search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:34
MENU CLOSE

Μητσοτάκης σε ομογενείς στο Μόντρεαλ: Επιμένει για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές (photos)

25.03.2024 14:02
mitsotakis_2503_1920-1080_2_new

Σαφή προεκλογικό τόνο είναι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, παρουσία του Καναδού ομολόγου του, Τζάστιν Τριντό, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Καναδά για τους εορτασμούς της 25ης Μάρτιου. Μάλιστα, επανέφερε στο προσκήνιο και την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Αναλυτικά, με αφορμή τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους ομογενείς του Μόντρεαλ τόνισε ότι «περάσαμε μια δεκαετία βιώνοντας μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Όταν εκλεγήκαμε για πρώτη φορά το 2019, η πρώτη μου δουλειά ήταν να διασφαλίσω ότι η οικονομία θα επανέλθει σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ότι θα μειώσουμε την ανεργία και ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πίσω τους νέους Έλληνες που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν της ευρωζώνης. Προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά της. Αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό που μου λέτε, ότι είστε και πάλι περήφανοι που είστε Έλληνες, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το “μαύρο πρόβατο” της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που εκπροσωπείται αποτελεσματικά στην ΕΕ και που συνεργάζεται με τους εταίρους της για την επίλυση πολύ, πολύ περίπλοκων παγκόσμιων προβλημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είπε στους ομογενείς ότι «έχετε να διαδραματίσετε έναν καίριο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Διότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσισα να περάσω μαζί σας την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας ήταν επειδή πήραμε μία σημαντική απόφαση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πριν από λίγους μήνες: αποφασίσαμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, να σας δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίσετε στις ελληνικές εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να πάτε στην πρεσβεία ή να επιστρέψετε στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό για εμάς στην Ελλάδα, προκειμένου εσείς, όσοι από εσάς έχετε δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, να μπορέσετε να συμμετάσχετε σε αυτές τις εκλογές».

«Έχουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ανοιχτή. Μπορείτε να εγγραφείτε μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα σας ενθάρρυνα να το κάνετε, διότι ο Τζάστιν είπε κάτι πολύ σημαντικό: “η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εύκολη”», εξήγησε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «ως κοινότητα που ενδιαφέρεται βαθιά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θέλουμε να έχετε πραγματικά λόγο, καταρχάς στις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, διότι καθορίζουν τους ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, το 2027. Υπολογίζουμε σε εσάς και θέλουμε να συμμετέχετε ενεργά στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Γι’ αυτό θέλουμε να συμμετάσχετε σε αυτές τις εκλογές, και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε».

Από την παραπάνω αποστροφή του λόγου του Κ. Μητσοτάκη, προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για επέκταση του θεσμού της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές, παρότι η προηγούμενη απόπειρα που είχε γίνει, όταν είχε κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, είχε απορριφθεί από την αντιπολίτευση και δεν είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους που απαιτούνται στη Βουλή. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αναμένεται στο επόμενο διάστημα να επαναφέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι πιο… δεκτικά, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη ένδειξη. Πάντως, είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας, όπου η συζήτηση κυριαρχείται από την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συμφωνία με τον Καναδά για την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, λέγοντας ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μία από αυτές. Και οι δύο χώρες μας επλήγησαν πέρσι από καταστροφικές πυρκαγιές και είναι πράγματι μεγάλο προνόμιο να είμαστε σήμερα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υπογράφει σύμβαση για επτά νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα που θα κατασκευαστούν εδώ στον Καναδά για να αντικαταστήσουν τον γερασμένο στόλο των Canadair μας. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στο να πείσουμε την ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει αυτό το project και συνολικά θα αγοραστούν 24 αεροπλάνα από πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Όλα θα κατασκευαστούν στον Καναδά. Πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη του πώς μπορούμε να συνεργαστούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε παγκόσμιες προκλήσεις».

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι με τον Τριντό «συζητήσαμε ακόμη για τις απειλές κατά της δημοκρατίας μας, για το γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος σήμερα μπορεί να γίνει τόσο διχαστικός, τόσο διαβρωτικός, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την άλλη άποψη, να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά, να διαμορφώσουμε συναίνεση, όλα όσα είναι τόσο θεμελιώδη για να συνεχίσει να λειτουργεί και να ευημερεί μια ζωντανή δημοκρατία. Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε χωρίς περιστροφές».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το 2024, σκεφτείτε το, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα ψηφίσει σε εκλογές. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία. Ωστόσο, είμαστε σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε με νέες προκλήσεις, με fake news, με deep fakes, με την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκείνους που θέλουν να διαταράξουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς, όλες οι δημοκρατικές χώρες, πρέπει να ευθυγραμμιστούμε και να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: Παρέλασε στη Θήβα μαζί με 36 νεοσύλλεκτους (Photos – Video)

Συρεγγέλα για Τέμπη: Τα στοιχεία των συνομιλιών έχουν παραδοθεί ακέραια στη δικαιοσύνη (video)

Πλεύση Ελευθερίας: «Ναι» στην πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:34