search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: Στα τέλη Μαρτίου το ευρωψηφοδέλτιο – Ανοιχτός ο δίαυλος με Πέτρο Κόκκαλη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2325
14/3/2024
14.03.2024 07:23
xaritsis_axtsioglou_nea aristera

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το ευρωψηφοδέλτιο έχει μπει η Νέα Αριστερά, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διατηρήσει ένα σταθερό τέμπο πρωτοβουλιών με πυκνή παρουσία σε όλα τα μέτωπα της επικαιρότητας. Οι διαρκείς παρεμβάσεις της δείχνουν να τη βάζουν όλο και περισσότερο στον πολιτικό χάρτη, με αποτέλεσμα να «τσιμπά» δημοσκοπικά τόσο ώστε να αισιοδοξεί για ένα ποσοστό από 3% και πάνω.

Περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί το ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο στόχος είναι να εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές ομάδες που θέλει να εκφράσει πολιτικά η Νέα Αριστερά, καλύπτοντας τον χώρο από τα αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο και αναδεικνύοντας όσο γίνεται φρέσκα πρόσωπα.

Παράλληλα, ανοιχτός παραμένει ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Πέτρο Κόκκαλη και το κόμμα του Κόσμος, με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς να δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει η συμπόρευση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για κοινή κάθοδο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν προχωρήσει. Και για τους δύο χώρους προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα μια διαδικασία πολιτικής και οργανωτικής συγκρότησης, άλλωστε.

Η εκδήλωση που θα γίνει για την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας.

Πυκνές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, πέρα από τις καθημερινές παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, η Νέα Αριστερά, τις τελευταίες μέρες κατέφυγε και σε δύο πρωτοβουλίες.

Τη Δευτέρα ο Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε πρόταση εφαρμοστικού νόμου για την ενεργοποίηση του άρθρου 73 παράγραφος 6 του Συντάγματος, αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής πρότασης νόμου με λαϊκή πρωτοβουλία. Μια διάταξη, όπως εξήγησε, «που εισήχθη στη Συνταγματική αναθεώρηση το 2019, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην το ενεργοποιήσει εδώ και πέντε χρόνια». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς η πρόταση προβλέπει «συγκεκριμένες και επεξεργασμένες ρυθμίσεις ώστε να φτάνουν στη Βουλή προτάσεις νόμων που έχουν συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές». Η πρόταση είχε και έναν χαρακτήρα υπογράμμισης της ανάγκης να συζητηθεί και να βαθύνει το περιεχόμενο της Δημοκρατίας στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Αφορμή στάθηκε η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών που, σε αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία όλων των υπευθύνων, η κυβερνητική πλειοψηφία με τους χειρισμούς της και το άρον άρον κλείσιμο της Εξεταστικής ενίσχυσε στην κοινή γνώμη την εντύπωση περί συγκάλυψης των ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Επίσης, ως μία ακόμη ένδειξη ότι οι πολιτικοί δεν ακούν την κοινωνία, ο Αλέξης Χαρίτσης επικαλέστηκε τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Προηγήθηκε η πρόταση προς τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καλώντας τα να πάρουν υπεύθυνα θέση στην υπόθεση καταστρατήγησης του Συντάγματος, πρώτα και κύρια. Η πρόταση δεν υιοθετήθηκε, ωστόσο, με τη Νέα Αριστερά να τα καταγγέλλει για «συναινετική αντιπολίτευση» και άρνηση του αυτονόητου, δηλαδή της υπεράσπισης του Συντάγματος και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Δεν έχω συμμετοχή σε καμία εταιρεία στο εξωτερικό, τις μεταβίβασα

Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους: Αν δεχθούμε πρόσκληση από τις ΗΠΑ θα ανταποκριθούμε, δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ για τον 72χρονο καρκινοπαθή: Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που οικοδομεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην υγεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:16