search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:27
MENU CLOSE

Επίδειξη δύναμης με κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Κίνας, Ιράν (Photos/Videos)

15.03.2024 06:20
askiseis iran

Μία ναυτική άσκηση με έντονο γεωστρατηγικό αποτύπωμα διεξάγεται κοντά στον Κόλπο του Ομάν, με την συμμετοχή περισσότερων από 20 πολεμικών πλοίων από τρεις χώρες, με στόχο «την σύσφιξη της ναυτικής συνεργασίας και την διαφύλαξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κίνας.

Μαζί με τα κινεζικά πλοία στον Κόλπο του Ομάν πλέουν και πολεμικά πλοία της Ρωσίας και του Ιράν, σε μία επίδειξη δύναμης των τριών χωρών που γίνεται σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή.

Το κινεζικό ναυτικό έχει στείλει μία φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό που είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Η Ρωσία έστειλε το καταδρομικό Varyag από τον Στόλο του Ειρηνικού και το Ιράν συμμετέχει με αρκετά σκάφη, μεταξύ των οποίων φρεγάτες και ταχύπλοα.

Τα ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας-Κίνας-Ιράν ολοκληρώνονται την Παρασκευή και είναι η έκτη φορά από το 2018 που τα τρία κράτη συμμετέχουν σε τέτοιας κλίμακας ασκήσεις, όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ιρανικό πρακτορείο IRNA επισημαίνει σε σχετικά τηλεγραφήματα ότι οι κοινές ασκήσεις συμπίπτουν με την πιο ταραγμένη περίοδο στην περιοχή εδώ και έξι χρόνια. «Οι κοινές ασκήσεις γίνονται σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή», αναφέρει το IRNA, παραπέμποντας στον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστινίων στη Γάζα, «που απειλεί να εξελιχθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Ο Ιρανός ναύαρχος Αμπρολάχ Νοζαρί δήλωσε ότι οι ασκήσεις γίνονται σε μία θαλάσσια περιοχή 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε έναν χώρο με στρατηγική σημασία για όλο τον κόσμο.

Η σύγκρουση στη Γάζα έχει ξεπεράσει τα όρια του παλαιστινιακού θύλακα και ήδη έχει αντίκτυπο στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι της Υεμένης, πλήττουν με πυραύλους και drones, εμπορικά και πολεμικά σκάφη που πλέουν στην περιοχή.

Η έκταση όπου γίνονται οι ασκήσεις «περιλαμβάνει τρία από τα πέντε στρατηγικής σημασίας στενά, στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, που είναι κρίσιμο σταυροδρόμι για την ενέργεια και το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Ιρανός ναύαρχος Αμπρολάχ Νοζαρί στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το Ιράν συμμετέχει στις ασκήσεις με νέας τεχνολογίας πλοία «που είναι εξοπλισμένα για ωκεάνιες αποστολές» και φέρουν όπλα που αναπτύχθηκαν στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

«Σκηνές τρόμου» για τουρίστες στην Ισπανία – Τεράστιο κύμα «σαρώνει» φέρι μποτ (Video)

«Μπλε δράκος»: Όμορφος, αλλά… επικίνδυνος – Αυτό είναι το πλάσμα που απειλεί τους κολυμβητές (photos/videos)

Δημοσκόπηση Reuters: Οριακό προβάδισμα Μπάιντεν έναντι του Τραμπ – Υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:25