει την πολιτική ηγεσία από τυχόν γιουχάισμα ή ακόμη και από… γιαούρτωμα.

Οπότε ο Ιερώνυμος επέλεξε να ξορκίσει το κακό, έστω και με υποβάθμιση της εορτής, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα.

Ο αρχιεπίσκοπος ανέμενε ότι ο Πρωθυπουργός, παρότι δεν έχει στο επιτελείο του τάξη (έστω και ως μυστικοσύμβουλο) κάποιον που να γνωρίζει την εκκλησιαστική παράδοση θα το είχε αντιληφθεί. Τουναντίον η στάση αυτή τη εκκλησιαστικής ηγεσίας εκλήφθηκε με αρνητικό τρόπο στο Μαξίμου.

Τώρα και η μία πλευρά και η άλλη ψάχνουν τρόπους για να επέλθει η επαναπροσέγγιση.
Λέγεται ότι τον ρόλο αυτό ανέλαβε κορυφαίος opinion maker ο οποίος είναι συνομιλητής και των δύο πλευρών σε συχνή βάση και ο οποίος έχει την ικανότητα να ισιώνει το στραβό μέχρι να περάσει η μπόρα!

Κυριακή κοντή γιορτή. Εκφράζεται η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για να γίνει ένα restart στη σχέση τους και στη συνεργασία τους. Μάλιστα μπορεί η συνάντηση να γίνει γνωστή αφού γίνει. Άλλωστε υπάρχει προηγούμενο.

Διαβάστε επίσης:

Πυρά Μαρινάκη σε Κασσελάκη: «Εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες»

Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη: Το πόρισμα του ΚΚΕ – Σε ποια πρόσωπα επιρρίπτει ευθύνες

ΠΑΣΟΚ για την τρανσοφοβική επίθεση: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση σοβαρή δράση κατά της μισαλλοδοξίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:42