search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:41
MENU CLOSE

Πυρ ομαδόν… μετά μουσικής σε Μενδώνη από ραδιόφωνα και κανάλια για την ποσόστωση των τραγουδιών

22.03.2024 17:03
lina_mendoni_new

Αντιδράσεις εν χορώ έχει προκαλέσει τουλάχιστον στον χώρο της ραδιοτηλεόρασης η πρόταση νόμου «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού κλπ» της κυβέρνησης, δια του υπουργείου Πολιτισμού.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση επιδεινώνει το κλίμα αβεβαιότητας στα ραδιοτηλεοπτικά που έχει ήδη προκαλέσει η εκκρεμότητα για το νέο φορέα με τον οποίον η κυβέρνηση θέλει να  αντικαταστήσει το ΕΚΟΜΕ και θα εξορθολιγίζει, με ταυτόχρονη αναβάθμιση, τα επενδυτικά «εργαλεία» που αφορούν την οπτικοακουστική παραγωγή. 

Διατάξεις του νέο σχεδίου νόμου, μεταξύ άλλων,  προβλέπουν τη δυνατότητα προσαύξησης του επιτρεπόμενου διαφημιστικού χρόνου για ραδιοφωνικούς σταθμούς που αυξάνουν το ποσοστό μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών.

Η πολιτεία δια του ΥΠΠΟ υπεραμύνεται των επιλογών της υποστηρίζοντας ότι δίδονται κίνητρα για να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι, ελληνόφωνο ή ελληνική ορχηστρική μουσική.

Αντιτείνεται όμως  από την αγορά πως διατάξεις που αφορούν στα ΜΜΕ  ευνοούν τις διακρίσεις,  την χειραγώγηση κλπ.

Η  ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής) είναι η πρώτη που αντέδρασε και εξέφρασε προβληματισμό για τις διατάζεις που αφορούν στους ραδιοσταθμούς.

Η ΕΙΙΡΑ  επισημαίνει πως «η προτεινόμενη ρύθμιση έρχεται να ανατρέψει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη ραδιοφωνική διαφήμιση, το οποίο εδράζεται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας ΕΕ 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, οι οποίες διαχρονικά στην Ελλάδα εφαρμόζονται και στο ραδιόφωνο, ήδη από την ενσωμάτωση της πιο πάνω οδηγίας στην αρχική της μορφή (οδηγίας 89/552/ΕΟΚ «τηλεόραση χωρίς σύνορα»)» και χαρακτηρίζει στρεβλή και επικίνδυνη την  συγκεκριμένη  πρόταση  νομοθετικής ρύθμισης, συνέπεια  της οποίας  θα είναι «να στραφούν οι ακροατές του ραδιοφώνου προς ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες (spotify), εγκαταλείποντας το παραδοσιακό ραδιόφωνο, με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητα του μέσου».

Από κοντά και η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) η οποία «ανοιχτά» ζητά από  την υπουργό Πολιτισμού,  Λίνα Μενδώνη, να αποσύρει τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει εκφράζοντας τον προβληματισμό «αν η Ελλάδα 2.0 του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι συμβατή με εθνοκεντρικές και αναχρονιστικές νοοτροπίες κρατικών παρεμβάσεων της δεκαετίας του 1980», τονίζοντας πως τα κανάλια εθνικής εμβέλειας «συμβάλλουν κατά 80% στις ετήσιες επενδύσεις παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων εκφράζουν την άποψη πως «πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που συγκρούεται τόσο με το Σύνταγμα όσο και με το Ενωσιακό Δίκαιο, καθώς περιορίζει αθέμιτα την επιχειρηματική ελευθερία των μελών μας, που αποτελούν τον πυρήνα των Ελλήνων παραγωγών».

Σημειώνει επίσης η ΕΙΤΗΣΕΕ ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη ραδιοφωνία είναι προβληματικές  ότι θα προκαλέσουν ευθέως συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όχι μόνον στο χώρο των ΜΜΕ, του ραδιοφώνου κυρίως, αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο προκαλώντας ζητήματα και στη σχέση με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων.

Ειδική αναφορά γίνεται από την Ένωση Ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών στις προβλέψεις του άρθρου 12 του νομοσχεδίου. Κατά την ΕΙΤΗΣΕΕ «είναι προφανές ότι η αρμόδια Υπουργός επιχειρεί στην πραγματικότητα, αφενός μεν να επέμβει στην ελευθερία των παραγωγών να επιλέγουν οι ίδιοι τα έργα στα οποία θα επενδύσουν τα χρήματά τους, αφετέρου δε να εξαναγκάσει τους Έλληνες παραγωγούς να επιβάλλουν στους Έλληνες δημιουργούς τον τρόπο με τον οποίον αυτοί θα εκφραστούν.

Στην εποχή των παγκόσμιων κυρίαρχων πλατφορμών παροχής οπτικοακουστικού προγράμματος, το άρθρο 12 απλώς αποσκοπεί στην ικανοποίηση συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων».

Διαβάστε επίσης:

Alpha: Μπάλα με άρωμα από Μουντιάλ το Σαββατόβραδο

Τηλεόραση: Η κυβέρνηση «σκοτώνει» τις ελληνικές σειρές για χάρη των ριάλιτι και των τάλεντ σόου

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει ως Τόμας Σέλμπι στην ταινία Peaky Blinders

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:41