search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:21
MENU CLOSE

Μια Μαρίκα, πολλές τραγουδίστριες…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2326
21/3/2024
23.03.2024 06:57
theatro-new

«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»: μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου δημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο, αφιερωμένο στις γυναίκες του λαϊκού τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέριου Πελτέκη, από την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του ελληνικού πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη.

Το έργο αναφέρεται στη χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια – ορόσημα από την πολύτιμη Ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού (σμυρνέικα, παραδοσιακά, καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του λαϊκού τραγουδιού μας). 

Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ερμηνεύτριες του τραγουδιού και μία ηθοποιός: την «παλιά» ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου  και τη «νεότερη» η Κορίνα Λεγάκη.

Λέει ο σκηνοθέτης. «Η σκηνοθεσία μετατρέπει τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου σε ‘‘μοίρες’’ και ‘‘μάντισσες’’, προσθέτοντας μια μεταφυσική νότα στην παρουσίαση και κάνοντας μια βαθιά κατάδυση στο πεπρωμένο και στην πορεία της καλλιτεχνικής αλλά και της προσωπικής ζωής των σπουδαίων γυναικών καλλιτέχνιδων».

Η άποψη του Ανδρέου. «Το έργο μας  είναι ένας φόρος τιμής κι ευγνωμοσύνης στις γυναίκες του τραγουδιού μας. Στις δύο Μαρίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ – κι όμως στο έργο μας κοιτάζονται κατά πρόσωπο και τραγουδούν μαζί. Κοντά τους, πλάι τους, τραγουδούν όλες οι ερμηνεύτριες οι εξαίσιες, όλες οι μούσες μας, οι ηρωίδες μας. Ζητάμε να μιλήσουν με τα λόγια μας, να τραγουδήσουν τα καινούργια μας τραγούδια, αυτά που γράψαμε εμείς για εκείνες, αλλά και να μας θυμίσουνε κι εκείνα τα τραγούδια που ζουν και φέγγουν μέσα μας».

INFO

Σκηνικά: Δανάη Πανά. Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης. Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου. Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου. Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος. Video & graphics: Mike Rafail.

Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις)

Διαβάστε επίσης:

Μπρους Σπρίνγκστιν: Αγνώριστος επέστρεψε στη σκηνή (Video)

Ο Ποπάι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη!

Timothée Chalamet: Οι πρώτες φωτογραφίες ως Bob Dylan (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:20