search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:26
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Καμία συμφωνία με την Ουκρανία, καμία συγκάλυψη για τα Τέμπη

22.03.2024 15:23
MITSOTAKIS-121

Αν και η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αφορούσε ζητήματα όπως η στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ, η προσπάθεια της Ένωσης να συντονίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα και να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικέντρωσε τις δηλώσεις του σε ζητήματα που αφορούν περισσότερο την εσωτερική πολιτική.

Έτσι, αναφερόμενος στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για ενδεχόμενη συμφωνία της Ελλάδας με την Ουκρανία για περισσότερη στρατιωτική ενίσχυση – θόρυβος που προκλήθηκε από ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την αντιπολίτευση να μιλά για «μυστική διπλωματία» της κυβέρνησης – ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων μας» τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούσα να υπογράψω (σ.σ. συμφωνία με τον Ζελένσκι) εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών και τη στάση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά και συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, περί απόπειρας συγκάλυψης ευθυνών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη, σε τι ακριβώς αναφέρονται. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν» και προσθέτοντας ότι «δεν θα έπρεπε να κομματικοποιείται μια τέτοια τραγωδία». Ζήτησε, δε, «να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα για την τραγωδία αυτή» και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, ούτε a priori αθώοι σε αυτή την υπόθεση».

Σε συνέχεια της απάντησης αυτής και αναφερόμενος στα στοιχεία δημοσκοπήσεων που δείχνουν πτώση της ΝΔ και δυσαρέσκεια των πολιτών, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών, όσο και για την ακρίβεια και τα ζητήματα ασφάλειας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι το κόμμα και η κυβέρνηση δεν επαναπαύθηκαν ποτέ στη μεγάλη δημοσκοπική τους υπεροχή τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η κάλπη είναι άδεια και ότι «θα πείσουμε τον κόσμο γιατί να προσέλθει στην κάλπη, οι πολίτες θα ψηφίσουν και για την καθημερινότητά τους και για την Ευρώπη».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά και επανέλαβε ότι «η μόνιμη απάντηση είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών, ώστε να φθάσουμε στον στόχο για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ». «Κατανοώ ότι μέχρι να αυξηθούν οι μισθοί υπάρχει μια απόσταση καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά όχι και ο κατώτατος μισθός, ο οποίος θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ», είπε ζητώντας «λίγη υπομονή ακόμα, θα ακούσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός ανέφερε για την κρίση στη Μέση Ανατολή ότι «μετά από 5 μήνες διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο συμπερασμάτων για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Καλεί σε ανθρωπιστική παύση που οδηγεί σε εκεχειρία αλλά και προϋποθέτει την απελευθέρωση ομήρων. Πρέπει να αποφύγουμε μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση. Το μήνυμα είναι ότι κεντρική προτεραιότητα είναι η προστασία των αμάχων», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης των δυο κρατών.

«Είναι διαρκής η στήριξή μας στην Ουκρανία και έχει δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της στρατηγικής μας αυτονομίας με επένδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα και είναι μια νέα προσθήκη στη συζήτηση που κάνουμε γιατί για πρώτη φορά ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας» τόνισε επίσης.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Αγοραστός: Επίθεση με μπογιές δέχθηκε ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας (photos)

Ακροβασίες Μαρινάκη για Τέμπη: Κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός, ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη (video)

ΠΑΣΟΚ: Ζητά έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για τις συμφωνίες με την Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:26