search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:04
MENU CLOSE

Φορολογικές δηλώσεις: Άμεσος φέτος ο έλεγχος, άμεσα και τα πρόστιμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2326
21/3/2024
24.03.2024 06:15
eforia new

Σύνολο ληξιπρόθεσμων χρεών 7,263 δισ. ευρώ άφησαν στο τέλος του 2023 οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από 7,967 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Από αυτά, αν εξαιρεθούν οι μη φορολογικές κατηγορίες, το «φέσι» περιορίζεται σε 6,276 δισ. ευρώ (από 7,293 δισ. ευρώ το 2022). Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία ανήλθαν την περασμένη χρονιά σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς, 2.090.103 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Εμπρόθεσμα καταβλήθηκε το 2023 σχεδόν το 85% των οφειλών των φορολογουμένων προς το κράτος, καθώς βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο η εισπραξιμότητα των φόρων.

1. Για οφειλή πάνω από 500 ευρώ μπορεί να γίνει κατάσχεση του λογαριασμού ή άλλου κινητού ή ακίνητου περιουσιακού στοιχείου.

2. Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού μέχρι 1.250 ευρώ.

3. Ρύθμιση του ποσού πριν από την κατάσχεση.

4. Για άρση κατάσχεσης πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή.

«Τρέχει» η ΑΑΔΕ

Μέχρι τώρα οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονταν, αλλά σε περιπτώσεις παραβάσεων τα πρόστιμα και γενικά οι κυρώσεις επιβάλλονταν με καθυστέρηση ημερών ή και μηνών. Ωστόσο για φέτος η εφορία με την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος έχει διατάξει τον άμεσο έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων και την άμεση επιβολή των προστίμων.

Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, την οποία «τρέχουν» η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο έλεγχος όλων των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων, εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ., θα γίνεται σε νεκρό χρόνο, άμεσα. Το νέο αυτό πρότζεκτ της ΑΑΔΕ «για την αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων», αν και ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.

Η πρεμιέρα του θα γίνει με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που θα υποβληθούν στο τέλος Μαρτίου, και θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος, η υποβολή των οποίων σχεδιάζεται να αρχίσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Με λίγα λόγια, πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιεί αυτόματα δεκάδες διασταυρώσεις που θα αφορούν στο συγκεκριμένο είδος της δήλωσης και εφόσον διαπιστώσει κάποιο λάθος ή παράλειψη που επισείει ποινή, θα καταλογίζεται το πρόστιμο που αναλογεί.

Θα εκδίδεται άμεσα η πράξη επιβολής προστίμου, η οποία θα αποστέλλεται στον υπόχρεο. Στην ουσία πρόκειται για την επιβολή προστίμων χωρίς εξηγήσεις από τον φορολογούμενο, ο οποίος θα τις παράσχει αργότερα.

Αμφισβήτηση προστίμου

Σε επόμενη φάση ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί το πρόστιμο, θα υποχρεωθεί να προσέλθει στην οικεία ΔΟΥ, να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα αντικρούουν τη θέση της εφορίας ως προς το πρόστιμο και, εφόσον πείσει, αυτό θα ακυρώνεται. Η διαδικασία παροχής εξηγήσεων από τον φορολογούμενο μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά, εφόσον από την κατηγορία της συναλλαγής και τη φύση της παράβασης προβλέπεται η αποστολή μέσω του διαδικτύου των δικαιολογητικών.

Σημειώνεται πως ο χρόνος προσκόμισης των δικαιολογητικών και γενικά της παροχής εξηγήσεων είναι 15 ημέρες όταν ζητούνται δικαιολογητικά για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ σε περιπτώσεις έκτακτων φορολογικών ελέγχων το περιθώριο απάντησης ανέρχεται σε 20 μέρες.

Αύξηση δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά, πάντως, του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα αναρτηθούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει πως φέτος αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ σε 11, προκειμένου να αποπληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2025, και από το ερχόμενο έτος θα καταβάλλεται σε 12μηνη βάση, από τον Μάρτιο έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη για την αυτόματη συμπλήρωση και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς για να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης. Θα έχουν την επιλογή είτε να πατήσουν την επιλογή υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης είτε να… αδιαφορήσουν, αφού σε αυτή την περίπτωση τη φορολογική δήλωση θα την υποβάλει αυτόματα η ΑΑΔΕ έως τις 30 Ιουνίου.

Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα είναι προσυμπληρωμένοι φέτος είναι:

• Ποσά μισθών ή συντάξεων. Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301-302, 321-322.

• Μείωση τεκμηρίων. Στον πίνακα 2 ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος για όλους τους φορολογουμένους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.

• Φόροι που έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315-316.

• Τόκοι τραπεζικών καταθέσεων.

• Φόροι από τόκους.

• Στοιχεία για τις κατοικίες.

• Στοιχεία για αυτοκίνητα.

• Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

• Αποπληρωμή δανείων – καρτών.

• Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα.

• Εξαρτώμενα τέκνα.

• Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια.

Νέοι κωδικοί για ελεύθερους επαγγελματίες

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως φέτος εισάγονται νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε3, το οποίο αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του εισοδήματός τους.

Τους νέους κωδικούς στο έντυπο Ε3 θα κληθούν να συμπληρώσουν στη φετινή φορολογική τους δήλωση οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς τα περσινά τους εισοδήματα θα φορολογηθούν πλέον με τεκμαρτό τρόπο με ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα τα 10.920 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει 6ετή επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ εάν η δραστηριότητα ξεπερνά τα 12 έτη ορίζονται ως ανώτατο πλαφόν φορολογητέου εισοδήματος τα 14.196 ευρώ.

Πρόσθετοι λόγοι που επαυξάνουν το φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα και θα πρέπει να δηλωθούν στους νέους κωδικούς του Ε3 είναι η απασχόληση προσωπικού, το κόστος μισθοδοσίας του, το ύψος του ετήσιου τζίρου που είχε η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας το 2023 και τα έτη λειτουργίας.

Όπως και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, η πύλη του taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων να είναι η 30ή Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου.

Στους νέους κωδικούς του Ε3 πρέπει να δηλωθούν:

● Οι ετήσιες μεικτές αποδοχές εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή, εάν στην επιχείρηση υπάρχει προσωπικό, το ύψος των αποδοχών τού πλέον υψηλόμισθου υπαλλήλου.

● Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης. Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων που απασχολεί μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας.

● Το ύψος του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.

● Σε ειδικό κωδικό εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.

● Σε ειδικό επίσης κωδικό ότι επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, ώστε να αποδείξει με στοιχεία ότι εισέπραξε λιγότερα από πέρυσι εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε η πληρωμή, πώς υπολογίζεται

ΑΑΔΕ: Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο

Ακρίβεια: Καλπάζουν οι τιμές σε λάδι, τρόφιμα, οπωροκηπευτικά και κακάο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15