search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:42
MENU CLOSE

Τέμπη: Δεν έχουν σημασία για την κυβέρνηση οι 1,3 εκατ. υπογραφές – Ο Βορίδης απέρριψε αλλαγή του νόμου για τις ασυλίες

15.03.2024 10:50
makis_voridis_new

Με την εξεταστική επιτροπή να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών και να μην αναδειχθούν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ήταν απολύτως αναμενόμενο και η κυβέρνηση από την πλευρά της να αδιαφορήσει προκλητικά για το αίτημα περί αλλαγής του νόμου για τις ασυλίες, παρότι αυτό έχει υπογραφεί από 1,3 εκατ. πολίτες. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε μάλιστα το Σύνταγμα απορρίπτοντας κάθε ιδέα για σχετική νομοθέτηση.

Στις κοινοβουλευτικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιτρέψει την κατάθεση πρότασης νόμου μετά από λαϊκό αίτημα. 

Με αφορμή τη συγκέντρωση περισσότερων από 1,3 εκατομμύρια υπογραφές στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού για την απόδοση δικαιοσύνης στην τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν θέλει οι υπογραφές του ψηφίσματος να αγγίξουν υπουργούς. 

Ο Μάκης Βορίδης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε περίπλοκα νομοτεχνικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα Καρυστιανού που αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών και τη βουλευτική ασυλία αγγίζει το Σύνταγμα, καθώς προϋποθέτει αναθεώρησή του. 

«Ξεπεράσατε το θέμα του εφαρμοστικού νόμου και λογοκρίνατε αυτό που έχουν υπογράψει οι πολίτες», τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης και επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας ότι πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα. 

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη η πρωτοβουλία κατάθεση πρότασης νόμου που προκύπτει από λαϊκή πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας απέφυγε ωστόσο, να πει πότε θα κατατεθεί. Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη πως όταν ήταν στην κυβέρνηση το 2019 δεν είχε στις προτάσεις αναθεώρησης ούτε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας ούτε την κατάργηση της αρμοδιότητας της Βουλής να ασκεί δίωξη σε Υπουργούς. 

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου η Μαρία Καρυστιανού θα μιλήσει στην Κομισιόν έχοντας μαζί τις 1,3 εκατ. υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, ζητώντας την άρση ασυλίας των εμπλεκομένων.

«Μετά τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και την παρεμπόδιση της έρευνας, όπως κατήγγειλε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, έφτασαν στο σημείο να λογοκρίνουν το αίτημα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών να καταθέσουν πρόταση νόμου. Ο κατήφορος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζεται», δήλωσε μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή ο Βασίλης Κόκκαλης.

Διαβάστε επίσης:

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ανακοινώνεται εντός της ημέρας ότι κόβεται από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Στέφανος Κασσελάκης:  Θέλω να ξεπεράσουμε το 17% – Δεν θα είμαι ικανοποιημένος με τη δεύτερη θέση (Video)

Ανδρουλάκης για Ευρωεκλογές: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα – Ο Μητσοτάκης προτιμά αντιπολίτευση lifestyle»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50