search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:03
MENU CLOSE

Τηλεόραση: Η κυβέρνηση «σκοτώνει» τις ελληνικές σειρές για χάρη των ριάλιτι και των τάλεντ σόου

22.03.2024 12:27
IEREIDIS NEW

Σε αναστάτωση βρίσκεται ο κλάδος της (ιδιωτικής) τηλεόρασης με τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης.

Στη «χώρα» της τηλεόρασης από πέρσι έχει αναπτυχθεί ανησυχία έπειτα από την τριετή «ανθοφορία» που έφερε η «άνοιξη» του ΕΚΟΜΕ με τα επενδυτικά κίνητρα του.

Από τον οργασμό παραγωγής στο τομέα της ελληνικής μυθοπλασίας και τις τουλάχιστον 36 σειρές ανα σεζόν, αρχής γενομένης από το 2021- 2022, τα κανάλια εξετάζουν κάποιους μήνες τώρα να περάσουν στην συντήρηση, την περιστολή επενδύσεων στις ελληνικές σειρές, τυπολογία προγραμμάτων, η οποία κατά τεκμήριο καταφέρνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις (και ανάλογη διαφήμιση), και – φοβικά – να δομήσουν προγράμματα με αρκετά πιο φτηνές παραγωγές οι οποίες θα τους καλύπτουν αρκετό χρόνο.

Το παράδειγμα το έχουμε μπροστά μας. Ο ΣΚΑΪ καλύπτει το τρίωρο 21.00-  24.00, δηλαδή τη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η συγκέντρωση τηλεθεατών βρίσκεται στην κορύφωση της και ο διαφημιστικός χρόνος ακριβότερος, με το ριάλιτι «Survivor».

Στο ίδιο διάστημα σε άλλα κανάλια την ίδια χρονική περίοδο εναλλάσσονται επεισόδια τουλάχιστον δύο σειρών ελληνικής μυθοπλασίας που κοστίζουν πολύ περισσότερο από κάποιο άλλο πρόγραμμα, όμως καταφέρουν και υψηλότερη τηλεθέαση και ακριβότερες διαφημίσεις συγκριτικά με προτάσεις από άλλες τυπολογίες προγραμμάτων.

Το έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν σε περιόδους ύφεσης. Την «πληρώνει» ο κλάδος της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής στον τομέα της μυθοπλασίας ενώ «κερδίζουν» χώρο και χρόνο ριάλιτι («Big brother», «Fame story», «Η φάρμα», «The bachelor», «Love island» κλπ), τηλεπαιχνίδια και κάθε είδους τηλεοπτικά σόου ανάδειξης ταλέντων χωρίς κλαδικό- επαγγελματικό αντίκρισμα, μεταμφιέσεων, χορευτικών ή τραγουδιστικών δεξιοτήτων κλπ.

Το ακαθόριστο μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά στο τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, έπειτα από την βούληση της κυβέρνησης να «ενώσει» το ΕΚΟΜΕ με το ΕΚΚ και να αναβαθμίσει τα επενδυτικά «εργαλεία», έχει προκαλέσει μούδιασμα στην τηλεοπτική αγορά.

Γίνεται κουβέντα για ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις, αρκετές από τις οποίες είναι σωστές και θα συμβάλλουν, θεωρητικά, στην αναβάθμιση- ποιοτικά- της ελληνικής μυθοπλασίας.

Με τις προδιαγραφές που θα τεθούν θα διαχωριστεί «η ήρα από το στάρι» και θεωρητικά το επικαιροποιημένο θεσμικό πλαίσιο θα είναι πιο ελκυστικό και για ξένες επενδύσεις.

Η συζήτηση αυτή όμως (και με μορφή σεναρίου) έχει αρχίσει από πέρσι. Και πέραν από διαρροές, σποραδικά, κάτι επίσημο και συγκροτημένο δεν έχει φανεί στον ορίζοντα.

Αντιδράσεις από τα κανάλια για την κατάσταση που σέρνεται μήνες τώρα, δεν έχουν εκφραστεί επισήμως. Άλλωστε δεν υπάρχει και κάτι απτό. Ωστόσο έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Του χρόνου πάντως αναμένεται να« φάει» η μύγα ριάλιτι και το κουνούπι τάλεντ σοου (άντε και κάποιες σειρές).

Διαβάστε επίσης

ΕΡΤ: Ετοιμάζεται σειρά για την αθέατη ζωή της Μαρίας Κάλλας – Ηθοποιός έκπληξη σε κρίσιμο ρόλο

BAFTA 2024: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών βραβείων – Μεγάλη επιτυχία για το Netflix

Τηλεθέαση 19/3: Σαρακοστή με «Γη της ελιάς» στην κορυφή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:02