search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:09
MENU CLOSE

Αλλαγές στην Golden Visa: Τι θα ισχύσει για τις αγορές ακινήτων, τα όρια σε ποσά και τετραγωνικά μέτρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2326
21/3/2024
23.03.2024 06:30
akinita-new

Αλλάζουν όλα από το καλοκαίρι για την απόκτηση της Golden Visa, καθώς οι ξένοι που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα πρέπει να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη διαθέτοντας 800.000 ευρώ για αρκετές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο πλέον, για να αποκτήσει κάποιος αυτή την περιβόητη Visa θα πρέπει να επενδύσει σε ένα ακίνητο με επιφάνεια τουλάχιστον 120 τ.μ.

Στόχος της αλλαγής αυτής είναι, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, να αποτρέψει τους αγοραστές να διαθέσουν σε πολλά και μικρά σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση, χρήση που δεν απαγορεύεται για τους επενδυτές της Golden Visa. Το μέτρο αυτό στοχεύει ακόμη και στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος περιορίζοντας τη ζήτηση σε κάποιες περιοχές, ώστε να αποσυμπιεστούνε οι τιμές πριν δημιουργηθούν «φούσκες» σε φθηνές περιοχές της Αττικής, που θα επιτείνουν τη στεγαστική κρίση.

Έτσι, λοιπόν, οι αλλαγές για τους ξένους επενδυτές θα τρέξουν με δύο ταχύτητες όσον αφορά τα όρια αξίας αγοράς ακινήτων.

Η πρώτη ταχύτητα θα ορίζει ότι για αγορές ακινήτων που θα γίνουν στον βόρειο και νότιο τομέα και τον κεντρικό τομέα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και στα τουριστικά νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Πόρο, Μήλο, Ιθάκη, Κύθηρα, Σπέτσες, Σκόπελο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Ικαρία, Λέρο, Τήνο, Αίγινα, Άνδρο, Πάρο, Κάλυμνο, Θάσο, Λήμνο, Νάξο, Σύρο, Λευκάδα, Κω, Σάμο, Κεφαλονιά, Χίο, Σαλαμίνα, Ζάκυνθο, Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτων για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» από 250.000 – 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα θα διαμορφωθεί στις 800.000 ευρώ, με την πρόσθετη, όμως, προϋπόθεση η επιφάνεια του αποκτώμενου ακινήτου να είναι τουλάχιστον 120 τ.μ..

Η αναπροσαρμογή του τιμήματος αγοράς ακινήτων ειδικά για την Αττική στις 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα θα αφορά περιοχές του βόρειου τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στον νότιο τομέα θα ισχύει αντίστοιχα για τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον κεντρικό τομέα για τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το κριτήριο θα είναι μόνον οικονομικό, καθώς θα αναπροσαρμοστεί στις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία η απόκτηση αγοράς ακινήτου από 250.000 ευρώ σήμερα.

Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας» εισέρρευσαν επενδύσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ και παράλληλα σημαντικά φορολογικά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Έως σήμερα, από το 2013 που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, έχουν χορηγηθεί «χρυσές βίζες» σε περίπου 15.000 αλλοδαπούς επενδυτές μαζί με τις οικογένειές τους.

Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές (6.300 στον αριθμό) προέρχονται από την Κίνα, και ένα σημαντικό μέρος τους έχει μετατρέψει τα ακίνητα που απέκτησε σε προσοδοφόρα επένδυση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εκτός των Κινέζων «χρυσές βίζες» έχουν αποκτήσει αρκετοί Τούρκοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι κ.λπ.

Διαβάστε επίσης

Παρατείνεται έως και τις 2 Απριλίου η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων

Με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας η «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο 30 Μαρτίου στο ΣΕΦ

Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:09