search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:01
MENU CLOSE

Καθαρά Δευτέρα: Τρεις αποδράσεις-εξπρές έξω από την πεπατημένη

16.03.2024 07:00
xorio-new

Μπορεί να έχουμε φτάσει στο παρά πέντε της Καθαράς Δευτέρας, αλλά υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να επισκεφθείς έστω και την τελευταία στιγμή.

Εξάλλου, το τριήμερο είναι η τέλεια αφορμή για σύντομες αποδράσεις και αρκετοί θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να βρεθούν σε βουνά και θάλασσες.

Αν θέλεις να ξεφύγεις από την Αθήνα, είτε για το τριήμερο, είτε για μια μονοήμερη εκδρομή την τελευταία στιγμή, ιδού μερικοί προορισμοί έξω από την πεπατημένη που αξίζει να ανακαλύψεις.

Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας βρίσκεται 14 χλμ. νότια του Καρπενησίου. «Φιλοξενείται» στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά. Πρόκειται για έναν από τους πιο γραφικούς και οικισμούς, στη μέση της διαδρομής που ξεκινά από την πόλη του Καρπενησίου και καταλήγει στον Προυσό.

Η φύση που το περιβάλλει, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι επιλογές για διαμονή και φαγητό που προσφέρει, έχουν κάνει το Μεγάλο Χωριό ένα από τα πιο αγαπημένα χωριά των επισκεπτών της Ευρυτανίας.

Από το Μεγάλο Χωριό μπορείς να πάρεις ό,τι παραδοσιακό καλούδι θέλεις μιας και έχει αρκετά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Φυσικά μην φύγεις από το χωριό αν δεν δοκιμάσεις το γνωστό τους γαλακτομπούρεκο.

Στενή Ευβοίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της κεντρικής Εύβοιας, αποτελεί η Στενή. Η Στενή βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, στις παρυφές του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, της Δίρφυς (1.743μ).

Τα σπίτια της είναι χτισμένα στης πλαγιές του βουνού, ενώ κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία στην οποία μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας τον πεζόδρομο πίσω από το κεντρικό περίπτερο της περιοχής. Από εκεί και μέχρι την πλατεία, σας περιμένουν καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία και μερικές από τις φημισμένες για τα κρέατά τους, ταβέρνες της περιοχής.

Κατά τη διαμονή σας στη Στενή δεν θα πρέπει να παραλείψετε μία βόλτα μέχρι την πιο φημισμένη πηγή του χωριού, την «βρύση του γιατρού», η οποία βρίσκεται μισό χιλιόμετρο περίπου από την πλατεία και είναι γεμάτη από πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Κάτω Ζαχλωρού Αχαΐας

Η Κάτω Ζαχλωρού είναι ένας πολύ ήρεμος τόπος που βρίσκεται μέσα στο δάσος που περιβάλει το φαράγγι του Βοραϊκού, ένας παραδοσιακός οικισμός που συχνά παραμένει ξεχασμένος κάτω από τη μεγάλη κοσμοσυρροή των Καλαβρύτων.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές του χωριού και να επισκεφθεί τον παλιό νερόμυλο. Από το χωριό ξεκινά και ένα μικρό μονοπάτι προς τον Βουραϊκό ποταμό και μία βόλτα προς τα εκεί σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Ανάμεσα στα πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι του Βουραϊκού υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τα τοπικά εδέσματα και την ιδιαίτερη φιλοξενία των κατοίκων της Ζαχλωρούς. Το πρώτο ξενοδοχείο του χωριού λειτούργησε το 1933 και συνεχίζει τη λειτουργία του έως και σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Λίμνη Δόξα: Ο «παράδεισος» της Κορινθίας βγαλμένος από πίνακα ζωγραφικής

Πού βρίσκεται το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας; – Άνοιξε το 1785!

Ανάβρα: Tο χωριό-«θαύμα» με τη μηδενική ανεργία!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:00