search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:15
MENU CLOSE

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου – Επιμένει το Ισραήλ για τη Ράφα παρά την αμερικανική «κόκκινη γραμμή»

11.03.2024 20:25
biden netanyahu

Το ρήγμα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου βάθυνε περαιτέρω το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς οι δυο τους αντάλλαξαν αιχμές και πυρά σε συνεντεύξεις τους για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Σε μια συνέντευξη το Σάββατο στο MSNBC, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου «βλάπτει περισσότερο το Ισραήλ παρά το βοηθά» στον πόλεμό του στη Γάζα, προσθέτοντας ότι θέλει «να δει μια κατάπαυση του πυρός» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που φέρνει επίσης πίσω ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω των αυξανόμενων απωλειών αμάχων στη Γάζα, όπου ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 31.000.

Ο Νετανιάχου σε απάντηση είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λάθος στην εκτίμησή του και υπερασπίστηκε σθεναρά τις πολιτικές του στη Γάζα, ειδικά μια διαφαινόμενη χερσαία επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Ράφα για την οποία ο Μπάιντεν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει.

«Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος, αλλά αν εννοούσε με αυτό, ότι ακολουθώ ιδιωτικές πολιτικές ενάντια στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Ισραηλινών και ότι αυτό βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ, τότε κάνει λάθος και στα δύο»,  είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο Politico και στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης Bild, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, η οποία δέχεται εδώ και εβδομάδες τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στοιβαγμένες σε μια τεράστια πόλη με σκηνές στα αιγυπτιακά σύνορα, οικογένειες εκεί ζουν με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και τον καθημερινό κίνδυνο να σκοτωθούν.

Στη συνέντευξή του το Σάββατο, ο Μπάιντεν είπε ότι μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα ήταν κόκκινη γραμμή, προτού προσθέσει ότι η υπέρβασή της δεν θα οδηγήσει σε τιμωρητικά μέτρα κατά του Ισραήλ.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή, αλλά δεν πρόκειται να απομακρυνθώ ποτέ από το Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν. «Η άμυνα του Ισραήλ είναι ακόμα κρίσιμη, επομένως δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή που θα κόψει όλα τα όπλα».

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην εισβολή, παρά την προειδοποίηση του Μπάιντεν και ανεξάρτητα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η επιχείρηση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες, είπε , αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

«Θα πάμε εκεί. Δεν πρόκειται να φύγουμε από τη Γάζα», είπε ο Νετανιάχου την Κυριακή σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό. «Ξέρεις, έχω μια κόκκινη γραμμή. Ξέρετε ποια είναι η κόκκινη γραμμή, ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί».

Ωστόσο, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναμένει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επεκτείνουν άμεσα τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ μέσω του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 31.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 72.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών, η εκτεταμένη καταστροφή και η εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση έχουν ρίξει σκιά στην προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν το 2024, καθώς η οργή για τον χειρισμό της κυβέρνησής του στον πόλεμο του Ισραήλ πυροδότησε μια εκστρατεία για να πειστούν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι του Μίσιγκαν να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου γνωρίζονται για δεκαετίες και είχαν διαφωνίες ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της δυσφορίας του προέδρου με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού ηγέτη. Καθώς η σύγκρουση στη Γάζα παρατείνεται και η πίεση από το κόμμα του έχει αυξηθεί για να θέσει υπό έλεγχο το Ισραήλ, η κριτική του Μπάιντεν έχει γίνει πιο έντονη.

«Δεν μπορεί (το Ισραήλ) να έχει 30.000 περισσότερους Παλαιστίνιους νεκρούς», είπε ο Μπάιντεν στο MSNBC το Σάββατο. 

Διαβάστε επίσης:

Κεραυνός έπεσε σε ομάδα τουριστών στο Περού – Νεκρός ο ξεναγός, στο νοσοκομείο οι Γάλλοι επισκέπτες

Γαλλία: Συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικές υπηρεσίες – Προειδοποιήσεις για ρωσικές απειλές πριν τους Ολυμπιακούς

Κέιτ Μίντλετον: Νέα εμφάνιση της πριγκίπισσας μετά το φιάσκο με το photoshop της φωτογραφίας της με τα παιδιά της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09