search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:38
MENU CLOSE

Ανακαλύφθηκε «πυρήνας» μέσα στον πυρήνα της Γης – Πρόκειται για τεράστια, συμπαγή, μεταλλική σφαίρα

28.03.2024 18:44
seismografoi

Mια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν δύο ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Παρατηρήθηκε στην ουσία «ένας πυρήνας μέσα στον πυρήνα στην γης».

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η σφαίρα αυτή πρόκειται για τεράστια συμπαγή, μεταλλική μπάλα που μπορεί να σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, μετά από ένα «σημαντικό παγκόσμιο γεγονός».

Οι σεισμολόγοι Thanh-Son Phạm και Hrvoje Tkalčić ανακάλυψαν έναν συμπαγή μεταλλικό πυρήνα, που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν, αφού μελέτησαν πολλούς σεισμούς και «σεισμικά κύματα που αντηχούσαν σε ολόκληρο τον πλανήτη» και στοιχεία από μεγάλους σεισμογράφους, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τόσο το εξωτερικό κέλυφος του εσωτερικού πυρήνα της Γης όσο και αυτή η εσωτερική σφαίρα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, έχουν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για να λιώσουν κράματα σιδήρου-νικελίου. Ωστόσο, η τεράστια πίεση στο κέντρο της Γης διατηρεί αυτά τα υλικά σε στερεή κατάσταση, λένε οι επιστήμονες.

Πώς δημιουργήθηκε

Η μεταλλική σφαίρα φαίνεται να δημιουργήθηκε μετά από έναν τεράστιο σεισμό πριν εκατομμύρια χρόνια, που προκάλεσε μετατόπιση των τεκτονικών πλακών.

Ο μεταλλικός πυρήνας μέσα στον πυρήνα της Γης έχει περίπου το «μέγεθος του Πλούτωνα και είναι λίγο μικρότερος από το φεγγάρι», δήλωσε ο Tkalčić στο uniladtech.com.

«Η μελέτη του κέντρου της Γης δεν είναι απλώς ένα θέμα ακαδημαϊκής περιέργειας, αλλά κάτι που ρίχνει φως στην ίδια την εξέλιξη της ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη μας», κατέληξε το ζευγάρι των ερευνητών.

Διαβάστε επίσης:

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα:  Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της

Το Ισραήλ δεν έχει «άλλη επιλογή» από την επίθεση στη Ράφα, λέει ο Νετανιάχου σε μέλη του Κογκρέσου

H Ουκρανία ζητά από το ΝΑΤΟ μέσα αντιαεροπορικής άμυνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:34