search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:49
MENU CLOSE

Λαγάνα από την Κύπρο, με μαστίχα, αγριοκύμινο, μαυροκούκι και 2 μυστικά για τα αρωματικά

18.03.2024 06:58
lagana

Η λαγάνα είναι ο παραδοσιακός άρτος που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής και απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι την Καθαρά Δευτέρα.

Στη συγκεκριμένη συνταγή από την Κύπρο, αρωματίζεται με μαστίχα, αγριοκύμινο (caraway) και πασπαλίζεται με μαυροκούκι και σουσάμι. Απολαμβάνεται σκέτη, με τη συνοδεία λαχανικών, τουρσιών και αλοιφών όπως ο ταραμάς και το ταχίνι.

Υλικά για τη Συνταγή

(Για 2 λαγάνες)

1 κουταλάκι του γλυκού δάκρυα μαστίχας

500 γραμμάρια αλεύρι για χωριάτικα ζυμώματα (σκληρό) + λίγο επιπλέον

10 γραμμάρια αλάτι

1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής

60 ml ελαιόλαδο

300 ml νερό χλιαρό

100 γραμμάρια σουσάμι, σπόροι

1 κουταλιά της σούπας αγριοκύμινο (κιούμελ) σπόροι ολόκληροι

1 ½ κουταλιά της σούπας μαυροσήσαμο (μαυροκούκι)

Εκτέλεση

1.Αρχικά βάλτε τα δάκρυα μαστίχας στην κατάψυξη για 2 ώρες να σφίξουν και να γίνουν κρύσταλλοι. Βάλτε τα σε ένα γουδί και τρίψτε τα να γίνουν σκόνη. Αν θέλετε να παραλείψετε την κατάψυξη, τρίψτε τα δάκρυα μαζί με λίγο αλάτι από την ποσότητα της συνταγής για να μην κολλήσουν.

2. Σε ένα μπολ, βάλτε λίγο από το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατέψτε με τα χέρια σας. Πασπαλίστε τη ζύμη με το αλάτι και τη σκόνη μαστίχας, προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε με τα χέρια σας για 5 λεπτά. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

3. Στο μεταξύ βάλτε σε ένα μπολάκι το σουσάμι, το κιουμέλ και το μαυροκούκι και περιχύστε με χλιαρό νερό τόσο όσο να σκεπάζει τους σπόρους. Αφήστε τα έτσι για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν οι σπόροι και να απελευθερωθούν τα αρώματα.

4. Στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί. Γυρίστε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και χωρίστε την σε 2 κομμάτια. Πατήστε και απλώστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε οβάλ σχήμα 2,5 έως 4 εκατοστά σε πάχος και περάστε τις λαγάνες από το μίγμα των σπόρων, έτσι ώστε να καλυφθούν παντού, πάνω και κάτω. Αφήστε τις να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμα πάνω στο ταψί.

5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C. Χρησιμοποιώντας τα ακροδάκτυλά σας, πιέστε τις από πάνω και σχηματίστε βαθουλώματα στην επιφάνειά τους. Ψήστε τις για 25 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσουν όμορφα ή και λίγα λεπτά επιπλέον ώστε να τραγανίσουν εξωτερικά. 

Συμβουλή

Αν δεν σας ταιριάζει η μαστίχα, αντικαταστήστε την με μαραθόσπορο σκόνη που έχει δυνατό άρωμα και γλυκιά γεύση αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Ταραμοσαλάτα της παράδοσης

Τσιζκέικ ταχίνι, με τρίμματα χαλβά και παστελιών

Αυγά μάτια μέσα σε τραγανή κρούστα από σουσάμι και τυρί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:45