search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:25
MENU CLOSE

Ρωσικά τρολς πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας για την βρετανική βασιλική οικογένεια;

21.03.2024 12:42
putin-russia-213-new

Στα τρολς του Βλαντίμιρ Πούτιν αποδίδει ειδικός, τον οποίον επικαλείται η Sun, τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν για την βρετανική βασιλική οικογένεια.

Η Τερέζα Πάιτον, η οποία έχει εργαστεί στο Λευκό Οίκο ως ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, υποστηρίζει ότι οι θεωρίες για τον βασιλιά και την πριγκίπισσα Κέιτ είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Επισημαίνει μάλιστα ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι θεωρίες συνωμοσίας πυροδοτήθηκαν όταν ο βασιλιάς Κάρολος εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ουκρανία, πριν από λίγες εβδομάδες. «Δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου, ότι ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε υπέρ της Ουκρανίας. Αυτό έφερε τον βασιλιά Κάρολο απευθείας στο στόχαστρο των ρωσικών τρολς», λέει η Πάιτον.

Ο Πούτιν διασπείρει ψευδείς πληροφορίες και προπαγάνδα σε μία προσπάθεια να προκαλέσει «σύγχυση και ανησυχία στην κοινή γνώμη», υποστηρίζει η Τερέζα Πάιτον. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, κατά την Πάιτον, ήταν οι ψευδείς ειδήσεις για τον δήθεν θάνατο του βασιλιά.

Επίσης για την πριγκίπισσα Κέιτ, η Πάιτον εκτιμά ότι οι μισοί Βρετανοί έχουν εκτεθεί σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που διακινούνται από το «οπλοστάσιο» των τρολς του Πούτιν, που εργάζονται συστηματικά για τη διαμόρφωση του περιεχομένου συζητήσεων στις πλατφόρμες Χ, TikTok, Facebook και Telegram.

Η Τερέζα Πάιτον επισημαίνει ότι αυτός ο πόλεμος προπαγάνδας εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα επώδυνη περίοδο για την βασιλική οικογένεια, καθώς ο Κάρολος παλεύει με τον καρκίνο και η Κέιτ αναρρώνει από εγχείριση.

Η Πάιτον, η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, υποστηρίζει ότι η ρωσική προπαγάνδα έχει στόχο την σταθερότητα του θεσμού της μοναρχίας στη Βρετανία.

Επίσης τα ρωσικά τρολς, κατά την Sun, επιδιώκουν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του βίντεο που κυκλοφόρησε και κατέγραφε την Κέιτ με τον Ουίλιαμ που επισκέφθηκαν ένα κατάστημα λαχανικών, το Σαββατοκύριακο. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί ότι στο βίντεο αυτό δεν απεικονιζόταν η πραγματική Κέιτ, αλλά μία φιγούρα που δημιουργήθηκε με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Μια εκδοχή της θεωρίας ότι στο βίντεο δεν έχει καταγραφεί η πραγματική Κέιτ αναπαρήγαγε η Έλενα Σοτνίκοβα πρώην αρχισυντάκτρια της ρωσικής έκδοσης του Elle, που έγραψε ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιούν σωσίες.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι η ρωσική παραπληροφόρηση και τα τρολς ασκούν σημαντική επιρροή για την διασπορά φημών για τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Διασπείροντας ψευδή αφηγήματα μέσω διάφορων ρωσικών ιστοσελίδων και καναλιών στα social media τα τρολς προκαλούν σύγχυση και ανησυχίες στην κοινή γνώμη», δηλώνει η Τερέζα Πάιτον, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες φήμες για τον θάνατο του βασιλιά λόγω επιπλοκών του καρκίνου «είναι μία υπενθύμιση για την δύναμη που έχουν τέτοιες εκστρατείες παραπληροφόρησης».

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Καταγγελία και για κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική παρενόχληση στη Μονή Αββακούμ (video)

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός M. Emmet Walsh (videos)

Γάζα: Σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:20