search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:37
MENU CLOSE

Αγγλία: Αστυνομική παρέμβαση για να «σπάσει» ο κύκλος κακοποίησης γυναικών δημοσιογράφων ζητά ο κλάδος των ΜΜΕ

14.03.2024 11:12
newspaper_great_britain_new

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφουν επιστολή προς της ηγεσία των αστυνομικών αρχών της χώρας ζητώντας να «κάνουν ότι μπορούν για να σπάσουν τον κύκλο κακοποίησης ο οποίος προκαλεί συνθήκες απομάκρυνσης γυναικών από τη δημοσιογραφία».

Η πρωτοβουλία με επικεφαλείς τους οργανισμούς Reach, Women in Journalism και Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, έχει αποδέκτες τους τρείς εκπροσώπους της αστυνομίας οι οποίοι συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις, με το σχέδιο τεσσάρων σημείων που προτείνουν για την ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων  στη χώρα, καλούν την Επιτροπή να αναλάβει δράση ώστε να «διασφαλιστεί ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται στον κλάδο της δημοσιογραφίας στο Η.Β.».

Ο δημοσιογραφικός κλάδος στην Αγγλία εκφράζει φόβους ότι η σημαντική αύξηση της διαδικτυακής κακοποίησης κατά των γυναικών που εργάζονται στη δημοσιογραφία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσε να επηρεάσει την ελευθερία και την ποικιλομορφία των ΜΜΕ, κάνοντας τες να θέλουν να εγκαταλείψουν τον κλάδο».

Έρευνα που διεξήχθη από τις οργανώσεις Women in Journalism και Reach πέρυσι διαπίστωσε ότι το 18% από τις περίπου 400 γυναίκες δημοσιογράφους που απάντησαν είχαν σκεφτεί να εγκαταλείψουν εντελώς τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ως αποτέλεσμα της κακοποίησης και των απειλών στο διαδίκτυο.

Στην επιστολή, η οποία απεστάλη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σημειώνεται πως «η καλύτερη καταγραφή των εγκλημάτων κατά των γυναικών δημοσιογράφων και των επιθέσεων που επηρεάζουν την εργασίας τους θα αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος  και κατά συνέπεια θα συμβάλει στην εξεύρεση αποτελεσματικών δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την απόδοση ευθυνών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Ο δημοσιογραφικός κλάδος του Η.Β. ζητά να εκδοθούν κατευθυντήριες γραμμές και να υπάρξει σχετική εκπαίδευση της αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο, για γίνει «κατανοητή η έμφυλη φύση της διαδικτυακής βίας, τις συνδέσεις μεταξύ την ιντερνετικής και σωματικής βίας και τις καλύτερες πρακτικές για αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων» και να υπάρχει καλύτερος διάλογο μεταξύ αστυνομικών αρχών και δημοσιογράφων «ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοια περιστατικά  κυβερνοεπιθέσεων μπορούν να καταγγέλλονται γρήγορα, να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και οι δράστες να λογοδοτούν».

Μεταξύ των δημοσιογράφων που υπογράφουν το κείμενο είναι η Κάθαριν Βάινερ, διευθύντρια του Guardian, Πολ Γουέμπστερ του Observer, o Κρις Έβανς διευθυντής της Telegraph, o διευθυντής των Times, Τόνι Γκάλαχερ, η αρχισυντάκτρια της Sun, Βικτόρια Νιούτον.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχοκόρες: Καθήλωσε η σκηνή βιασμού της Φρόσως – Οι ερμηνείες που αποθεώθηκαν στο Twitter

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ την Πέμπτη

ΕΣΡ: Σε ακρόαση οι υπεύθυνοι του ΣΚΑΪ για τα ομοφοβικά σχόλια σε βάρος του Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09