search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:30
MENU CLOSE

Αναπάντητα ερωτήματα για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – Επιμένει στην «αθώωση» της Ουκρανίας η Δύση, κανένα σχόλιο από το Κρεμλίνο για τα περί βασανιστηρίων

25.03.2024 14:53
mosxa-1234

Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τους στόχους της τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλιακό χώρο, κοντά στη Μόσχα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους, την ώρα που η Δύση επιμένει να επικαλείται πληροφορίες που αθωώνουν την Ουκρανία και εστιάζει πλέον και σε καταγγελίες για βασανιστήρια σε βάρος των υπόπτων της πολύνεκρης επίθεσης. Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε πως την επίθεση διέπραξαν μαχητές του, ωστόσο, η Ρωσία δείχνει προς την μεριά της Ουκρανίας, σε μια εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα κλιμακώσει την πολεμική σύγκρουση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, δήλωσε το Σάββατο πως οι δράστες της επίθεσης «προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία», όπου είχε προετοιμαστεί η μεταφορά τους από τα σύνορα με την Ρωσία. Οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να δείξουν τον ISIS ως υπεύθυνο καλώντας την Μόσχα να μην κατηγορήσει την Ουκρανία, με την ίδια τη χώρα να αρνείται κάθε ρόλο στην επίθεση. Μάλιστα, οπρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τον Πούτιν ότι επιδιώκει να οδηγήσει αλλού την ευθύνη για το χτύπημα, αναφέροντας την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η επίθεση διεξήχθη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας στη Ρωσία ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» να επιχειρήσει να κατηγορήσει την Ουκρανία.

Η Ρωσία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ενορχήστρωσε την επίθεση, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι καλύπτει την Ουκρανία.

«Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες σε εμάς, στις υπηρεσίες μας (πληροφοριών), όπως και στους βασικούς ετέρους μας, υποδεικνύουν πράγματι ότι επρόκειτο για ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Μακρόν. «Νομίζω ότι θα ήταν τόσο κυνικό όσο και αντιπαραγωγικό για την ίδια τη Ρωσία και την ασφάλεια των πολιτών της να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο προκειμένου να προσπαθήσει και να το στρέψει κατά της Ουκρανίας».

Η ΕΕ καλεί τη Μόσχα να μη χρησιμοποιεί την τρομοκρατική επίθεση ως πρόσχημα για να αυξήσει τις επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία συνδέθηκε με αυτήν την επίθεση και απευθύνουμε έκκληση στις ρωσικές αρχές: μην χρησιμοποιείτε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως πρόσχημα, ως κίνητρο για να αυξήσετε την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να αυξήσετε την εσωτερική καταστολή κατά των επικριτών του καθεστώτος στη Ρωσία», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκους, οποιαδήποτε φράση από την Ουάσιγκτον που δικαιολογεί το Κίεβο θα πρέπει να θεωρείται ως αποδεικτικό στοιχείο», έχει ήδη δηλώσει και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, με αφορμή την επιμονή των ΗΠΑ για «αθώωση» της Ουκρανίας.

Επίσης, η Μόσχα έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι είχαν ενημερώσει την ρωσική κυβέρνηση ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση, καθώς όπως λένε, καμία συγκεκριμένη πληροφορία δεν τους διαβιβάστηκε.. 

Ο Ρώσος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ κατηγόρησε τους ευρωατλαντικούς ότι επέλεξαν «τον υβριδικό πόλεμο με τη Ρωσία» και συμπλήρωσε πως «δεν θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αλλάξει πορεία και εξωτερική πολιτική».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα εκ νέου να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της τζιχαντιστικής οργάνωσης, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτάξει από την πλευρά του το σενάριο εμπλοκής της Ουκρανίας, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος είπε πως ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δεν προβλέπει σε αυτή τη φάση να μεταβεί στο Crocus City Hall, τον τόπο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί βασανιστηρίων σε βάρος των υπόπτων της επίθεσης στα προάστια της Μόσχας, οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη δημοσίευση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφιών όπου διακρίνονται με το πρόσωπο γεμάτο αίματα.

«Δεν θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους. Στα πλάνα από τις συλλήψεις τους, τα οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, τρείς από τους άνδρες έχουν αίμα στο πρόσωπο.

Σε ένα άλλο βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, διακρίνεται ο ένας από τους υπόπτους την ώρα που κάποιο πρόσωπο, που δεν φαίνεται στον φακό, του κόβει το αυτί.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο χθες το βράδυ, ένας από τους υπόπτους είχε ένα λευκό επίδεσμο στο αυτί του και ένας άλλος έφθασε με αναπηρικό αμαξίδιο κι είχε τα μάτια του κλειστά.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι συνέλαβαν 11 ανθρώπους συνολικά, μεταξύ αυτών οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες, όμως το προφίλ των άλλων υπόπτων δεν είναι σαφές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα σχετικά με τους υπόλοιπους 7 συλληφθέντες, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε επικαλούμενος την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Εντωμεταξύ, οι Ρώσοι ερευνητές ζήτησαν σήμερα να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι της επίθεσης, όπως έγινε γνωστό από το δικαστήριο που έχει αναλάβει την υπόθεση, με τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες να έχουν ήδη προφυλακιστεί.

«Τρεις φάκελοι έχουν παραληφθεί», έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το δικαστήριο Basmanny της ρωσικής πρωτεύουσας. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πρόκειται για έναν πατέρα και δύο από τους γιους του.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Μετά τον καύσωνα, στο έλεος των καταιγίδων – Τουλάχιστον 20 νεκροί

Ο Μακρόν προειδοποιεί τον Νετανιάχου: «Έγκλημα πολέμου η εξαναγκαστική μεταφορά πληθυσμού»

Γαλλία: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η χώρα – Αυξάνει στο μέγιστο τα μέτρα ασφαλείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:25